Filma

“Skena nga një martesë”, një eksplorim i vetmisë martesore

“Skenat nga një martesë” e Ingmar Bergman, i vitit 1973, është eksplorimi më i madh artistik i peripecive të vetmisë martesore. Ai përbëhet nga gjashtë episode afërsisht njëorëshe, në të cilat një çift i martuar - Johan dhe Marianne - përpiqen dhe kryesisht dështojnë të lidhen me njëri-tjetrin. Marianne është një avokate dhe në fillim të serialit ne e shohim atë duke këshilluar një grua të moshuar që po kërkon divorc pas më shumë se njëzet vjet martese. Klientja pranon se burri i saj është një burrë i mirë dhe një baba i mirë: “Ne nuk jemi grindur kurrë”. Asnjëri nuk ka qenë i pabesë ndaj tjetrit. “Nuk do të jesh e vetmuar?” pyet Marianne. “Besoj po”, përgjigjet gruaja. “Por je akoma më e vetmuar të jetosh në një martesë pa dashuri”.

Klientja vazhdon të përshkruajë efektet e çuditshme shqisore të vetmisë së saj. “Unë kam një pamje mendore të vetes që nuk korrespondon me realitetin”, thotë ajo. “Shqisat e mia – shikimi, dëgjimi, prekja – kanë filluar të më dështojnë. Kjo tabelë, për shembull: Unë mund ta shoh dhe ta prek, por ndjesia është e vdekur dhe e thatë... Është e njëjta gjë me gjithçka. Muzika, aromat, fytyrat, zërat – gjithçka duket e dobët dhe gri. Marianne dëgjon e tmerruar: gruaja përfaqëson fantazmën e së ardhmes së saj.

Është një pasqyrë e thellë nga ana e Bergman-it të vërehet se vetmia përfshin një shkëputje jo vetëm nga njerëzit e tjerë, por nga realiteti në përgjithësi. Si fëmijë, kisha vështirësi në krijimin e miqësive dhe në vend të kësaj fantazoja. Mund ta imagjinoja veten në librat që lexoja dhe, duke zbukuruar personazhet, të furnizoja veten pikërisht me llojet e miqve që kisha dëshiruar gjithmonë. Nëse jeni angazhuar në këtë lloj fantazimi, ju e dini se emocioni i krijimtarisë përfundimisht shembet në një ndjenjë zbrazëtie. Ky është momenti kur godet vetmia. Ju i keni përgatitur vetes një vakt psikologjik të përpunuar dhe e kuptoni, me vonesë, se ai kurrë nuk mund të ngopë urinë tuaj të vërtetë.

Njeriu shpesh është më i vetmuari në prani të të tjerëve, sepse indiferenca e tyre e lehtëson kotësinë e përpjekjeve të dikujt për të mbajtur veten. Në një martesë, kjo vetmi shfaqet në mënyrat e ndryshme që çiftet i japin hapësirë njëri-tjetrit, duke demarkuar sferat në të cilat çdo person lejohet të veprojë në mënyrë të pavarur.

Nëse e lejoj burrin tim të qëndrojë përpara dhe ai më lejon të bëj paradokse – nëse bëjmë humor me njëri-tjetrin – vetë pa fërkimi i mendimeve që pasojnë i mbush ato me jorealitet. “Unë dhe bashkëshorti im anulojmë njëri-tjetrin”, thotë klienti i Marianne. Ajo do të thotë, mendoj unë, se ne e heqim realitetin nga jeta e njëri-tjetrit me anë të mungesës së interesit, mospërfshirjes sonë, dështimit tonë për të siguruar tërheqjen kufizuese që nevojitet që edhe përvojat më elementare shqisore të ndihen reale.

Bergman përdor skenën e shkurtër me klientin e Marianne si një sfond për trajektoren shumë të ndryshme të martesës së Johan dhe Marianne. Në vend që të arrijnë një akomodim të ndërsjellë, ata bëhen gjithnjë e më shumë - dhe dhunshëm - intolerantë ndaj dështimeve të tyre për t’u lidhur. Në episodin e hapjes, çifti po intervistohet për një histori reviste që i paraqet ata si foto e kënaqësisë martesore borgjeze. Me zhvillimin e serialit, ata grinden, mësojnë se kanë tradhtuar njëri-tjetrin, përplasen, divorcohen dhe përfundimisht, pasi të dy janë rimartuar, tradhtojnë përsëri me njëri-tjetrin.

Bergman shkroi, për këtë përfundim, se të dy janë “tani qytetarë të botës së realitetit në një mënyrë krejt të ndryshme nga më parë”. Ata e kanë shkëmbyer iluzionin e një martese të lumtur me një lidhje të vërtetë, e cila është e kufizuar në mënyrë të dhimbshme. Makthi i Marianës pasqyron këtë njohuri të fituar me vështirësi: “Po kalonim një rrugë të rrezikshme. Doja që ti dhe vajzat të më mbanin. Por duart e mia mungonin. Më kishin mbetur vetëm trungje. Unë jam duke rrëshqitur në rërë të butë. Unë nuk mund të të kap. Ju jeni të gjithë atje lart në rrugë dhe unë nuk mund t'ju arrij”.

Martesat janë të mbyllura nga një guaskë e errët; ne nuk priremi të flasim, publikisht, për mënyrën se si ato kumbojnë me zhurmën e shkëputjes. “Skenat nga një martesë” e hapën këtë guaskë, duke ekspozuar – dhe këtu unë huazoj shprehjen e vetë Bergman-it – sesi çifti i martuar i përgjigjet çdo “çarjeje të ndjeshme të zbehtë” me “zgjidhje të improvizuara dhe pafytyrësi të qëllimshme”. Shikuar nga afërsisht gjysma e Suedisë, seriali u vlerësua se ishte përgjegjës për një rritje të shkallës së divorcit në vend. Me sa duket, jo të gjithë shikuesit e Bergman ishin të përgatitur për t’u treguar se çfarë fshihet pas fasadës martesore.

Rikrijimi i Hagai Levi i “Skena nga një martesë”, që po transmetohet tani në HBO, është i rënduar nga ajri i homazhit. Shpesh është thellësisht besnik ndaj origjinalit, deri në detaje të tilla si ëndrra me krahë. Por Levi e përditëson dhe e amerikanizon historinë: Johan bëhet Jonathan, një profesor hebre i filozofisë i luajtur nga Oscar Isaac; Marianne bëhet Mira, një drejtuese teknologjike e luajtur nga Jessica Chastain; dhe dinamika gjinore është përmbysur aq qartë sa mund të thuhet se Mira është Johan dhe Jonathan është Marianne. Këto dhe prekje të tjera modernizuese janë ndryshimet sipërfaqësore midis dy serive. Dallimi i thellë ka të bëjë me trajtimin e tyre të problemit të vetmisë.

Seriali i Levi's ka pesë episode në vend të gjashtë. Episodi i munguar - i dyti i Bergman - është ai me takimin midis Marianne dhe klientit të saj. Ai përfshin gjithashtu skena në të cilat Johan dhe Marianne shkruajnë boshllëqet komunikuese mes tyre, duke kulmuar në një diskutim - dhe shfaqje - të shkëputjes seksuale të çiftit. Prerja e këtij episodi nga Levi korrespondon me një zbutje më të përgjithshme të konflikteve të Bergmanit.

Nëse marrëdhënia e Jonathanit dhe Mirës duket më e mirë se ajo e Johanit dhe Marianës, duhet pranuar gjithashtu se Levi i vendos çiftit të tij një problem më të lehtë. Bergman sugjeroi se martesa kishte për qëllim të adresonte një nevojë metafizike: lidhjen tonë me realitetin. Përkundrazi, Levi e sheh martesën si një mënyrë për të lundruar në vendin e dikujt në rendin ekonomik dhe social. Rritja e fëmijëve shfaqet shumë më e spikatur në jetën e personazheve të tij, siç bën menaxhimi i një familjeje të përbashkët. Ndërsa Bergman zgjodhi një sërë vendndodhjesh për skenat e tij, Levi i vendos skenat në shtëpi, gjë që bëhet një fokus i vëmendjes vizuale dhe intelektuale gjatë gjithë serialit.

Nëse martesa përbëhet nga një sërë detyrash ose projektesh - një karrierë, prindër, mbajtje e një shtëpie - dështimet e saj mund të shfaqen si të jashtme ndaj pyetjes se si lidhen bashkëshortët. Diagnoza e Levit është diçka e tillë: këta njerëz kanë prioritete të ndryshme. Kjo do të thotë se jeta e tyre mund të ketë sukses në një masë më të madhe sesa martesa e tyre. Ajo që ishte, në duart e Bergman-it, një pamje e tmerrshme e kufijve të kontaktit njerëzor, bëhet te Levi's, një grup udhëtimesh gjithnjë e më të pavarura të rritjes personale.

Në vizionin e Levit, problemi i vetmisë mund të trajtohet duke përshtatur pragmatikën e varësisë reciproke; në fillim, këto ndryshime janë të dhimbshme, por përfundimisht të gjithë janë më mirë—që do të thotë, më mirë në arritjen e qëllimeve të tyre. Për Bergman, lidhja është qëllimi dhe nuk është e qartë se ne mund ta bëjmë atë. Pikërisht kur Johan dhe Marianne e kuptojnë këtë, ata bëhen “qytetarë të realitetit”, një humbje e pafajësisë nga e cila nuk mund të shërohen. A mundet çdo martesë t'i mbijetojë një llogarie të ndershme me vetveten? A mund të afroheni mjaftueshëm me ndonjë person që jeta të ndihet e vërtetë? Këto janë pyetjet e Bergmanit; Levi nuk i pyet ata.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë