Vende dhe Udhetime

Shkolla që krijoi një qytet për të verbërit

Marburg në Gjermani krenohet me faktin se është një Blindenstadt, një qytet i përshtatur për të verbërit dhe persona që kanë probleme me shikimin. Por ai i detyrohet këtij reputacioni dhe strukturës së tij gjithëpërfshirëse shoqërore një shkolle veçanërisht novatore.

Në moshën tetë vjeç, Leon Portz gradualisht po humbiste shikimin për shkak të një problemi të lindur kur iu dha kompjuteri i tij i parë. Në moshën nëntë vjeç, ai kishte kuptuar se si të shpejtonte zërin e krijuar nga makina që lexonte uebfaqe dhe tekste të tjera elektronike, duke e lejuar atë të kuptonte më shpejt informacionin. Ai tani dëgjon tekste me pesë herë shpejtësinë standarde, e cila është e pakuptueshme për një vesh të pa trajnuar.

Por dashuria e tij për shkencën lulëzoi vetëm kur ai u transferua nga qyteti i tij i lindjes në Gjermaninë qendrore në qytetin e afërt Marburg, një qytet mesjetar, me gjethe, për të ndjekur një shkollë të specializuar për të verbërit. Në fund, ajo lëvizje e transportoi atë në një vatër të inovacionit gjithëpërfshirës.

Një institut arsimor novator për të verbërit, Blindenstudienanstalt (ose Blista) në gjermanisht, u themelua gjatë Luftës së Parë Botërore, për të ofruar mundësi për të rinjtë e verbër në luftë. Instituti ka krijuar shpikje të panumërta për njerëzit e verbër që atëherë, duke përfshirë një font matematikor të prekshëm. Ajo gjithashtu ka formësuar thellësisht qytetin përreth tij, duke e kthyer atë në një vend ku, siç thotë Portz, "gjithçka është ideale për njerëzit e verbër".

Disa nga risitë që e bëjnë Marburg aq të arritshëm ekzistojnë edhe në vende të tjera por mënyra se si ata janë bashkuar aty është unike, thonë Portz dhe të verbër të tjerë që kanë jetuar në qytet. Tingulli zhurmues i kallamave udhëzues është i kudogjendur në Marburg, pasi njerëzit e verbër lundrojnë në qytet të ndihmuar nga sinjalizuesit, trotuaret dhe asfaltet me gunga që veprojnë si sinjale prekëse të rreziqeve ose barrierave. Karakteristika të tjera të përshtatshme janë rezultat i formës natyrore të qytetit. Marburg është i vogël dhe kodrinor. Një rrjet i objekteve të arritshme të kohës së lirë përfshin qytetin, të tilla si një shkollë për të hipur mbi kalë për të verbër, dhe klube me pengesa, futboll, ngjitje dhe ski. Universiteti i qytetit ka përqindjen më të lartë të studentëve të verbër në Gjermani dhe shkallën më të gjerë të gradave të marra nga njerëzit e verbër.

Blista dhe studentët e saj kanë nxitur shumë nga këto risi, duke zhvilluar mjete të përditshme, të tilla si një shkop i palosshëm, por gjithashtu, duke punuar me universitetin për të përmirësuar aksesueshmërinë nëpër departamente. Drejtësia dhe psikologjia janë ndër zgjedhjet më të njohura të kurseve ndërkohë që tani mësuesit dhe studentët e institutit po çmojnë një fushë tjetër: shkencat natyrore, të cilat kanë qenë prej kohësh të rrethuara nga barriera për njerëzit e verbër.

"Unë nuk ndihem si një pionier, por mendoj se jam një," thotë Portz, i cili studion biokimi dhe shkenca kompjuterike në Düsseldorf. Ai është studenti i parë i verbër i biokimisë atje, dhe sipas vlerësimit të tij, një nga “më pak se një grusht studentësh të verbër të kimisë në të gjithë Gjermaninë”.

Kimia mbetet relativisht një opsion i pamundur për të verbërit, për shkak të rreziqeve të punës laboratorike dhe imazheve, tabelave dhe grafikëve. Por mësuesi i kimisë Tobias Mahnke, i cili i dha mësim Portz në Shkollën Carl-Strehl të lidhur me Blista në Marburg, argumenton se nuk ka asnjë arsye pse lënda e tij duhet të jetë kaq e kufizuar.

"Asnjë qenie njerëzore nuk mund të shohë molekula, asnjë qenie njerëzore nuk mund të shohë atomet, dhe megjithatë, edukimi i kimisë është aq vizual. Pse? Nuk duhet të ketë ndonjë disavantazh për njerëzit e verbër, duke pasur parasysh që njerëzit që shikojnë nuk mund t'i shohin të gjitha këto", thotë ai.

Mahnke filloi të punojë në shkollë në vitin 2013. Në atë kohë, ajo nuk ofronte një klasë të avancuar të kimisë. Që atëherë, ai dhe kolegët e tij kanë zhvilluar një sërë mjetesh dhe metodash shumë-shqisore për mësimin e shkencave natyrore, të mbështetura nga fakulteti i kimisë në Universitetin Philipps në Marburg, si dhe financime nga fondacioni Reinhard-Frank. Mahnke ka shkruar një tezë masteri mbi zhvillimin e materialeve gjithëpërfshirëse për mësimin e kimisë dhe publikoi disa nga gjetjet e tij.

Ndryshe nga modelet konvencionale të shkencës të përdorura në klasa, modelet Blista janë krijuar për të zbuluar procese të tëra dhe marrëdhënie të gjera. Për shembull, një model tre-dimensional i një molekule uji, i zhvilluar nga një grup kimistësh në universitete të ndryshme, mund të shtypet i sheshtë, për të inkurajuar studentët të mendojnë se si përshkruhet në dy dimensione. Një model plastik i printuar 3D i një shtrati të lumit të lakuar, i zhvilluar nga kolegia e Mahnke, Tanja Schapat, synohet të mbahet nën një rubinet. Nxënësit mund të ndiejnë se ku rrjedh uji më shpejt ose më ngadalë, dhe si i formëson kjo konturet e tij. Ata pastaj mësojnë se aty ku shtrati është më i sheshtë, uji është më i cekët dhe prandaj bëhet më i ngrohtë në diell, duke tërhequr peshqit.

"Shumica e eksperimenteve shkencore shkojnë përtej të parit. Mund të prekësh gjëra, diçka bëhet e ngrohtë ose e ftohtë, mund të nuhasësh dhe dëgjosh gjëra, dhe në eksperimentet me ushqimin, provoji ato", thotë Mahnke.

Në vitin 2017, shkolla ofroi kursin e parë të avancuar të kimisë dhe në vitin 2019, kërkesa ishte aq e madhe sa ofroi dy klasa. Laboratori është përshtatur për nevojat e studentëve të verbër, me djegës elektrikë në kuti metalike të shpuara. Mahnke dhe kolegia e tij Tanja Schapat kanë zhvilluar një metodë për mësimin e studentëve rreth nxehtësisë dhe zjarrit, duke përdorur letër fryrje të ndjeshme ndaj nxehtësisë për t'i lejuar ata të eksplorojnë vetitë e një qiri të ndezur. Një sensor i veçantë, i zhvilluar në shkollë në vitet 1990, lëshon një bip të lartë ose të ulët kur një lëng ndriçon ose errësohet gjatë një reaksioni kimik.

Vitet e fundit, Shkolla Carl-Strehl ka filluar të pranojë një numër të kufizuar të të rinjve që shikojnë, të cilët mësojnë së bashku me shokët e tyre të klasës të verbër duke përdorur materiale multisensoriale. Hulumtimet kanë treguar se fëmijët dhe të rriturit mësojnë më mirë kur mund të kuptojnë informacione të reja me shqisa të shumta, dhe jo vetëm vizualisht. Mahnke thotë në përvojën e tij, "përvojat shumë-shqisore çojnë në mësim shumë më të thellë dhe më afatgjatë".

Për Portz, nuk ishte vetëm shkolla që zgjeroi botën e tij. Ai kujton lëvizjen nëpër Marburg me besim, i ndihmuar nga sinjalizuesit, stacionet e autobusëve që flisnin dhe një popull i mësuar të bashkëvepronte me të verbërit. Shoferët e autobusëve në Marburg janë trajnuar të ndalojnë për t'u dhënë pasagjerëve të verbër qasje të lehtë, asistentët e dyqaneve merren në mënyrë rutinore me klientët e verbër dhe shumë restorante ofrojnë menutë në shkrimin Brail. Ai është ndeshur me disa prej këtyre elementeve në qytete të tjera, por kurrë në formën e një uebi kaq gjithëpërfshirës.

Shumë pika referimi rreth qytetit kanë modele të detajuara të shkallës së zvogëluar për vizitorët që nuk shohin mirë që të ndiejnë rrugën e tyre

"Në Marburg, të gjithë këta elementë individualë janë të lidhur shumë mirë dhe ka pak boshllëqe. Është gjithashtu mentaliteti në Marburg. Uëe Boysen është një gjyqtar i verbër në pension dhe ish -president i shoqatës gjermane të studentëve dhe profesionistëve të verbër dhe me shikim të dobët, DVBS, e cila u themelua në Marburg. Ai ndoqi Shkollën Carl-Strehl dhe më pas studioi drejtësi në Marburg në fund të viteve 1960. Sipas mendimit të tij, ndjenja e bashkësisë dhe vetë-ndihmës që ka evoluar në Marburg luan një rol vendimtar në inovacion: "Kjo të jep guxim, të bën të guxosh të provosh gjëra të reja".

Mundësitë profesionale për personat e verbër ishin më të kufizuara kur ai ishte student, megjithëse ai vlerëson se kishte rreth të njëjtin numër gjykatësish të verbër në Gjermani sa ka sot, mbi 100, edhe për shkak të të verbërve të luftës. Ai dhe bashkëmoshatarët e tij të verbër shpikën shumë ndihma, duke shkëmbyer kaseta të regjistruara të teksteve të tyre shkollore dhe më vonë, duke përdorur aftësitë e tyre ligjore për të bërë fushatë për më shumë të drejta.

Bahaddin Batmaz, një zhvillues i verbër i softuerit në Marburg, argumenton se shumë nga veçoritë e tij të arritshme mbajnë mësime të rëndësishme për inovacionin në tërësi. Njëra është se dizajni i mirë përfiton nga të gjithë. Ai jep shembullin e stacioneve të autobusëve që flasin, të cilat tregojnë autobusin tjetër dhe destinacionin e tij kur të shtypet një buton. Në përvojën e tij, shumë njerëz që shikojnë e gjejnë këtë funksion gjithashtu të përshtatshëm.

Dago Schelin, një regjisor dhe studiues në Universitetin Philipps, arrin në një përfundim të ngjashëm në një rast studimi të Marburgut si një model për inovacionin gjithëpërfshirës. Ai dhe bashkautorët e tij e përshkruajnë atë si një "qytet të zgjuar për të verbërit" dhe argumentojnë se "Marburg duket se është specializuar në një mënyrë alternative të zgjuarsisë". Në vend që të sillet rreth teknologjive dixhitale, kjo lloj zgjuarsie është më i orientuar tek njerëzit. Ai përqendrohet në ndërveprimet mbështetëse midis njerëzve me aftësi të ndryshme dhe në institucionet e arritshme. Schelin dhe bashkautorët e tij sugjerojnë që Marburg mund të bëhet "një referencë për qytetet e zgjuara të ardhshme", me aksesueshmëri ndoshta duke u bërë "një nga kriteret për statusin e zgjuarsisë së një qyteti".

Schelin, i cili është nga Brazili, e përjetoi vetë këtë efekt nxitës të inovacionit kur u transferua në Marburg në 2014. Ai takoi njerëz të verbër të interesuar për xhirimin e filmave dhe zhvilloi metoda shumë-shqisore për t'i mësuar ata. "Më forcoi nocionin tim se krijimi i filmave është një përpjekje e komunitetit," thotë ai.

Leonore Dreves, një zhvilluese e verbër e softuerit në Heppstadt në Gjermaninë jugore, udhëheq nën-grupin e shkencës, teknologjisë, inxhinierisë dhe matematikës të shoqatës profesionale DVBS. Shumica e anëtarëve të grupit punojnë në teknologjinë e informacionit, një sektor relativisht i arritshëm. Por edhe atje, shumë barriera dixhitale mbeten, sipas Dreves.

Ekipi i futbollit i verbër i Marburg ka qenë i suksesshëm gjatë viteve

"Unë mendoj se pengesat më të vështira janë ato në kokën e njerëzve. Në rastin tim, si një grua dhe një person i verbër, më duhej të provoja veten për një kohë të gjatë para se kolegët e mi ta pranonin se unë mund ta bëj po aq mirë sa ata".

Në të gjithë botën, novatorët e verbër ngadalë po çmontojnë disa nga ato barriera. Kimistja Mona Minkara po harton një kurrikulë STEM gjithëpërfshirëse, shkencëtari kompjuterik Chieko Asakaëa po zhvillon inteligjencë artificiale të arritshme dhe astronomja Ëanda Díaz-Merced po përdor tingullin për të studiuar hapësirën.

Në Düsseldorf, Portz vazhdon të punojë për ta bërë mjedisin e tij më të arritshëm. Miqtë që shikojnë e ndihmojnë atë me librat e tij, duke përshkruar tabela dhe fotografi. Gjatë mbylljes së universitetit të lidhur me pandeminë, ai dëgjoi leksionet e tij të regjistruara me shpejtësi të dyfishtë, duke ngadalësuar për pjesët më komplekse. Ai ende diskuton ide të reja për materialet shkencore me ish -mësuesin e tij, Mahnke, dhe vazhdon të ndihet i frymëzuar nga shkolla e tij e vjetër.

"Unë e kuptova atë që ishte e mundur dhe atë që mund të bëhet e mundur", thotë ai.

Burimi: BBC.  Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë