Libra

Një fshat bibliotekë në Ballkan

Nga Gazeta Si - Shumica e njerëzve u larguan nga fshati i largët i Maqedonisë së Veriut, Babino, vite më parë.

Por Stevo Stepanovski dhe koleksioni i tij i jashtëzakonshëm prej 20.000 librash mbetën të vendosur në luginën pothuajse të braktisur.

Biblioteka filloi me stërgjyshin e Stepanovskit, të cilit iu dha kësti i parë i librave nga ushtarët osmanë në fund të shekullit të 19-të.

Së bashku me librat e historisë dhe romanet në gjuhën maqedonase, ka edhe libra në persisht, arabisht dhe turqisht, së bashku me një mori librash në serbo-kroatisht, gjuha kryesore e Jugosllavisë së vjetër, pjesë e së cilës ishte dikur fshati.

Biblioteka është shtëpia e fotografive origjinale të një gazetari që mbuloi Luftën e Parë Botërore, hartave antike dhe një sërë fjalorësh që mbulojnë shumë gjuhë të rajonit.

“Ky është një fshat i iluminizmit dhe edukimit”, tha Stepanovski, 72 vjeç, i cili mirëpret rregullisht mysafirët me filxhanë kafeje dhe raki të bërë vetë në shtëpinë e gurtë shekullore ku është vendosur biblioteka.

Biblioteka ndihmoi që fshatarët të arsimoheshin shumë, me një numër jashtëzakonisht të madh të tyre që u bënë mësues.

“Nuk ka shtëpi pa mësues”

“Nuk kishte shtëpi pa mësues”, sipas Stepanovskit.

Por vetë ky fakt kontribuoi gjithashtu në zhbërjen e fshatit.

Në vitet 1950, qeveria jugosllave thirri mësuesit e luginës për një lëvizje mbarëkombëtare të shkrim-leximit, duke grabitur në mënyrë efektive pjesën më të madhe të popullsisë së saj.

Ashtu si pjesa më e madhe e këtij cepi të varfër të Europës Juglindore, Maqedonia e Veriut është përfshirë nga një rënie demografike.

Goditja e trefishtë e një popullsie në plakje, niveli i ulët i lindjeve dhe migrimi masiv ka lënë shumë fshatra në brendësi të saj të braktisura.

Babino është goditur veçanërisht rëndë. Dikur kishte më shumë se 800 banorë, por tani ka vetëm tre banorë të përhershëm.

Dhe ndërsa fëmijët e rritur të Stepanovskit janë shpërngulur diku tjetër, ai është i vendosur të vazhdojë me librat e tij në Babino.

Sot bota e viziton Babinon, me 3000 deri në 3500 njerëz në vit që shohin bibliotekën.

Shumica vijnë nga qytete dhe fshatra të afërta ose nga vendet fqinje, por ka edhe udhëtarë të rastësishëm nga Brazili, Egjipti dhe Maroku së bashku me një mori studentësh dhe studiuesish të letërsisë.  

“Jam i befasuar që mund të gjenden aty tituj që nuk mund të gjenden në bibliotekat e qytetit”, tha Goce Sekuloski, një profesor muzike në një seminar në Shkup, i cili vizitoi Babinon kohët e fundit pasi kishte dëgjuar për vendin nga miqtë.

Stepanovski ka ndërtuar gjithashtu një amfiteatër të vogël për lexime publike dhe koncerte.

“Ne ofrojmë një mentalitet paqësor për njerëzit që të vijnë dhe të ulen këtu dhe të përjetojnë atmosferën”, tha ai.

“Nëse doni të zbuloni magjinë e librave... ju mund ta bëni këtë në mënyrë perfekte këtu”. /AFP/


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë