Vende dhe Udhetime

Sekreti i Danimarkës / Si u bë vendi më social në botë dhe pse kjo ka rëndësi

Ka përfitime reale për një shoqëri ku njerëzit ndihen mjaft të sigurt për të lënë foshnjat dhe biçikletat e tyre në rrugë. Si e kanë arritur danezët këtë nivel besimi te bashkëqytetarët e tyre?

Me kalimin e viteve, Danimarka është shfaqur si kryeqyteti i mirëbesimit në botë. Gati 74% e danezëve besojnë se "shumicës së njerëzve mund t'u besohet", më shumë se çdo vend tjetër. Në fusha më të gjera, të tilla si besimi social (besimi ndaj një të huaji) dhe besimi qytetar (besimi i autoritetit), Danimarka gjithashtu ka pikët më të larta në botë, me vendet e tjera nordike afër.

Shkencëtari politik Gert Tinggaard Svendsen argumenton se besimi përbën 25% të “pasurisë” së pashpjegueshme të Danimarkës. Sipas llogarisë së tij, një e katërta e kësaj pasurie vjen nga kapitali fizik (mjetet e prodhimit dhe infrastruktura), gjysma vjen nga kapitali njerëzor (niveli i arsimimit dhe inovacionit të popullsisë) dhe kapitali i pashpjegueshëm është besimi: ata nuk e padisin një qytetar tjetër, ata nuk shpenzojnë para për alarmet, bizneset shpesh bëjnë marrëveshje të detyrueshme pa e lidhur kontratën. Njerëzve që mbajnë pushtetin në institucionet daneze si qeveria, policia, gjyqësori, shërbimet shëndetësore, u besohet se po veprojnë në interesin më të mirë të shoqërisë dhe ka shumë pak korrupsion.

Edhe faqja zyrtare daneze e quan atë "vendi i besimit", duke përdorur si shembull dyqanet e bamirësisë së Kryqit të Kuq në Kopenhagë, i cili ka një kod QR në derë. Nëse dyqani është i mbyllur, mund të shkarkoni aplikacionin, të regjistroheni, të zgjidhni atë që dëshironi dhe t'i lini paratë në banak.

Klisheja që është bërë globale, natyrisht, është se danezët janë kaq të besueshëm, saqë i lënë në mënyrë rutinore foshnjat e tyre duke fjetur në karroca jashtë kafeneve dhe restoranteve.

Monica, 28 vjeç, u rrit gjysmën e jetës në Danimarkë, gjysmën në SHBA dhe shkon në lokal me një shoqe, Julie, 30, e cila është nga SHBA dhe djalin e saj 8 muajsh.

“Do e kisha problem nëse do e lija karrocën bosh, pa e siguruar; një hajdut mund të dëshirojë karrocën, por ata definitivisht nuk e duan fëmijën.”

Dhe ajo nuk ndjen kurrë një gjurmë ankthi?

"Ndonjëherë shqetësohem se një grua e moshuar mund të heqë mbulesën për të përshëndetur fëmijën. Mendoj se frika ime më e madhe është ndërveprimi i padëshiruar shoqëror.”

Julie, nëse do të kishte fëmijë, nuk do ta linte jashtë në Bronx, për shembull, por kjo nuk është vetëm për shkak të shkallës së krimit atje por është pjesërisht nga frika se ajo do të arrestohej për këtë.

Të rriturit që i besojnë njëri-tjetrit që të mos rrëmbejnë foshnjat vazhdojnë t'i besojnë njëri-tjetrit rreth fëmijëve më të mëdhenj që luajnë pa mbikëqyrje. Kjo është pjesërisht falë asaj që Jesse Shapins, një sipërmarrëse që u zhvendos në Danimarkë nga Kolorado, e quan "tipologjia e bllokut, një seri apartamentesh të ndërtuara rreth një oborri të përbashkët".

Ky stil ka një histori të gjatë në Danimarkë dhe përfitimet e tij sociale janë rritur gjatë 30 viteve të fundit nga shumë investime komunale: rrënimi i strukturave prej betoni, mbjellja e pemëve, dhënia e sferës publike një atmosferë të përbashkët, në pronësi, në mënyrë që njerëzit të trajtojnë dhe të sillen në të siç do të bënin në shtëpitë e tyre private. Shapins dhe partneri i tij kanë jetuar në të gjithë SHBA-në dhe Europën, por ata janë vendosur tani në Kopenhagë.

“Kam ndjerë shkallën më të madhe të lirisë për të lejuar fëmijën tim të lëvizë dhe të shëtisë vetë”, thotë ajo.

Vajza e Shapins është tetë vjeç dhe ka shëtitur vetëm me biçikletë që në moshën gjashtë vjeçare. “Mjedisi i ndërtuar është vërtet i rëndësishëm pasi ka shumë më pak varësi nga makinat dhe hapësirat që dominohen nga makinat. Por unë duhet të pranoj besimin social.”

Në kohën kur fëmijët danezë të jenë 14 vjeç, ata mund të zgjedhin të dërgohen në një shkollë me konvikt, për një deri në tre vjet, ku prindërit paguajnë për ushqimin dhe materialet, por është e subvencionuar nga shteti. Kjo është trashëgimia e poetit, pastorit dhe politikanit të shekullit të 19-të NFS Grundtvig, i cili gjithashtu themeloi shkollën e mesme popullore (me pagesë, me bursa studimi për familjet me të ardhura të ulëta), në të cilën danezët mund të shkojnë për gjashtë muaj para se të nisin universitetin. Një e treta e danezëve zgjedhin të shkojnë dhe të jetojnë në një nga këto komunitete intelektuale, ku bashkohen klasat urbane, rurale dhe ato sociale.

"Aty fëmijët ndërtojnë karakterin, praktikojnë demokracinë, mësojnë për shoqërinë," thotë Lea Korsgaard, kryeredaktore dhe bashkëthemeluese e gazetës online Zetland. Djali 14-vjeçar i Korsgaard, i madhi, është gati të niset për në qendër.

Ndërkohë, në universitet nuk ka tarifa shkollimi. Studentët gjithashtu marrin një grant prej 693 Euro në muaj.

“Shoqëria jonë e mirëqenies, si sistem, ishte një ide shumë ambicioze 50 ose 60 vjet më parë, kur ishte në kulm," thotë Franciska Rosenkilde, udhëheqëse e partisë “Alternativa”. Kjo u themelua në vitin 2013 nga Uffe Elbæk, të cilën, përpara Brexit-it, mbajti një fjalim se sa shumë mund të thuash për një shoqëri nëse një biçikletë është e rrëzuar në trotuar dhe njerëzit nuk e marrin atë.

Gjithsesi, të kthehemi te shteti i mirëqenies: "Kjo u bazua shumë në besimin reciprok," thotë Rosenkilde. Danimarka ka një model universal të mirëqenies, i cili thotë se të gjithë qytetarët kanë të drejtën për disa përfitime dhe shërbime themelore.

"Unë mendoj se e gjithë ideja e njerëzve që të jenë sa më të barabartë që të jetë e mundur është në themel të këtij besimi," vazhdon Rosenkilde. "Ne e kemi këtë lidhje sepse nuk keni shumë njerëz që janë shumë të varfër apo shumë të pasur." Barazia, thotë Rosenkilde, është ulur gjatë tre dekadave të fundit, pasi Danimarka është ndikuar edhe nga politikat globale.

"Një komb është një komunitet i imagjinuar," thotë Korsgaard. "Çfarë do të thotë kjo? Do të thotë që unë jam në gjendje ta mendoj veten si pjesë e një komuniteti me dikë që nuk e njoh. Dhe për ta bërë këtë, ata duhet të më ngjajnë pak a shumë. Ata nuk mund të jenë super të ndryshëm kur bëhet fjalë për klasën.”

Por a është vetëm harmonia klasore që ndikon në lidhjet shoqërore? Apo të gjithë duhet të jenë afërsisht të njëjtë në mënyra të tjera? “Faktori që duhet të pranoni në këtë temë besimi që mund të jetë paksa i pakëndshëm është se Danimarka është një popullsi prej 5 milionë banorësh. Deri relativisht kohët e fundit, ka qenë mjaft homogjene dhe shumë danezë kanë lidhje mjaft të rrënjosura që në moshë shumë të hershme.

Gjatë pandemisë, Danimarka kishte rregulla qëndrimi në shtëpi, por pa shtetrrethim, dezinformata të pakta dhe "samfundssind" të lartë (fryma e komunitetit ). Ishte një nga të vetmet vende në botë ku jetëgjatësia u rrit në vitin 2020. Shumë njerëz shohin gjëra pozitive pas kësaj: restorantet dhe baret janë më të mbushura; Monika thotë se periudha e izolimit i ka bërë njerëzit më të shoqërueshëm.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë