Filma

Klasa shoqërore nuk duhet të jetë pengesë për aktorët

foto e aktoreve

Nga Ben Lawrence* - Duke folur në Radio 4, skenaristi Jimmy McGovern tha diçka që më befasoi. Duke folur për kastin e aktorëve, ai tha se ishte “shumë e vështirë për njerëzit që të vepronin jashtë statusit të tyre socio-ekonomik”, se ishte e vështirë për “aktorët e klasës punëtore të bënin spektakël dhe anasjelltas”.

Vitin e kaluar, McGovern mblodhi një ekip interpretuesish, duke përfshirë Sean Bean dhe Stephen Graham, prejardhja e të cilëve mund të përshkruhej lehtësisht si të klasës punëtore. Sigurisht, rezultatet ishin të jashtëzakonshme – konfirmimi se McGovern është dramaturgu më i madh televiziv i Britanisë, një skenarist që kupton se në fund të fundit njerëzit që nuk komplotojnë janë ato që kanë rëndësi. Herë pas here, vepra të tilla si Hillsborough, Broken, The Street dhe Accused i kanë dhënë një zë jetëve të klasës punëtore, të cilat (përveç telenovelave) rrallë shihen në ekran. McGovern shkruan skenarë gërvishtës që kërcasin nga njerëzimi – dhe personazhet e tij trajtohen gjithmonë me respekt.

Kjo është arsyeja pse ndihem keq duke mos marrë parasysh atë – ai është një talent suprem dhe (sipas tingujve të tij) një person tërësisht i dashur – por nuk mund ta pranoj idenë se klasa shoqërore duhet të jetë një pengesë për rolet e aktrimit. Ndërsa Time përfitoi nga performancat e mrekullueshme, nuk besoj se një aktor elegant mund të mos ketë qenë i shkëlqyer në të. Aktrimi është, deri në një pikë, diçka e krijuar, dhe një interpretues i talentuar duhet të jetë në gjendje të transformohet në këdo.

Por McGovern sugjeron ndryshe, duke thënë, për shembull, që të zotërosh një theks që nuk është i yti pengon një performancë të shkëlqyer. Unë ndoshta do të tërhiqesha nga ideja që Tom Hiddleston të luante një të burgosur të burgut Scouse, por mendoj se kasti “shoqëror autentik” kufizon mundësitë në një industri ku 90 për qind janë pa punë 90 për qind të kohës.

Skenaristi Jimmy McGovern

Unë mund të shoh zhgënjimin e aktorëve të klasës punëtore, të cilët shohin role që ata e dinë se mund t’i luajnë në përsosmëri. Për vite me radhë ishte kështu, siç do të dëshmojë kushdo që ka parë Rada Cockernees që dominojnë pasaportën e Ealing për Pimlico. Dhe sigurisht, kishte shumë pak role që nuk kërkonin shqiptim të marrë. Dominonin shfaqjet me sjellje të klasës së mesme, ashtu si veprat e Shekspirit, i cili të paktën lejonte zërat e klasës punëtore, edhe nëse ishin pjesë komedi.

Por gradualisht situata filloi të ndryshojë. Nuk ka dyshim se kjo është pjesërisht për shkak të nivelimit të madh shoqëror të ofruar nga sistemi i gjimnazit në mesin e shekullit të 20-të, që nënkuptonte se fëmijët e klasës punëtore mund të aspironin për herë të parë në shkollat e dramës. Nëse shikoni shumë aktorë të mëdhenj britanikë të lindur në vitet 1930 ose 1940, do të habiteni se sa pak kanë lindur me lugën proverbiale të argjendit. Aktorë si Richard Burton dhe Albert Finney padyshim morën rolet e shkëlqyera të klasës punëtore që kishin filluar të shfaqeshin si rezultat i lëvizjes Angry Young Man (Burton si Jimmy Porter, Finney si Arthur Seaton), por ishin gjithashtu edhe klasicistë të shkëlqyer.

Eileen Atkins me Paul Daneman në Richard III

Ndoshta ndryshimet më të mëdha erdhën nga pionierë të tillë si Eileen Atkins, një vajzë e klasës punëtore nga Tottenhami me një arsim të çuditshëm, së cilës, përmes ryshfetit dhe talentit, iu ofruan pjesë të tilla si Joan of Arc në An Age of Kings, të cilat do të ishin të paimagjinueshme për të. Nëse drejtuesit e kastit do të kishin parë jashtë sfondit socio-ekonomik të një aktori, një nga ikonat e kinemasë britanike –Sean Connery si Etonian i vjetër James Bond – do të kishte qenë shumë ndryshe.

Ndërsa lavjerrësi nuk është kthyer fare prapa – suksesi i Etonianëve dhe Harrovianëve që depërtuan në vitet 2000 është ulur paksa – peizazhi i aktrimit është ende dukshëm më i shkëlqyeshëm se sa ishte në vitet 1960.

Dhe vendosja kundër tipit nuk është thjesht një temë që u përket profesionistëve. Pikërisht kjo ide ka lejuar që grupet teatrore amatore të lulëzojnë për vite me radhë, pasi njerëzit tërhiqen nga shansi për t’u bashkuar me një klub dhe për të marrë një rol që ofron pak arratisje, sigurisht një arsye kryesore pse dikush tërhiqet nga aktrimi. Në vitet 1990, një shoqja ime punonte në Teatrin në Edukim dhe më tha se pjesa më e dobishme e punës së saj ishte kur shkonte në grupe e dramës të të rinjve ku merrnin pjesë fëmijë me prejardhje të privuar.

Duke folur me ta më pas, ajo tha se ajo që ata donin më shumë ishte të merrnin një rol që ishte krejtësisht jashtë përvojës së tyre, duke luajtur një fisnik ose një monark. Jo vetëm që i nxori nga situata e tyre për një kohë të shkurtër, por në fakt i ndihmoi ata të rriteshin kur kuptuan se mund të jetonin jetë të ndryshme nga ato të tyre - një botë mundësish u shfaq ngadalë. Ishte një edukim në kuptimin më të mirë të fjalës.

Ndihem i bindur se McGovern nuk do të donte që aktorët e një sfondi si ai të humbisnin role që ishin një milion milje larg nga erdhën - por nëse vazhdoni logjikën e deklaratës së tij, kjo është pikërisht ajo që do të merrnit. Në një kulturë që është e fiksuar pas identitetit, ku përvoja e jetës së autorit të një romani konsiderohet më e rëndësishme se aftësia e tyre aktuale, për shembull, ne nuk duhet të lejojmë që aftësia e një aktori të shkëlqyer të kalohet dhe vendimi i një drejtuesi të kastit të mjegullohet nga prejardhja e aktorit.

Nëse i bëni këto rregulla, krijoni ndarje në vend që të inkurajoni ndjeshmërinë, dhe empatia, sigurisht, është një nga meritat e mëdha të artit.

Marrë nga The Telegraph, përshtati në shqip Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë