Mendim

Internet vs. Demokraci

Nga Stephen S. Roach* - Është thënë mjaft dhe me të drejtë, për kryengritjen e dhunshme në Kapitolin e SHBA më 6 janar. Politikanët po merren me çështje të përgjegjësisë ligjore dhe morale. Por ngjarjet e tmerrshme prekin gjithashtu një kontradiktë kritike të shoqërive moderne: roli i internetit si një instrument i shkatërrimit të demokracisë.

Nuk duhej të ishte kështu. Arkitektura e hapur e internetit është ekzaltuar prej kohësh nga futuristët kiber-libertarianë si një forcë e re e fuqishme demokratizuese. Informacioni është falas dhe i disponueshëm menjëherë dhe,  çdokush tani mund të votojë me një klik të thjeshtë.

Zgjerimi i shpejtë i sheshit publik ofrohet si ekspozitë. Depërtimi i internetit kaloi nga 1% në 87% të popullsisë amerikane nga 1990 në 2018, duke tejkaluar shumë rritjen në botë si tërësi nga zero në 51% gjatë së njëjtës periudhë.  Shtetet e Bashkuara, demokracia më e vjetër në botë, udhëheqin akuzën në përqafimin e teknologjive të reja të fuqizimit.

Problemi, natyrisht, qëndron në qeverisjen e internetit - domethënë, mungesa e rregullave. Edhe kur lartësojmë virtytet e botës dixhitale, për të mos thënë asgjë për përshpejtimin e dixhitalizimit gjatë pandemisë COVID-19, ana e errët është e pamundur të injorohet. Modeli perëndimor i lidhjes së hapur ka dhënë platforma për tregtinë e drogave të paligjshme, pornografisë dhe pedofilisë. Ai ka nxitur gjithashtu ekstremizmin politik, polarizimin shoqëror dhe tani kryengritjen. Virtytet e lirisë kibernetike janë bërë të pandashme nga veset e tij.

Modeli kinez siguron një kontrast të fortë. Qasja e tij intensive për censurimin në qeverisjen e internetit është anatemë për shoqëritë e lira. Shteti (ose Partia Komuniste) jo vetëm që kufizon ligjërimin publik,  por favorizon mbikëqyrjen mbi privatësinë. Për Kinën, qeverisja ka të bëjë me stabilitetin shoqëror, ekonomik dhe, në fund të fundit, politik. Si një bastion i vetëshpallur i demokracisë, padyshim që Amerika nuk e sheh atë kështu. Censura e çdo lloji shikohet me përbuzje të neveritshme.

Megjithatë, përbuzja është një mënyrë e mirë - për ta thënë butë - për të përshkruar reagimin e shumicës së amerikanëve ndaj sulmit vdekjeprurës ndaj Kapitolit të ShBA. Mobilizimi social dhe politik i mundësuar nga interneti - së pari i dukshëm në Lëvizjen e Gjelbër të Iranit 2009 dhe më pas në Pranverën Arabe të 2011 - tani ka goditur në zemër të Amerikës.

Padyshim, ekziston një ndryshim i madh: Qytetarët protestues në Iranin autoritar dhe vendet arabe, nga jashtë, po kërkonin dhe dëshironin demokracinë. Në ShBA, sulmi ndaj kështjellës së demokracisë erdhi nga brenda, shkaktuar nga vetë presidenti. Kjo ngre pyetje të rëndësishme në lidhje me imperativat e vetë stabilitetit të Amerikës - dhe dështimet e qeverisjes së internetit në zbulimin e tyre.

Platformat dixhitale amerikane - nga Twitter dhe Facebook te Apple dhe Google - i kanë marrë gjërat në kontroll. Duke thyer një linjë dikur të shenjtë, ata kanë mbyllur kryengritësin e përgjithshëm, Donald Trump. Megjithatë, ky reagim i vetëm nuk është zëvendësim i qeverisjes. Kuptohet, ka dyshime të mëdha rreth besimit të udhëheqësve të korporatave me detyrën themelore të mbrojtjes së demokracisë.

Por kjo nuk është vija e vetme që është kaluar në ShBA. Siç tregon Shoshanna Zuboff në “Epoka e Kapitalizmit të Mbikëqyrjes”, modelet e biznesit të Google, Amazon dhe Facebook bazohen në përdorimin e teknologjisë dixhitale për të mbledhur dhe monetarizuar të dhënat personale. Kjo zbeh dallimin midis libertarianizmit kibernetik dhe mbikëqyrjes në stilin kinez dhe thekson thelbin e çështjes së privatësisë - pronësinë e  të dhënave personale.

Kriza COVID-19 ofron edhe një këndvështrim tjetër mbi mbikëqyrjen dhe privatësinë. Edhe këtu, Kina dhe ShBA  shterin  debatin. Përgjigja e Kinës ndaj shenjës së parë të infektimeve- duke përfshirë edhe atë aktuale në provincën Hebei - thekson bllokimet agresive, testimin dhe maskimin e detyrueshëm dhe gjurmimin e kontakteve të bazuara në aplikacione të kodit QR. Në ShBA, të gjitha këto janë çështje të debatit politik të diskutueshëm, të para  nga shumë si shkelje të papranueshme , në një shoqëri të lirë dhe të hapur.

Në një nivel, rezultatet e Kinës flasin vetë. Ka pasur vetëm shpërthime të vogla pas rritjes fillestare në Wuhan. Fatkeqësisht, vala e dytë e Amerikës - shumë më e keqe se masakra fillestare në pranverën e vitit 2020 - gjithashtu flet vetë.

Megjithatë, siç tregon një studim i fundit i Pew Research, plotësisht 40-50% e publikut amerikan ende i reziston disiplinës së praktikave të bazuara në shkencë të tilla si gjurmimi i kontaktit celular dhe angazhimi me zyrtarë të shëndetit publik. Shtoji kësaj kundërshtimin e konsiderueshëm ndaj vaksinave dhe, ka arsye për të besuar se parimet thelbësore të lirisë demokratike po përdoren në një justifikim për të injoruar rreziqet e COVID-19.

Pavarësisht nëse duam ta pranojmë, aspiratat dhe vlerat e të ashtuquajturit interpretim origjinalist të demokracisë amerikane po sfidohen si kurrë më parë. Kryengritja e 6 janarit dhe pandemia ndajnë një implikim kritik: prishja e mundshme e rendit në një shoqëri të lirë. Nuk është se Kina ka të drejtë. Është se mund ta kemi ne gabim. Për fat të keq, hiper-polarizimi i sotëm e bën jashtëzakonisht të vështirë për të gjetur një terren të mesëm.

Barack Obama paralajmëroi në fjalën e tij të fundit si president që, “Demokracia jonë kërcënohet sa herë që e marrim të mirëqenë”. Megjithatë, a nuk është pikërisht ajo që ka bërë Amerika? Në një dekadë të shënuar nga kriza financiare globale, kriza COVID-19, një krizë e drejtësisë racore, një krizë pabarazie  dhe tani një krizë politike, ne vetëm u kemi kushtuar lustrime idealeve të larta demokratike.

Mjerisht, kjo vetëkënaqësi ka ardhur në një kohë në rritje të brishtësisë për eksperimentin amerikan. Lidhja e mundësuar nga interneti po amplifikon në mënyrë të rrezikshme një diskurs kombëtar gjithnjë e më të polarizuar në një epokë të rritjes së paqëndrueshmërisë sociale dhe politike. Prekshmëria e rezultuar u  vu në fokus të mprehtë,  më 6 janar. Administrimi i  demokracisë është në rrezik të madh.

/ Project Syndicate. Përktheu: Gazeta "Si".

*Stephen S. Roach, anëtar i fakultetit në Universitetin Yale dhe ish-kryetar i Morgan Stanley Asia, është autori i “Të pabalancuar: Bashkëvarësia e Amerikës dhe Kinës”.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë