Filma

Jo vetëm shqiptarët të varfër, njihuni me çekët e BE –së që punojnë për më pak se tre euro ora

Dokumentari i vitit 2017 Kufijtë e Punës (Hranice práce) e vë shikuesin me realitetin e tmerrshëm të punës për shumë njerëz. Saša Uhlová kalon gjashtë muaj duke punuar një seri punësh agjencie me pagë të ulët, të pajisura me një aparat fotografik gjatë gjithë kohës. Duke hedhur dritë mbi kushtet që disa i durojnë për të mbajtur shoqërinë aktive, lirimi provokoi një debat të ri në lidhje me punën në Republikën Çeke dhe mori vlerësime ndërkombëtare. Është ky filmi që shfaqet sonte në lulishten e Kryeministrisë, si pjesë e edicionit të 15-të të IHRFFA, Festivalit Ndërkombëtar të Filmit për të Drejtat e Njeriut.

“Gjatë viteve të fundit, gjithnjë e më shumë njerëz ankohen  për kushte të këqija të punës, se nuk paguhen sa  duhet, punojnë  shumë orë shtesë dhe keqtrajtohen  në punë. Kuptova që puna e paguar dobët dhe kushtet e këqija të punës ishin tema të rëndësishme në Republikën Çeke që meritonin më shumë mbulim dhe diskutim. Sidoqoftë, burimet e mia nuk dëshironin të shfaqeshin si heronj të artikujve. Ndonjëherë ata madje refuzuan të citohen”, ka rrëfyer regjisorja.

U bë e qartë se mënyra e vetme për të zbuluar botën e kushteve të tmerrshme të punës ishte të punoja vetë në të. Frymëzuar nga Günter Wallraff, Barbara Ehrenreich, Florence Aubenas dhe George OrWell, unë kërkova të dëshmoj për këto kushte pa rrezikuar ata që punojnë në to për të siguruar jetesën.

Puna jonë nxjerr në pah se si ka njerëz të punësuar në kushte shumë të këqija, duke bërë punë që shpesh kërkojnë  forcë fizike, megjithatë paga e të cilëve është aq e ulët, sa vështirë se mund të sigurojnë për vete, aq më pak për familjet e tyre. Ne nuk kishim një ide të qartë se cili do të ishte rezultati. Sidoqoftë, ne e dinim llojin e vendeve të punës që kërkonim: punë nga të cilat përfitojmë çdo ditë, por që janë jashtëzakonisht të nënvlerësuara në status dhe pagë. Ne blejmë ushqim, presim që rrugët të pastrohen dhe të prodhohen mallra të konsumit, por rrallë shohim kush i siguron ato, ose me çfarë çmimi.

Ne dëshironim të stimulonim një bisedë në të gjithë shoqërinë se si kushtet e tilla të punës mund të ekzistojnë ende në Bashkimin Europian të shekullit 21. Debati mbi të varfrit që punojnë,  është i rëndësishëm vetëm për ata që janë të përfshirë. Pagesa është e ulët edhe në profesionet e afta në Republikën Çeke. 80 përqind e të punësuarve kanë një pagë mujore midis 400 dhe 1700 euro dhe, në 2017, pagesa mesatare ishte 900 euro. Deri në një milion qytetarë Çekë rrezikojnë të bëhen të varfër. Çdo shpenzim i papritur, siç është një makinë larëse e re, mund t'i fusë ata në një kurth borxhi.

Gjatë shtatë muajve që kalova në punë me pagë të ulët, u konsumova aq shumë nga puna sa nuk lejoi reflektim mbi ndikimin që po kishte mbi mua, familjen time dhe marrëdhëniet e mia. Sidoqoftë, e kuptova që po humbja njerëz të afërt dhe se fëmijët dhe burri më kishin humbur.

https://youtu.be/UJM3m8U_b30

Kam punuar në pesë pozicione të ndryshme: një lavanderi në pronësi të spitalit më të madh publik të Republikës Çeke, një fabrikë për përpunimin e pulës në pronësi të oligarkut Andrej Babiš, një arkë supermarketi, një fabrikë rroje në Boheminë e Veriut dhe një fabrikë e riciklimit në Moravinë Veriore. Kodi i punës ishte shkelur në katër prej tyre. Pagesa varionte nga paga minimale e atëhershme prej 2.50 deri në 6 euro në orë. Ndërsa punonjësit e spitalit u përballën me mospërputhje të pagave midis punëtorëve të shtëpisë dhe agjencive, problemi kryesor i fabrikës së pulës ishte koha shtesë e vazhdueshme që do të thoshte se kurrë nuk e dinit kur mund të shkonit në shtëpi. Punonjësit e agjencisë shpesh kishin paga më të larta për orë, por askush nuk i mbulonte sigurimet e tyre shëndetësore dhe sociale dhe ata punonin  12 ose më shumë orë në ditë. Në supermarket, çështja më e madhe ishte orari i punës. Disa kolegë kalonin deri në 17 orë në ditë gjatë punës.

Trajnimi për shëndetin dhe sigurinë nuk u dha për asnjë nga këto punë, dhe disa - të tilla si në fabrikat e përpunimit dhe riciklimit të pulës - ishin potencialisht të rrezikshme. Mos ofrimi i punonjësve me një trajnim të tillë është shkelje e kodit të punës.

Një tipar i përbashkët i të gjitha këtyre vendeve të punës ishte mungesa e respektit për kohën dhe energjinë e punonjësve. Menaxhimi në fabrikën e riciklimit i siguroi stafit vetëm orarin e turneve  të javës tjetër në fundjavë, duke dëmtuar jetën private të punonjësve. Në supermarket, stafit të arkave nuk u lejohej të largoheshin në kohën e rënë dakord dhe duhej të prisnin për t'u zëvendësuar.

Në vitet e fundit, fushata ‘Fundi i Punës së Lirë’ të udhëhequr nga sindikata ka nxjerrë në pah problemin e pagave të dobëta. Projekti ynë u ndërtua në suksesin e kësaj fushate dhe ndihmoi në thellimin e diskutimit. Ai mori një përgjigje çuditërisht pozitive, si në media ashtu edhe nga njerëz të prekur drejtpërdrejt nga një punë e pasigurt, me pagë të ulët.

Megjithëse Republika Çeke ka parë rritje ekonomike në katër vitet e fundit, njerëzit e zakonshëm vështirë se mund ta ndiejnë atë. Pagat janë rritur vetëm në mënyrë modeste, por kostot e jetesës janë rritur me shpejtësi. Njerëzit me të ardhura të ulëta e kanë të vështirë të paguajnë qiratë e tregut dhe nuk ka asnjë alternativë të tillë si strehimi social, kështu që numri i njerëzve në varësi të përfitimit të strehimit vazhdon të rritet. Në fund të fundit, të gjithë ne paguajmë shtrenjtë për paga të ulëta dhe strehim të shtrenjtë, pasi paratë e shtetit përdoren për të kontribuar në qiratë private për qindra mijëra, duke subvencionuar kështu shfrytëzimin. Të ardhurat e ulëta janë shkatërruese edhe për familjet - fëmijët mund të merren nga familje shumë të varfra dhe të vendosen në institucionet shtetërore,  ku kostot e rritjes së tyre janë disa herë më të larta. Në thelb nuk ka ndihmë sistematike për familjet në nevojë. Situata është edhe më e keqe për prindërit e vetëm që janë katër herë më të prirë ndaj varfërisë sesa njerëzit e tjerë. Republika Çeke ka shumë pak çerdhe publike për fëmijë të moshës nën tre (dhe ato private janë shumë të shtrenjta), dhe pagesa mesatare e prindërve është vetëm rreth 250 euro në muaj, kështu që nënat beqare duhet të kthehen shpejt në punë. Në vendet e punës që punonte Saša, kishte shumë nëna që thoshin  “Unë nuk e kam parë fëmijën tim të rritet”.

Arsimi zakonisht dështon të ndihmojë fëmijët nga familjet e varfra t'i shpëtojnë varfërisë. Ndërsa familjet e tyre zakonisht kanë nevojë për një burim tjetër të të ardhurave, studentët më të varfër zgjedhin të ndjekin shkollat ​​profesionale, të marrin certifikatën e tyre profesionale në 17 ose 18 vjeç dhe të fillojnë menjëherë punën, zakonisht për paga të ulta.

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, çështja e pagave në mënyrë alarmante është e lidhur edhe me diskriminimin etnik dhe gjinor. Njerëzit me ngjyrë diskriminohen në tregun e punës dhe është e vështirë për ta të gjejnë një punë të paguar,  në mënyrë të arsyeshme. Gratë kanë të ardhura mesatare më të ulëta, dhe shumë punë të pakualifikuara janë gjinore. Pastruesit, recepsionistët dhe makinierët e qepjes janë tipike gra dhe vendet e punës janë ndër më të paguarat në vend.

Gati një e pesta e çekëve punojnë për më pak se 83 korona në orë, që në euro janë dicc më shumë se tre. Ata thirren me një emër të veçantë: punëtorët e varfër. Gazetarja Saša Uhlová shkon në vendndodhje të ndryshme të vendit për të hetuar punët me paga të ulëta, për të përshkruar kushtet e punës në Republikën aktuale Çeke. Ajo punoi me një kamera të fshehtë në syzet e saj për një muaj në një repart lavanderie spitali, një pulari, një arkë supermarketi dhe për

disa javë në brigada - në një fabrikë të brisqeve dhe fabrikave të seleksionimit të mbeturinave. Raportet e saj (të titulluar Heronjtë e Punës Kapitaliste) janë botuar në shtator në A2larm.cz. Gjatë hulumtimit, ajo u shoqërua nga një ekip filmik i Apolena Rychliková. Ata e kapën Saša Uhlován në situata të ndryshme personale dhe u treguan njerëzve se si po merrej me një cikël pune, ndryshime në ekip, kushte të këqija të punës dhe ndarjen nga familja. Kombinimi i materialit të filmuar dhe fotografive nga kamerat e fshehta krijuan filmin “Kufijtë e punës” për një cikël dokumentesh të autores Czech Journal.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë