Histori

Piktori dhe gjahtari i zebrave, çfarë bëjnë presidentët pas largimit nga detyra

Jo të gjithë presidentët për paratë. Jo të gjithë presidentët janë me para. Andrew Jackson, i cili këto ditë shikon si nga pas çdo prerjeje 20 dollarësh, lindi i varfër, u martua me një trashëgimtare të pasur dhe vdiq me 150 skllevër, një plantacion prej 1mijë  hektarësh dhe pasuri ekuivalente  me 133 milion dollarë.

Thomas Jefferson, fytyra në kartëmonedhën  2 dollarësh, trashëgoi 3 mijë  hektarë në adoleshencën e tij, por vdiq në borxhe, skllevërit iu  hipotekuan, pasi nuk arritën të hidhnin sendet e tij me lotari publike. Për Jefferson kishte një ngushëllim të fundit. Ai vdiq më 4 korrik 1826. I njëjti 4 korrik në të cilin paraardhësi i tij, John Adams, dha shpirt - megjithatë Adams vdiq me kredi, me një pasuri prej 40 hektarësh në emër të tij  dhe asnjë pasuri njerëzore në defter.

Kontabiliteti ka një dimension moral. Ajo tregon se çfarë fitojmë ose nuk arrijmë të fitojmë dhe çfarë jemi të gatshëm të zbulojmë në lidhje me atë proces. Kjo është arsyeja pse, meqenëse Richard Nixon kishte një problem të vogël me Shërbimin e të Ardhurave të Brendshme (irs) në fillimin e viteve 1970, presidentët amerikanë pritet të ndajnë deklaratat e tyre tatimore. (Nëse Watergate nuk do të kishte ndodhur, ne do ta kujtonim këtë më mirë.)

Fokusi zakonisht është në sjelljen financiare para dhe gjatë ushtrimit të detyrës - shqyrtimi i historisë së hershme të investimeve të Clinton-ëve, për shembull, u bë një nga nënzhanret më të njohura gazetareske të viteve 1990. Sidoqoftë, ato vite post-presidenciale tregojnë një histori po aq tërheqëse. Zbulojnë diçka në lidhje me vlerën e ndryshueshme të detyrës, si dhe vlerat e mbajtësve të saj.

Disa kanë lindur të pasur. Të tjerët bëjnë para vetëm kur largohen nga Shtëpia e Bardhë

Zhvatja e skllavërisë përbën vitet e fundit të begatë të shumë presidentëve para shfarosjes së saj. Por jo të gjithë. Pasuria e George Washington, i cili shpesh kryeson listat historike të të pasurve të Shtëpisë së Bardhë, ishte më shumë produkt i pagës së tij jashtëzakonisht të madhe 25 mijë dollarë . (728 mijë  dollarë në paratë e sotme dhe 2% e buxhetit të përgjithshëm amerikan në 1789.) Pagat e Presidentit nuk janë më aq bujare. Për momentin janë 400 mijë dollarë në vit.

Por që nga viti 1958 ka ardhur me një pension, për të cilin të gjithë presidentët e gjallë kanë të drejtë - kjo lidhet me pagën e zyrtarëve të lartë qeveritarë dhe aktualisht përcaktohet në 219 mijë e 200 dollarë në vit. Masa ndihmoi në ruajtjen e dinjitetit të Harry S. Truman, burimi kryesor i të ardhurave të  të cilit para se të hynte në fuqi Akti i ish-Presidentëve ishin diç më shumë se  112  dollarë në muaj që ai merrte si mirënjohje për shërbimin e tij ushtarak.

Donald Trump bashkohet me Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush dhe Barack Obama në këtë listë ekskluzive të pensionistëve. Çeku i parë i shkon në  janar. Nëse, sigurisht, nuk do të shkonte drejt e tek kreditorët e tij.

Kongresmeni John Quincy Adams 1825-29

Sot ritmi cirkadian i një jete të përtejme presidenciale përfshin kujtime, vetë-përkujtime, punë bamirësie dhe angazhime fjalimeh, të ngarkuara me çmime pranë pishinave të reja. Në vitet 1830 ato konventa ende nuk ishin vendosur, megjithëse kjo nuk i ndaloi njerëzit të mendonin pse John Quincy Adams do të dëshironte të ndiqte një mandat në Shtëpinë e Bardhë me nëntë mandate në Kongres. (Midis atyre që pyesnin veten ishte gruaja e tij, Louisa.)

Nuk kishte qenë qëllimi i tij. Gjatë fushatës elektorale të vitit 1828 Adams ishte lënduar nga akuzat për korrupsion dhe përvetësim. Presidenca e tij, reflektoi ai, përbënte “katër vitet më të mjerueshme të jetës sime”.  Pasi mbaruan, pasuria e trashëguar nga babai , Presidentit John Adams, e mbrojti atë nga varfëria. Atëherë, pse u kthye?

Një muaj pas largimit nga detyra, djali i tij i madh, George Washington Adams, u mbyt  në Long Island Sound. (Ai kishte rënë në alkoolizëm dhe depresion dhe kishte mbarsur shërbyesen e dhomës së mjekut të familjes Adams.) Babai i pikëlluar u zotua të “përdorte ditët e mbetura që Ti më ke dhënë në Tokë për qëllime… haraçpaguese të mirëqenies së të tjerëve” .

Nga ky impuls buruan shumë veprime të virtytit politik, duke përfshirë shfuqizimin e rregullit të mbylljes së gojës, që pengoi Kongresin të dëgjonte peticione në lidhje me skllavërinë dhe një fitore të Gjykatës Supreme në çështjen Amistad, kur ai mbrojti skllevërit që kryenin lëvizje në bordin e një anijeje spanjolle. Arritjet që e bënë presidencën e tij të dukej si një interlud.

Autobiografi Ulysses Grant 1869-77

Mashtruesi italian Charles Ponzi ishte vetëm dy vjeç në 1884, shumë i ri për t’i dhënë emrin e tij llojit të skemës në të cilën Ulysses Grant, ish-presidenti dhe njeriu i veprimit të luftës civile, ra dakord të fundoste 150 mijë  dollarë, të cilat ai nuk i kishte.

Ferdinand Ward, i njohur si “Napoleoni i Ri i Financave”  dhe partneri i biznesit i djalit të Grant, ishte njeriu që e bindi të nënshkruajë - dhe rënia e të cilit e detyroi Grant të përballej me Waterloo-n e tij, derisa Mark Twain e ngau si në  kalorësi.

Plani i Twain për të rifinancuar Grant-in  ishte i njohur për të famshmit në vështirësi, nga Christine Keeler te Dukesha e Argyll: shitja e kujtimeve të tij. Marrëveshja ishte pothuajse pakuptueshëm  e ëmbël. Ai mori 1 mijë dollarë gjatë nënshkrimit dhe 70% të honorareve, si dhe shpenzimeve të jetesës ndërsa ulej  mbi shkrimorene tij.

Por libri erdhi me një afat të tmerrshëm. Grant po luftonte  kancerin e fytit në paragrafin e fundit dhe u detyrua të diktojë fjalën e fundit të 336 mijë  fjalëve të tij, i mbështjellë me batanije, me dhimbje dhe zërin që i mekej në heshtje.

Twain punësoi 10 mijë burra, kryesisht veteranë të luftës civile, për të shitur librin derë më derë. Politika funksionoi. 350 mijë  kopjet fillestare u shitën shpejt. Twain ia dorëzoi  pagesën e parë të majme prej 200 mijë dollarësh personalisht, çeku më i madh i këtij lloji i lëshuar ndonjëherë. U paguan edhe 250 mijë  dollarë të tjerë, duke pakësuar borxhin origjinal.

Grant, fatkeqësisht, nuk ishte aq i gjallë sa të shihte balancat. E frymëzuar nga suksesi, sidoqoftë, e veja e tij Julia shkroi librin e saj dhe u përpoq ta shiste për 125 mijë  dollarë. Askush nuk pranoi. Nuk u botua deri më 1975-n.

Gjahtari  Theodore Roosevelt 1901-09

Kur Theodore Roosevelt u largua nga Shtëpia e Bardhë më 1909,  ai doli për të vrarë për vendin e tij. Ai e çoi të birin adoleshent, Kermit, pushkët Winchester dhe municionet e tij në Afrikën nën-Sahariane dhe e la plumbin të fluturonte. Presidenti vëzhgoi kodin e veshjes: në shtëpi i pëlqente të gjuante me veshje  lëkure me thekë; në Kongon Belge, zgjodhi një helmetë dhe pantallona masive safari,  kaki.

Midis tyre pala e  Roosevelt rrëzoi 512 kafshë, përfshirë 29 zebra, 17 luanë, 11 elefantë, nëntë gjirafa, një çift derrash, nja dy antilopa dhe një hienë të vetmuar. (10,885 krijesa më të vogla dhe më pak karizmatike dështuan të bëjnë inventarin në librin e Roosevelt “Gjurmët e Lojërave Afrikane”).

Kjo ishte masakër në emër të shkencës. Ekspedita u sponsorizua nga Smithsonian, së cilës iu des  tetë vjet për të kataloguar ekzemplarët e sjellë me vete. Ishte gjithashtu një lloj interregnum. Roosevelt zgjodhi të mos tërhiqej në pronën e tij prej 235 hektarësh në Long Island dhe mbeti një prani e fortë politike, deri në vdekjen e tij.

Por Sagamore Hill ishte gjithashtu një kujtesë e pasurisë së humbur. Ai e bleu pasurinë kur ishte 22 vjeç, duke përdorur një pjesë të pasurisë prej 60 mijë  dollarësh të trashëguar nga babai. Një pjesë e madhe e pjesës tjetër humbi në një investim fatkeq, në një fermë bagëtish,  në Dakotën e Veriut. Gjysma e tufës u zhduk në dimrin e ngrirë të 1886-87 - vdekje të regjistruara në një inventar më pak triumfal.

Peshkatari Herbert Hoover 1929-33

Herbert Hoover kishte kohë për të mbushur. Tridhjetë e një vjet të  saj. Kur ai u largua nga Shtëpia e Bardhë më 1933-shin,  ishte dy dekada më i ri se Joe Biden do të jetë kur të bëjë betimin. Hoover bëri gjërat e zakonshme post-presidenciale: themeloi një bibliotekë, bëri një shëtitje në botë, bëri ndërhyrjen e rastit politike të gjykuar keq. Partia e tij preferoi që ai të mbante një profil të ulët - shumë amerikanë e fajësuan atë për Depresionin e Madh, i cili arriti si një qiell i errët në muajin e shtatë të presidencës së tij. Ai ishte shumë i pasur për t’u shqetësuar.

Hoover kishte lindur në rrethana modeste, bir i një farkëtari Quaker në Iowa, por nga të 40-tat e tij ai ishte pasuruar nga biznesi ndërkombëtar i minierave, një sukses i  arritur aq shumë nga të kuptuarit e tij për tregun e aksioneve, sa njohuritë e tij për shkrirjen pirite. Vitet e tij të mëvonshme nuk panë një kthim në punën humanitare të karrierës së tij të hershme, gjatë së cilës kishte organizuar ndihma ushqimore për Belgjikën e pushtuar nga Gjermanët dhe Rusinë e goditur nga lufta civile.

Në vend të kësaj ai bisedoi me peshkun, duke gudulisur troftën në rrjedhat e ujërave të ëmbla, duke tërhequr peshqit albula  nga banesat me ujë të kripur dhe marlinin nga Paqësori. “Të gjithë njerëzit janë të barabartë para peshkut”, shkroi ai në “Peshkimi për argëtim dhe për të larë shpirtin” (1963), një ese me fjali gati gjysmë-shpirtërore.

Peshku gjithashtu luajti një rol më të dyshimtë në jetën e tij morale dhe ekonomike. Hoover ishte një kundërshtar i hapur i Kejnesianizmit. (Marrëveshja e Re, tha ai, ishte fashiste.) Por në vitet e uritura 1930, ai bëri porosinë e një projekti të madh  të punëve publike në Virxhinia. Ishte një fermë troftash prej  164 hektarësh  në lumin Rapidan, e ndërtuar me paratë e  taksapaguesve dhe punën e trupave të marinës,  në tokën e tij private.

Lopçari  Dwight D. Eisenhower 1953-61

Arkivi rënkon me fotografi të Dwight Eisenhower duke vështruar me vlerësim anët e majme të dythundrakeve qumështprodhuese.  Në vitin 1950,  ai dhe gruaja e tij Mamie investuan  40 mijë  dollarë në një fermë të shkatërruar, 189 hektarë pranë  fushëbetejës Gettysburg në Pensilvani, duke synuar të dilnin në pension atje. Një punë e re në Shtëpinë e Bardhë i detyroi ata të ndryshonin planet, por bagëtia u zhvendos gjithsesi.

Gjatë presidencës së Eisenhower-it  yjet e tufës së tij Aberdeen Angus fituan kampionate madhështore në  Spektkaklin e Fermave, të  shtetit të Pensilvanisë dhe shirita blu në Konkursin Ndërkombëtar të Gjësë së Gjallë  në Çikago, por gjithnjë futeshin në mënyrë të fshehtë, nën emrat e fqinjëve të tij. Megjithatë, shitjet duket se nuk kanë kërkuar modestinë e gjedhit. Broshura për të parën herë,  në prill 1958, mban emrin Eisenhower dhe një ilustrim të demit Ankonian 3551, i paraqitur sikur po dilte nga furia e një beteje të luftës civile.

Presidenti ushtar kaloi dekadën e tij të fundit duke kafshuar gjuhën rreth  luftës në Vietnam, koston e programit hapësinor dhe mosrespektimin e të rinjve të palarë të viteve 1960. Ndonjëherë jo shumë fort. Në një transmetim  të NBC  me temë “Vietnami në 1967”, ai i dha fund vërejtjeve, duke murmuritur për “ekscentrikët dhe hipitë dhe të gjithë të tjerët që flasin për dorëzimin”.

Ai gjithashtu duhej të toleronte një vend të pakërkuar , në ekonominë lokale turistike. Vizitorët që erdhën për të parë vendin e fushës së betejës Gettysburg,  e konsideruan shtëpinë e tij pjesë të vizitës.

Shmangësi i taksave Richard Nixon 1969-74

Sipas Gerald Ford, makthi i gjatë kombëtar i Amerikës përfundoi kur paraardhësi i tij u nxor me helikopter  nga Shtëpia e Bardhë më 1974 me asgjë tjetër, përveç një faljeje të plotë, të lirë dhe absolute. Por një kartë “Dil nga burgu i lirë” nuk garanton gjumë të qetë, veçanërisht nëse i keni futur  gishtat në Gjoksin e Komunitetit.

Historia e pakënaqur e llogarisë bankare të Richard Nixon krijoi precedentin që deklarata tatimore e një presidenti duhet të jetë mbi dyshimin. Pakënaqësia filloi para dorëheqjes së tij. Në vitin 1973 një agjent i IRS  zbuloi dokumente në Revistën Buletin “Providence”, që tregonte se në 1970, Nixon kishte paguar vetëm 792.81 dollarë në taksën federale të të ardhurave për pagën e tij prej 200 mijë dollarësh.

Komiteti i Përbashkët i Tatimeve arriti në përfundimin se ai kishte borxh 475 mijë e 431 dollarë amerikanë, afërsisht gjysma e vlerës së tij neto - e cila ishte tashmë nën presion,  nga 1 milion dollarë në kostot ligjore të mbledhura nga Watergate. Pyetje po bëheshin gjithashtu në lidhje me lehtësimin e taksave prej 500 mijë dollarësh,  që ai kishte marrë për dhurimin e letrave të tij personale kombit.

Këto kosto e penguan Nixon të jetonte një jetë tërheqjeje dhe soditjesh. Tarifat që ai mori për kujtimet e tij (2 milion dollarë), për intervistën e tij plot mëri  me David Frost (600 mijë dollarë) dhe për shitjen e shtëpive të tij në Florida (rreth 1 milion dollarë) ishin veprimet e nevojshme për të pastruar borxhet e tij.

Muratori Jimmy Carter 1977-81

Në diskursin e zhvilluar mirë rreth interesave të biznesit të Donald Trump, ferma e kikirikëve të Jimmy Carter ka marrë një status moral të shkëlqyeshëm. Por memet nuk kishin shumë të drejtë. Ai nuk e shiti atë para se të hynte në Zyrën Ovale. Madje, shmangu konfliktet e interesit bujqësor duke e vendosur fermën e kikirikëve në një trust të verbër.

Pasi pa Ronald Reagan të inauguruar si president më 1981 nuk kishte kthim sentimental në bishtajoret e vogla të Xhorxhias. Biznesi ishte 1 milion dollarë borxh. Ai e shiti dhe shkroi këstu kthimin e aftësisë paguese me një prodhim letrar të eklektizmit hutues: një kujtim i sinqertë dhe i zhytur në mendime, disa poezi indiferente dhe një libër për fëmijë, “Foshnja e Vogël Snoogle-Fleejer”, e cila i përmbahet premtimit të titullit.

Carter është aktivisti më i palodhur nga të gjithë ish-presidentët e fundit. Ai ka qenë i rëndësishëm në lirimin e 50 mijë të burgosurve politikë. Ai ka ndërmjetësuar në mosmarrëveshjet diplomatike, ka punuar si monitorues i zgjedhjeve dhe fitoi çmimin Nobel për Paqe. Për tre dekada ai ka qenë përkrahës i iniciativës së strehimit “Habitat for Humanity”  dhe është paraqitur vullnetar në vendet e saj të ndërtimit, duke vendosur tulla dhe duke sharruar trarët,  në mesin e viteve ‘90.

E gjithë kjo dhe kursimi gjithashtu. Ai jeton në një shtëpi me dy dhoma gjumi me vlerë 167 mijë  dollarë, ndonjëherë fluturon në linjat ajrore tregtare dhe blen rrobat e tij nga pikat e shitjeve me zbritje. Para se të psherëtini  thellë, ai gjithashtu merr pensionin presidencial dhe në 2017 mori 230 mijë dollarë  shpenzime udhëtimi dhe administrimi,  të financuara nga taksapaguesit.

Buzëholli  Bill Clinton 1993-2001

“E lashë Shtëpinë e Bardhë me  16 milion dollarë borxh”, tha Bill Clinton, në një intervistë me NBC,  në 2018. Ai nuk e paraqiti ligjin, por çdo dokument i tillë do të kishte renditur avokatët e tij mbrojtës, Monica Lewinsky, Gennifer Flowers dhe Larry Klayman, ndërgjyqës të çuditshëm për të cilin paditja e Clintons mbetet një zanat.

Për fat të mirë, Bill dhe Hillary Clinton janë mbledhës gjenialë fondesh. U deshën vetëm katër vjet për të rivendosur ekuilibrin në zero. Një pjesë e kësaj kredie erdhi nga shkrimi. Bill Clinton mori një paradhënie prej 15 milion dollarësh për kujtimet e tij në 2004, “Jeta ime”. (Më vonë, “Zgjedhjet e vështira” të Hillary-it sollën 8 milion dollarë.)

Megjithatë, bisedat u dhanë atyre rrymën gjëmuese  të të ardhurave. Në vitin e tij të parë jashtë zyrës, Bill Clinton mbajti 57 fjalime. Ai ligjëroi në Stokholm, Vjenë dhe Varshavë (180 mijë dollarë për fjalim), Milano (350 mijë dollarë) dhe Salem, Massachusetts (125 mijë dollarë).

Oferta presidenciale e Hillary Clinton e ekspozoi këtë pjesë të karrierës së tyre për shqyrtim të mëtejshëm. Midis vitit 2001 dhe 2015, doli se, çifti fitoi rreth 154 milion dollarë për angazhimin e ligjëratave. (132 milionë e 22 mijë  dollarë për Billin, 21 milionë e 648 mijë  dollarë për Hillary-n.)

Paratë ishin të dobishme për kandidatin e dytë presidencial në çift, por lista e klientëve nuk ishte saktësisht fituese votash,  kur u shfaq. Demokratët e Bernie nuk kishin gjasa të ndienin dashuri të vërtetë për një të kandiduar e  cila do të darkonte me UBS, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citibank dhe Merrill Lynch, pa përdorur një lugë të gjatë.

Piktori George W. Bush 2001-09

Provat erdhën në një seri postash elektronike private të zbuluara në 2013,  nga një haker rumun i quajtur Guccifer. Gjithçka kishte të bënte me naftën. Jeshile Phthalo. Siena e djegur. Titani i lustruar. Ngjyra të tjera, gjithashtu, të aplikuara në kanavacë për të prodhuar një seri portretesh unike presidenciale - gjunjët e Bushit që dilnin nga banja; shpina e  Bushit, pa qime nën dush.

Pasi u zbulua pasioni privat i George W. Bush, kritikët vërshuan në vlerësimet e tyre. Njëri tha se ishte arti që Forrest Gump do të kishte pikturuar, por kjo dukej se ishte më shumë një koment mbi theksin e përgjumur të Bush sesa punën e tij, e cila, falë botimit të “Portrete Guximi: Tributi i një Komandanti në detyrë për Luftëtarët Amerikanë”, tani është një motor i mbledhjes së fondeve për bamirësitë e veteranëve. (Libri ishte një prej  më të shiturve në Amazon, numri 1).

Ish-presidentë të tjerë janë lodhur me penelin. Eisenhower ekspozoi peizazhet e tij por ishte nën iluzione për cilësinë e tyre. (“Ata do ta kishin djegur këtë, shumë kohë më parë nëse nuk do të isha presidenti i Shteteve të Bashkuara”,  i tha ai një reporteri.)

Carter dikur nxori në ankand një nga studimet e tij të ndrojtura të natyrës për të mbledhur 525 mijë dollarë për fondacionin e tij. Megjithatë, Bush ka treguar përkushtimin më të thellë ndaj artit. Ai filloi të merrte mësime në 2012. “Gail,” i tha ai mësuesit j, “është një Rembrandt i bllokuar në këtë trup ... Detyra jote është ta çlirosh”.

Ajo qenie mbetet e bllokuar, por diçka tjetër shpëtoi. Preokupimi i Bush me artet figurative, refuzimi i tij i qasjes konceptuale dhe amatore-por-serioze i dha atij miratimin e Stuckists, një lëvizje ndërkombëtare arti e themeluar më 1999,  nga një piktor britanik Billy Childish.

“Manifesti Stuckist” deklaron: “Stuckist nuk është një artist në karrierë, por më tepër një amator (amare, latinisht, për të dashur) që rrezikon në kanavacë në vend që  të fshihet pas sendeve të gatshme (p.sh., një dele e ngordhur)”. Nëse historia nuk është e mirë me George W. Bush, mbase teoria do të jetë e tillë.

Producentët  Barack Obama 2009-17

Ndryshe nga shumë paraardhës të tyre, Obamat  u larguan nga Shtëpia e Bardhë as të rraskapitur dhe as të thyer. Shumë i ri për të dalë në pension, shumë i virtytshëm për t’u fshehur, shumë popullor për t’u zbehur, katër vitet e fundit demonstrojnë se sa pushteti i tyre i fortë, që i la ata në 2016, ishte i  pavarur nga pushteti i tyre i  butë, që mbetet i padëmtuar.

Dhe ata erdhën si një paketë. Në vitin 2018 çifti nënshkroi një marrëveshje produksioni, me tetë shifra,  me Netflix. Në propozimin e  parë - një biografi e Frederick Douglass, një burrë shteti dhe abolicionist i shekullit të 19-të.

Pastaj ishte prodhimi i tyre letrar, i kanalizuar përmes marrëveshjes më të madhe të librit në histori -  65 milion dollarë për secilin kujtim. Çuditërisht, përmbajtja nuk ka të bëjë me zbulimin e Shtëpisë së Bardhë pas dyerve të mbyllura, vendosjen e rekordit ose kërkimin e gjeopolitikës. Është një formë e letërsisë për vetë-ndihmë.

Shikoni një kopje të Michelle Obama's “Becoming”, libri më i shitur i vitit 2018 dhe mund ta ngatërroni me një kuti  çaji aromatik. Hapeni dhe do të gjeni një çantë mbijetese për ata që nuhatën ndjenjën e tyre të lehtësisë dhe veprimit që zmbrapsje, ndërsa autorja dhe burri i saj u larguan nga Shtëpia e Bardhë./ Revista 1843, The Economist. Përktheu:Gazeta Si.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë