Para

Credit Suisse është ende në rrezik

Përpjekja e autoriteteve të Zvicrës për të forcuar besimin te Credit Suisse shërbeu disi për të qetësuar investitorët e panikut por banka e dytë më e madhe e vendit mund të ketë ende nevojë për më shumë ndihmë nëse dëshiron të mbijetojë.

Credit Suisse tha se do të marrë hua deri në 50 miliardë franga zvicerane (53.7 miliardë dollarë) nga Banka Kombëtare Zvicerane, duke përfituar nga një “litar shpëtimi” i ofruar nga banka qendrore.

Në një deklaratë herët të enjten, drejtori Ulrich Körner tha se ai kishte ndërmarrë "veprim vendimtar" për të forcuar bankën ndërsa ajo vazhdon të zbatojë një rregullim të madh të shpallur vjeshtën e kaluar. 

“Ekipi im dhe unë jemi të vendosur të ecim përpara me shpejtësi për të ofruar një bankë më të thjeshtë dhe më të fokusuar të ndërtuar rreth nevojave të klientit,” shtoi ai.

Aksionet e Credit Suisse u rritën me 32% por fshinë disa nga këto fitime për të mbyllur ditën me 19%.

Banka ka humbur rreth një të katërtën e vlerës së saj të tregut të aksioneve që nga fillimi i vitit 2023 dhe më shumë se 70% në 12 muajt e fundit, pasi një sërë skandalesh, hapash të gabuar dhe dështime të pajtueshmërisë kanë minuar vazhdimisht besimin e investitorëve dhe klientëve.

Analistët bankarë të JP Morgan thanë se mbështetja e likuiditetit e ofruar nga banka qendrore zvicerane nuk do të ishte e mjaftueshme, duke pasur parasysh “çështjet e vazhdueshme të besimit të tregut” me planin e Credit Suisse për të krijuar bankën e saj të investimeve dhe erozionin e biznesit.

Klientët tërhoqën 123 miliardë franga zvicerane (133 miliardë dollarë) nga Credit Suisse në 2022 - kryesisht në tremujorin e katërt - dhe banka raportoi në shkurt një humbje neto vjetore prej gati 7.3 miliardë franga zvicerane (7.9 miliardë dollarë), më e madhja që nga kriza financiare globale në vitin 2008.

Banka e nderuar, por me probleme, e themeluar në 1856, është një nga institucionet financiare më të mëdha në botë dhe e kategorizuar si një "bankë globale e rëndësishme sistematike", së bashku me vetëm 30 të tjera, duke përfshirë JP Morgan Chase, Bank of America dhe Bank of China.

Banka Kombëtare e Zvicrës konfirmoi të enjten se do t'i siguronte likuiditet Credit Suisse "kundër kolateralit të mjaftueshëm".

Jo mjaftueshëm?

Paratë mund të blejnë kohë për Credit Suisse për të rikthyer besimin dhe për të vazhduar me planet e ristrukturimit që përfshijnë gdhendjen e bankingut të investimeve në një biznes të pavarur me bazë në SHBA dhe fokusimin në Zvicër, si dhe në menaxhimin e parave për klientët e pasur.

Por mund të mos jetë ende jashtë rrezikut.

"Sipas këndvështrimit tonë, status quo-ja nuk është më një opsion pasi shqetësimet e palëve kanë filluar të shfaqen siç reflektohet nga dobësia e tregjeve të kredisë/kapitalit," shkruajnë analistët e JP Morgan.

Frika rreth huadhënësve më të dobët shpërtheu javën e kaluar kur Silicon Valley Bank u rrëzua në dështimin më të madh bankar të SHBA-së që nga kriza financiare globale. 

Probleme diku tjetër?

Disa analistë paralajmëruan se vëmendja tani mund të zhvendoset nga Credit Suisse në pjesë të tjera të sektorit financiar.

"Problemet në Credit Suisse janë shumë të ndryshme nga ato që rrëzuan SVB disa ditë më parë," shkroi Neil Shearing, kryeekonomist në Capital Economics, në një shënim për klientët. “Por ato shërbejnë si një kujtesë se me rritjen e normave të interesit, dobësitë po fshihen në sistemin financiar. Fushat kryesore për të monitoruar janë bankat më të vogla evropiane dhe bankat në hije.”

Normat e interesit në eurozonë janë rritur nga minus 0.5% qershorin e kaluar në 2.5% në shkurt. Banka Qendrore Evropiane njoftoi një tjetër rritje me 0.5% të enjten duke i çuar normat në 3%, pasi vlerësoi se inflacioni kokëfortë i lartë ishte më shumë rrezik për ekonominë sesa trazirat e fundit bankare.

BQE ka mjetet nëse ka nevojë për t'u përgjigjur nëse ka pasur një krizë likuiditeti, "por kjo nuk është ajo që ne po shohim," u tha gazetarëve presidentja e BQE, Christine Lagarde. “Ato mjete ekzistojnë; janë të fortë, të fuqishëm dhe mund të riaktivizohen në çdo kohë.”

Burimi: CNN Business/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë