Treg

BQE rrit me 0.5% normat e interesit pavarësisht trazirave bankare

Banka Qendrore Evropiane rriti normat e interesit me 0.5% të enjten(16 mars) siç ishte premtuar, duke injoruar kaosin e tregut financiar dhe thirrjet e investitorëve për të tërhequr shtrëngimin e politikave të paktën derisa të stabilizohet situata.

BQE ka rritur normat me ritmin e saj më të shpejtë në histori për të frenuar inflacionin, por një pengesë në tregjet globale që nga rënia e Bankës së Silicon Valley në Shtetet e Bashkuara javën e kaluar kishte kërcënuar t'i përmbyste këto plane në momentin e fundit.

Në përputhje me udhëzimet e saj të përsëritura shpesh, banka qendrore ngriti normën e saj në 3%, niveli më i lartë që nga fundi i vitit 2008.

"Niveli i ngritur i pasigurisë përforcon rëndësinë e një qasjeje të varur nga të dhënat ndaj vendimeve të Këshillit Drejtues për normat e politikës," tha BQE.

Aksionet e bankave të Eurozonës kanë qenë në rënie të lirë këtë javë, të trembura fillimisht nga kolapsi i SVB-së, më pas një rënie në vlerën e Credit Suisse, një huadhënës që ka kohë që është përballur me probleme.

Por Banka Kombëtare Zvicerane i hodhi Credit Suisse ‘një litar shpëtimi’ prej 54 miliardë dollarësh brenda natës, një shfaqje mjaft e madhe e forcës për t'i kthyer aksionet e saj deri në më shumë se 20% dhe për të ngritur aksione të tjera bankare.

Shqetësimi kryesor për BQE-në është se politika monetare funksionon nëpërmjet sistemit bankar dhe një krizë e plotë financiare do ta bënte politikën e saj joefektive.

Inflacioni, përgjegjësia kryesore e bankës, është shumë më i lartë se në krizat e mëparshme dhe parashikimet e reja të BQE-së, të publikuara të enjten, e vendosin rritjen e çmimeve mbi objektivin e saj prej 2% deri në vitin 2025, një shqetësim kryesor për shumë guvernatorë të BQE.

Inflacioni shihet mesatarisht 5.3% këtë vit, 2.9% në 2024 dhe 2.1% në 2025, tha BQE, duke shtuar se këto projeksione ishin finalizuar përpara trazirave aktuale.

"Këshilli Drejtues po monitoron nga afër tensionet aktuale të tregut dhe është i gatshëm të përgjigjet sipas nevojës për të ruajtur stabilitetin e çmimeve dhe stabilitetin financiar në zonën e euros," tha BQE.

Ndërsa krizat sistematike bankare përgjithësisht shndërrohen në recesione të thella, sistemi financiar i eurozonës është në formën e tij më të mirë në vite, me kapital, likuiditet dhe fitime të gjitha në nivele të shëndetshme.

Disa ekonomistë argumentuan gjithashtu se BQE ka mjaft instrumente për të luftuar stresin e tregut, dhe kështu nuk kishte nevojë të sakrifikonte lëvizjen e normës për të mbajtur aktivet financiare të gjalla.

Vëmendja e investitorëve tani i drejtohet konferencës për shtyp të Presidentes së BQE-së, Christine Lagarde, ku ajo do të pyetet mbi lëvizjet e ardhshme të politikave dhe rrezikun e infektimit në sektorin bankar.

Ajo do të përpiqet të sigurojë investitorët për shëndetin e bankave të bllokut dhe të thotë se një sërë lehtësish likuiditeti të BQE-së mbeten të disponueshme në rast nevoje.

Por ajo ka të ngjarë të mos ofrojë masa specifike për të ndihmuar bankat, veçanërisht pasi BQE sapo ka hequr një subvencion nga një instrument kyç i huadhënies afatgjatë në një përpjekje për të hequr huadhënësit nga paratë e bankës qendrore.

Burimi: Reuters/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë