Vende dhe Udhetime

Vendi që e quan 2022-shin ‘viti i kafesë’

Kafeja nuk është vetëm një pije në Arabinë Saudite, ajo është një traditë e lashtë e mikpritjes dhe ndërsa vendi hapet gjatë verës për turistët, është gjithashtu një nga asetet më interesante të vendit.

Besohet gjerësisht se kokrrat e kafesë fillimisht u poqën dhe u konsumuan si pije që ne njohim sot në malet Sarawat në shekullin e 15. Historikisht, zona ishte e gjitha pjesë e Jemenit të madh, kur kufijtë ishin shumë më pak të rëndësishëm sesa marrëdhëniet fisnore dhe familjare. Gjatë asaj periudhe, historiani arab Abd Al Ghaffar fillimisht dokumentoi një infuzion të bërë nga kokrrat e pjekura të kafesë të bluara për t’i ndihmuar ata të qëndrojnë zgjuar gjatë ceremonive fetare. Me kalimin e kohës, ajo u bë një aspekt thelbësor i kulturës arabe, me kafenetë publike të quajtura maqha që u hapën në të gjithë rajonin, ku burrat uleshin dhe pinin kafe duke ndarë idetë.

Por pavarësisht se është një aspekt thelbësor i kulturës arabe për qindra vjet, kafeja e Arabisë Saudite është festuar vetëm kohët e fundit si një pjesë kritike e trashëgimisë kulturore dhe historike të vendit, një dallim që përkujtohet më tej nga shpallja e qeverisë për vitin 2022 si Viti i kafesë së Arabisë Saudite.

“Kafja është pjesë e trashëgimisë dhe prejardhjes sime”, thotë Al-Maliki, ferma e të cilit daton më shumë se 130 vjet më parë.

“Kafeja është pjesë e trashëgimisë dhe prejardhjes sime”, tha Al-Maliki, ferma e të cilit daton më shumë se 130 vjet më parë.

“Gjyshi im, babai dhe unë ngjitnim tarraca 2000-vjeçare nën nxehtësinë e diellit, duke mbajtur mbi supe kokrrat e kafesë vetëm me një leckë”.

Tani, ai bën të njëjtën gjë me djemtë e tij.

Rajoni i Jazanit është i njohur në të gjithë Arabinë Saudite për kafen e tij të çmuar Khawlani, e quajtur sipas fiseve të lashta të Khawlan që jetonin midis Arabisë Saudite dhe Jemenit të sotëm. E kultivuar në më shumë se 800 metra mbi nivelin e detit. Pavarësisht se si përgatitet, kafeja formon identitetin kulturor të fermerëve aty. Ata mendojnë për kultivimin e tij si një art 300-vjeçar të transmetuar brez pas brezi dhe ata e konsiderojnë mikpritjen me kafe si një traditë të nderuar nga koha që forcon lidhjet shoqërore nëpër luginat e largëta. Kupat e vogla të kafesë së nxehtë kërkojnë vëmendje të vazhdueshme dhe rimbushje, duke i lejuar të zotët e shtëpive të tregojnë respekt dhe kujdes për mysafirët e tyre.

“Ne i duam të gjitha llojet e kafesë. Është pjesë e stilit tonë të përditshëm të jetës, por shumë njerëz as nuk e dinë se kafeja rritet pikërisht këtu në Arabinë Saudite”, tha Sara Alali, një prodhuese e kafesë dhe pronare kafeneje. Kafja Khawlani konsiderohet e veçantë për shkak të origjinës së saj në pjesën jugore të Gadishullit Arabik.

Zgjerimi i njohurive për Khawlani në nivel lokal dhe ndërkombëtar dhe nënvizimi i ritualeve të kafesë specifike për Arabinë Saudite janë qëllimet e Vitit të Kafesë Saudite. Fushata në mbarë vendin përfshin konkurse, festivale dhe seminare; madje restorantet dhe kafenetë janë udhëzuar t’i referohen kafesë si “kafe saudite” në vend të “kafe arabe”, siç quhet ndonjëherë.

Djemtë e Al-Malikit pjeknin kokrra kafeje të vjela nga tokat e tyre në një tigan mbi një zjarr të hapur

Për të promovuar fermat e tyre, disa kultivues lokalë të kafesë kanë filluar të postojnë foto në rrjetet sociale, të listojnë fermat e tyre në Google dhe të punojnë me guidat turistike. Dhe ndërsa turizmi në këtë cep të largët të vendit është ende në fillimet e tij (Arabia Saudite filloi lëshimin e vizave turistike vetëm në shtator 2019), fermat familjare të kafesë, si ajo e Al-Malikit, janë në ballë të një ndryshimi shoqëror brenda Mbretërisë, që inkurajon familjet që të tregojnë traditat e tyre ndaj të huajve në një përpjekje për të krijuar nisma turistike të bazuara në komunitet.

Jazan është shtëpia më e madhe e kultivuesve të kafesë në Mbretëri. Ka 724 fermerë kafeje, sipas të dhënave të 2017-ës nga Ministria e Brendshme, me rreth 152 mijë pemë dhe një prodhim mesatar prej 450 mijë kg kafe. Tani për tani, kafeja Khawlani shitet kryesisht në vend dhe kokrrat e cilësisë së lartë mund të arrijnë çmime deri në 100 rial (21 £) për kilogram, sipas Al-Maliki, sepse ato janë të cilësuara si një luks.

Shpresa është që trashëgimia dhe shija e pasur e kafesë Khawlani do të njihet edhe përtej kufijve të Arabisë Saudite.

Rajoni i Jazanit është i njohur në të gjithë Arabinë Saudite për kafen e tij të çmuar Khawlani

“Qeveria po promovon plantacionet e kafesë si një destinacion të madh”, tha Al-Maliki. Para këtij viti, Al-Maliki rrallë shihte vizitorë të huaj, përveç si pjesë e projekteve kërkimore bujqësore. Megjithatë, që nga tetori i vitit 2021, ai ka pritur shumë turistë nga Amerika Latine dhe Azia.

Fermerët sapo kanë filluar të krijojnë një gjurmë në internet dhe të përcaktojnë se si të hapin dyert e tyre më publikisht për degustime kafeje dhe turne të vogla. Shumë nga këto ferma nuk janë të hapura për shëtitje, megjithatë, pronarët janë të lumtur të organizojnë një vizitë nëse kontaktohen paraprakisht.

Burimi: BBC. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë