Mendim

Fundi i Diplomacisë Liberale

Shlomo Ben*-Ami -Më 11 dhjetor, presidenti i atëhershëm Donald Trump shpalli se Shtetet e Bashkuara do të njohin sovranitetin e Marokut mbi Saharanë Perëndimore, një shpërblim i dukshëm për vendimin e vendit, në vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me Izraelin. Masa u dënua me shpejtësi si një shkelje e qartë e normave diplomatike. Por, me qasjen e tij të lehtë për konfliktet e zgjatura, Trump padashur bëri një pikë të rëndësishme: perandori - qasja mbizotëruese diplomatike - nuk ka rroba.

Për të qenë të sigurt, Trump ka qëndruar vetë i zhveshur në skenën botërore, si kur ai pretendoi se kishte arritur një përparim me Korenë e Veriut ose kur lëvdoi administratën e tij mbi “propozimin e paqes”  në Lindjen e  Mesme. Por asnjëri nga paraardhësit e tij - në ShBA ose diku tjetër - nuk i zgjidhi këto konflikte, pavarësisht respektimit të normave të respektuara diplomatike.

Këto norma janë të lidhura në mënyrë të pazgjidhshme me rendin botëror liberal që u shfaq pas Luftës së Dytë Botërore. Doktrina  “përgjegjësia për të mbrojtur” (R2P) - angazhimi i botës, miratuar unanimisht nga Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara më 2005, për të mbrojtur popullatat nga gjenocidi, krimet e luftës, spastrimi etnik dhe krimet kundër njerëzimit - ilustron këtë diplomaci liberale.

Por, në dy dekadat e fundit, gjithçka ka qenë në tatëpjetë për këtë vizion. Në Libi - rasti i parë kur Këshilli i Sigurimit i OKB-së autorizoi një ndërhyrje ushtarake bazuar në R2P - të dërguarit e OKB-së vijnë dhe shkojnë, por e ardhmja e vendit vendoset nga fuqitë e huaja që veprojnë në mënyrë të njëanshme. Dhe, me bllokimin e Këshillit të Sigurimit, R2P nuk është thirrur në ndërhyrje ushtarake të paqëndrueshme qëkur, pavarësisht  disa mizorive të dukshme masive,  të kryera nga vetë qeveritë e popujve.

Dështimi i përsëritur i sistemit të sigurisë kolektive të OKB-së mund t’i atribuohet pjesërisht rënies së vetë rendit botëror liberal. Shumë kohë përpara Trump, Amerika ishte bërë gjithnjë e më e gatshme për të vepruar si garantuese e rendit (në Libi, Presidenti Barack Obama u zotua se ShBA do të “udhëheqin nga pas”). Shtoji kësaj revizionizmin agresiv të Rusisë, braktisjen e Kinës për “ngritjen e saj paqësore”  dhe shqetësimin e Bashkimit Europian për mbijetesën e vet.

Ndërsa Joe Biden ka të drejtë që refuzon shumë aspekte të presidencës toksike të Donald Trump, ai duhet të shmangë hedhjen e foshnjës me ujin e banjës. Vetëm duke njohur dobësitë e normave diplomatike liberale, administrata e Biden-it mund të avancojë diplomacinë risiprurëse, efektive për të cilën bota ka kaq shumë nevojë.

Por shumë nga sfidat më të mëdha diplomatike të botës - nga konflikti izraelito-palestinez te mosmarrëveshja mbi Saharanë Perëndimore - paraprijnë këta faktorë. Edhe në kulmin e saj, diplomacia liberale nuk mund t’i zgjidhte ato, sepse ajo shpesh e trajtonte shtetin si një art shprehës, të shkëputur nga një realitet gjithnjë në ndryshim.

Merrni parasysh luftën për Saharanë Perëndimore - mosmarrëveshja territoriale më e gjatë e Afrikës. Në 1975, me Spanjën e gatshme të lëshonte kontrollin e territorit, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë hodhi poshtë pretendimin e Marokut për të dhe vendosi që njerëzit vendas, Sahrawis, kishin të drejtë për vetëvendosje. Por Maroku pushtoi dhe aneksoi shpejt territorin.

Që atëherë, situata ka ndryshuar në mënyrë drastike. Saharaja Perëndimore është një nga territoret më  pak të populluara në botë, me vetëm rreth 70 mijë  banorë më 1975-n  dhe ndoshta 550 mijë sot, që jetojnë në një zonë,  sa gjysma  e  Spanjës. Dy të tretat e popullsisë janë marokenë, shumë prej tyre janë zhvendosur atje pas aneksimit.

Në këtë kontekst, çështja për vetëvendosjen e Saharasë Perëndimore është e dyshimtë. Një qasje më e përshtatshme, e cila pasqyron realitetin në terren, është dhënia e autonomisë së Saharasë Perëndimore brenda Mbretërisë së Marokut - pikërisht plani i miratuar nga Trump. (Në 2013, Obama mbështeti të njëjtën qasje në një deklaratë të përbashkët me Mbretin e Marokut Muhammed VI.)

Sigurimi i kontrollit politik të një territori të okupuar duke ndryshuar demografinë e tij nuk është asgjë e re. Rreth 600 mijë  izraelitë tani jetojnë në Bregun Perëndimor, së bashku me 2 milionë e 750 mijë palestinezë. Irani ka ripopulluar zona të mëdha të Sirisë me myslimanë shiitë. Gati 46 vjet pasi Turqia pushtoi Qipron Veriore, kolonët nga Turqia kontinentale përbëjnë rreth gjysmën e popullsisë së territorit.

Një sjellje e tillë nuk duhet të miratohet kurrë. Por, as  pretendimi se nuk po ndodh nuk do të ndihmojë. Kur aktorët janë në një gjendje të zgjatur paqartësie diplomatike, shpërfillja  e  ekuilibrit të pushtetit apo  kohëzgjatja e konfliktit përjetësojnë një fakt të kryer,  duke favorizuar palën më të fortë. Kjo është po aq e vërtetë për mosmarrëveshjen Marok-Sahara Perëndimore sa edhe për konfliktin Izraelo-Palestinez, ku dashuria me paradigmën mashtruese të dy shteteve e ka bërë paqen të pamundur.

Në fakt, kur shtetet arabe kanë refuzuar marrëveshjet me Izraelin, ato zakonisht kanë përfunduar me më pak. Palestinezët e bënë këtë të paktën në dy raste. Po kështu, Siria është më keq pas refuzimit të  ofertës së Izraelit në vitin 2000 për kthimin e Lartësive Golan: Në 2019, administrata Trump njohu zyrtarisht sovranitetin e  Izraelit.

Ndërsa lëvizja e Trump ishte e pajustifikueshme sipas ligjit ndërkombëtar (edhe nëse dikush beson se Izraeli ishte i justifikuar në përdorimin e tij të forcës gjatë Luftës Gjashtë Ditore në 1967), nuk mund të mohohet që dështimi i zgjatur i diplomacisë liberale e bëri të mundur. Dhe është pjesë e një modeli më të gjerë të anekseve të njëanshme.

Për shembull, shpërthimi i fundit i konfliktit të vjetër midis Armenisë dhe Azerbajxhanit për enklavën e Nago-Karabakut përfundoi me një marrëveshje të ndërmjetësuar nga Rusia që legjitimoi aneksimin e një sasie të konsiderueshme territori të Azerbajxhanit. Forcat paqeruajtëse ruse u dërguan për të zbatuar marrëveshjen. OKB nuk gjendej askund.

Trump ka shumë për t’u  përgjigjur, diplomatikisht dhe ndryshe. Por fakti është se normat diplomatike që ai nuk i përfilli nuk po jepnin rezultate në shumë nga konfliktet më të gjata në botë. Dhe, sa të pamatur ishin veprimet e tij shpesh, ato mund të sillnin përparim në konfliktet në dukje të pazgjidhshme - më e rëndësishmja, konflikti shekullor arabo-izraelit.

Mbi të gjitha, për shkak të Trump, Maroku, Bahreini, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Sudani janë bashkuar me Egjiptin dhe Jordaninë në normalizimin e marrëdhënieve me Izraelin. (Trump i ofroi Indonezisë miliarda dollarë ndihmë për të bërë të njëjtën gjë, por vendi e refuzoi marrëveshjen.) Trump gjithashtu ndërmjetësoi paqen midis rivalëve arabë në Gjirin Persik,  duke kërkuar të kundërshtojë marrëdhëniet e thelluara të Katarit me Iranin dhe Turqinë.

Ndërsa Presidenti Joe Biden ka të drejtë që hedhë poshtë shumë aspekte të presidencës toksike të Trump, ai do të bënte mirë të mbronte arritjet e saj të pakta. Por që diplomacia liberale të ringjallet, një aleancë e ringjallur transatlantike - me një BE shumë më kohezive që merr pushtetin  fortë që tani i mungon - është jetike.

Project Syndicate. Përktheu:Gazeta Si.

*Shlomo Ben-Ami, një ish-ministër i jashtëm izraelit, është Zëvendës President i Qendrës Ndërkombëtare të Paqes në Toledo. Ai është autor i Librave të Luftës, Plagët e Paqes: Tragjedia Izraelo-Arabe.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë