Vende dhe Udhetime

Vendlindja e pushimeve në Amerikë

Shtrirë tërësisht brenda New York-ut, Malet Adirondack janë ende misterioze për shumicën, madje edhe për ata që janë jo shumë larg. në distancë të lehtë lëvizëse si unë. Parku Adirondack mbulon një sipërfaqe të madhe hektarësh, më shumë se Parqet Kombëtare Yellowstone, Yosemite, Grand Canyon, Glacier dhe Great Smoky Mountain dhe është zona më e madhe e mbrojtur publikisht në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Pa asnjë tarifë parku, orë mbylljeje ose porta hyrëse, aty gjendet një prej pyjeve më të vjetër të mbrojtur.

William Henry Harrison Murray, një klerik nga Bostoni 152 vjet më parë botoi udhëzimin e parë për për kampe në Adirondacks dhe nisi një fushatë në ato male për t'i shpëtuar murtajës dhe ndotjes së qytetit të madh.

Mbushur me përralla të udhëtimeve të tij, si dhe informacione praktike se çfarë të veshin, kur të shkojnë dhe si të shkojnë atje, Aventurat e Murray në shkretëtirë ose Camp-Life in the Adirondacks ishte një sensacion kur u lëshua në 1869. Ndërsa mijëra njerëz "lanë" apartamentet e tyre në New York dhe ikën në Adirondacks, libri udhëzues i Murray u cilësua si një ndikim i madh. Pas migrimit masiv, atje u bë e zakonshme diçka tjetër: Pushimet!

"Këshillat praktike e bënë këtë libër diçka që ishte një mjet i dobishëm për njerëzit që përndryshe nuk do të kishin shkuar fare për pushime atje", tha Ivy Gocker, drejtoresha e bibliotekës “Adirondack Experience”.

Sigurisht, njerëzit kishin vizituar dhe jetuar në pjesët më të padepërtueshme të Adirondacks për një kohë të gjatë. Të rinjtë e kanë quajtur rajonin shtëpi për mijëvjeçarët. Në shekujt përpara botimit të librit të Murray, Adirondacks u bënë një destinacion për "sportistët", siç i quante Murray peshkatarët, gjuetarët dhe grackat që bënin jetesën gjatë periudhave të gjata të egra.

Dallimi ishte se Murray po thoshte se çdokush mund ta bënte këtë, duke përfshirë dhe gratë. Deri më sot, Murray është ende i njohur si babai i lëvizjes amerikane në natyrë.

Murray synonte që të “demokratizonte hyrjen” në Adirondacks duke thënë se pavarësisht se është një vend i egër, çdo njeri mund të jetojë aty.

Akoma, nëse vera e vitit 1869 pa lindjen e pushimeve amerikane, ajo ishte një lindje e trazuar. Të joshur nga libri i Murray, por jo të përgatitur plotësisht për shiun e madh, mizat e zeza që thithin gjak dhe bujtinat e prenotuara, shumë njerëz u kthyen të zhgënjyer. Kritikët i etiketuan ata "budallenjtë e Murray".

Por pavarësisht kësaj, ngadalë turizmi në Adirondacks vazhdoi të rritet. Kishte shumë faktorë që shtynin njerëzit të shkonin atje por më kryesorja është shëndeti. Në librin e tij, Murray shkroi për një të ri të shëruar mrekullisht nga tuberkulozit pas kohës së kaluar në Adirondacks.

"Unë besoj se, duke u marrë parasysh të gjitha gjërat, asnjë vend nuk është më i mirë se Adirondack përsa i përket shëndetit”, shkroi ai në librin e tij. Për këdo që gjatë një pandemie globale ka ndjerë dëshirën për të ikur nga qyteti për diku ku ajri ishte më i pastër, e gjithë kjo mund të tingëllojë e njohur.

Në librin e tij, Murray mburrej se udhëtimi në Adirondacks, një kombinim i udhëtimit me hekurudhë, varkë me avull dhe karrocë, ishte "i lehtë dhe i shpejtë" 33 orë nga Boston ose New York City. Ndërsa në male, ai rekomandoi të udhëtohej me anije poshtë një rrjeti të dendur lumenjsh, duke peshkuar troftë përgjatë rrugës.

Murray theksoi rëndësinë e një udhëzuesi në Adirondacks: "Një udhëzues i mirë, si një grua e mirë, është i domosdoshëm për suksesin, kënaqësinë dhe paqen e dikujt", shkroi ai në një nga kapitujt e librit të tij.

Doug Haney, pronar dhe themelues i BikeADK, një kompani që organizon turne me biçikletë thotë se një rrugë e re e ndërtuar në 2019, ashtu siç bëri libri i Murray rreth 150 vjet më parë, do të joshë më shumë vizitorë në rajon.

Ai thotë se me pandeminë, prisnin të kishte më pak turistë dhe vizitorë por ndodhi krejt e kundërta.

“Ndërsa BikeADK duhej të anulonte ngjarjet publike të çiklizmit, kompania synoi të organizonte më shumë turne private. Ishte pikërisht ajo që njerëzit po kërkonin, përfshirë një mori të tërë çiklistësh të rinj”, thotë ai.

"Gjëja më interesante ka qenë se shumë njerëz që kërkojnë ndihmën tonë janë njerëz që normalisht nuk do të bënin një udhëtim me biçikletë, ata nuk janë turistë tipik me biçikletë. Unë mendoj se ideja për të qenë në biçikletën tuaj, jashtë nga qyteti në një mjedis të shkretë ka qenë tërheqëse për njerëzit që përpiqen të largohen nga pandemia", tha Haney.

Në atë vend mund të ecësh dhe rrugës takon shumë vizitorë, lopë dhe drerë. Ka erë hambari në cdo kthesë dhe hala pishe anash rrugëve. Ka lugina jeshile dhe shpate malesh që duken si koka gjigante brokoli. Kur rruga ishte e drejtë, mund ta shihje me milje larg me shumë herë që zhdukej.

Udhëtimi me biçikletë është udhëtim mbresëlënës. Ai ngadalëson botën dhe ju lejon ta shijoni atë, në një mënyrë që makinat dhe avionët nuk e bëjnë.

Njerëzit rrugës japin paralajmërime për motin ose këshilla për dyqanet e kasapëve, pompat e ujit dhe stendat e fermave gjatë rrugës. Ata ju tregojnë se si gjërat kanë ndryshuar gjatë vitit të kaluar apo dhe vende të veçanta që duhet ti shohësh.

Burimi: BBC. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë