Jete & Stil

Zbulohet në Australi merimanga më e vjetër në botë, ka jetuar 43 vite

Studiuesit kanë zbuluar një merimangë në Australinë Perëndimore, që dyshohet se mund të jetë më jetëgjata e regjistruar ndonjëherë. Ata thonë se femra merimangë Gaius Villosus jetoi 43 vite, duke thyer rekordin e mëparshëm botëror, i cili i përkiste një tarantule 28-vjeçare meksikane.

A remarkable trapdoor spider discovered in Western Australia could be the longest-lived spider ever recorded. Researchers say the female Gaius Villosus lived to be 43 years old, crushing the previous world record

Nëpërmjet një studimi afatgjatë të popullsisë së zhvilluar në rajonin Qendror të Wheatbelt në Australinë Perëndimore, që nga viti 1974, shkencëtarët kanë përftuar një pasqyrë për jetën e këtyre krijesave me tetë këmbë, duke zbuluar sjelljet unike që mund t'i ndihmojnë ato të jetojnë kaq gjatë.

Në studimin e ri të botuar në revistën “Pacific Conservation Biology”, studiuesit nga “Curtin University” raportuan për jetëgjatësinë rekorde të kësaj merimange, e cila mendohet se ka ngordhur kohët e fundit.

"Për njohurinë tonë kjo është merimanga më e vjetër e regjistruar ndonjëherë,dhe jeta e saj e rëndësishme na ka mundësuar që të hetojmë më tej sjelljen e kësaj specie dhe dinamikën e popullsisë", tha autorja kryesore e studimit, doktorja Leanda Mason, nga Shkolla e Shkencave Molekulare dhe Jetës në “Curtin University”.

"Për njohurinë tonë kjo është merimanga më e vjetër e regjistruar ndonjëherë,dhe jeta e saj e rëndësishme na ka mundësuar që të hetojmë më tej sjelljen e kësaj specie dhe dinamikën e popullsisë", tha autorja kryesore e studimit, doktorja Leanda Mason, nga Shkolla e Shkencave Molekulare dhe Jetës në “Curtin University”.

Studimet e reja tregojnë se merimangat zakonisht lëvizin vetëm pak metra, por speciet trapdoor mendohet se kanë bërë një udhëtim të pabesueshëm përmes oqeanit prej më shumë se 6 mijë miljesh nga Afrika e Jugut në Australi rreth dy milionë vite më parë.

rapdoor spiders (pictured) first reached Australia two million years ago by travelling thousands of miles from South Africa on floating debris, new research has found


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë