Jete & Stil

Frika: ‘Tërmeti i vogël’ që mund t’ju çlirojë mendjen

Sa herë që Ethan Kross, psikolog dhe neuroshkencëtar, e gjen veten në një rrëmujë mendore të fjalëve shqetësuese dhe negative, ai ecën pesë blloqe drejt parkut të tij lokal dhe sodit një nga pemët madhështore përpara tij dhe fuqinë mahnitëse të natyrës.

Nëse ai nuk mund të shkojë në park, ai kalon disa momente duke menduar për mundësitë mahnitëse të aeroplanëve dhe anijeve kozmike.

"Unë mendoj se si ne shkuam nga lufta për të ndezur zjarre, vetëm disa mijëra vjet më parë, në mundësinë për të zbritur të sigurt në një planet tjetër", thotë ai.

Qëllimi, në secilin rast, është të ngjallë frikë të cilën ai e përkufizon si “çudinë që ndiejmë kur ndeshemi me diçka që nuk mund ta shpjegojmë lehtë”.

Zakonet e Kross bazohen në prova shkencore. Si profesor i psikologjisë në Universitetin e Miçiganit, ai e di se ndjenjat e frikës mund të kenë një ndikim vërtet të thellë në mendje duke rritur kujtesën dhe krijimtarinë tonë, si dhe duke na frymëzuar që të veprojmë në mënyrë më altruiste ndaj njerëzve përreth nesh. Mund të ketë gjithashtu një ndikim të thellë në shëndetin tonë mendor, duke na lejuar të vendosim ankthet tona në perspektivë.

Për shkak se shumica prej nesh përjetojnë frikë vetëm në mënyrë sporadike, ne mbetemi të pavetëdijshëm për përfitimet e saj. Kur ndihemi të dëshpëruar, mund të kemi më shumë gjasa të kërkojmë lehtësim të lehtë në një komedi, për shembull, duke kërkuar ndjenja argëtimi që nuk janë pothuajse aq të fuqishme. Megjithatë, krijimi i frikës mund të shkaktojë një ndryshim të madh mendor, duke e bërë atë një mjet potencialisht thelbësor për të përmirësuar shëndetin dhe mirëqenien tonë. Dhe ka shumë mënyra për të kultivuar emocionet në jetën tonë të përditshme.

‘Tërmete të vogla’

Michelle Shiota, një pedagoge e psikologjisë sociale në Universitetin Shtetëror të Arizonës, Amerikë, ishte një nga pionieret e hershme që zbuloi përfitimet e frikës. Ajo ka një interes të veçantë në mënyrat se si mund të heqë "filtrat tanë mendorë" për të inkurajuar të menduarit më fleksibël.

Merrni parasysh kujtesën. Nëse dikush na tregon një histori, ne zakonisht kujtojmë atë që mendojmë se duhet të kishim dëgjuar, sesa detajet specifike të ngjarjes. Kjo mund të nënkuptojë se na mungojnë elementë të papritur ose të pazakontë që i shtojnë qartësinë dhe specifikën shumë të nevojshme asaj që ndodhi. Ne madje mund të krijojmë kujtime të rreme për ngjarje që nuk kanë ndodhur, por që supozojmë se ka të ngjarë të kenë ndodhur në atë lloj situate.

Disa vite më parë, Shiota vendosi të testojë nëse të nxisë ndjenjën e frikës mund të parandalojë që kjo të ndodhë. Ajo fillimisht u kërkoi pjesëmarrësve të shikonin një nga tre videot: një film shkencor mahnitës që i çoi shikuesit në një udhëtim nga kozmosi i jashtëm te grimcat nën-atomike; një film që të ngroh zemrën për një patinator që fiton një medalje të artë olimpike; ose një film neutral për ndërtimin e një muri me blloqe.

Më pas pjesëmarrësit dëgjuan një histori pesë-minutëshe që përshkruante një çift që po dilte për një darkë romantike dhe iu përgjigjën pyetjeve rreth asaj që kishin dëgjuar. Disa nga këto pyetje kishin të bënin me gjërat që zakonisht do të prisnit në çdo vakt - "A e derdhi verën kamerieri?" – ndërsa të tjerët kishin të bënin me informacione atipike, si për shembull nëse kamerieri mbante syze. Siç kishte hipotezuar Shiota, pjesëmarrësit që kishin parë filmin shkencor ishin më të saktë në kujtimin e detajeve të asaj që kishin dëgjuar sesa ata që kishin parë filmat që të ngrohin zemrën ose asnjanës.

Pse ishte kjo? Shiota thekson se truri është duke formuar vazhdimisht parashikime se çfarë do të ndodhë më pas; ai përdor përvojat e tij për të formuar stimulime mendore që drejtojnë perceptimin, vëmendjen dhe sjelljen tonë. Përvojat mahnitëse, me ndjenjën e tyre të madhështisë dhe habisë, mund t'i ngatërrojnë ato pritshmëri, duke krijuar një "tërmet të vogël" në mendje që e bën trurin të rivlerësojë supozimet e tij dhe t'i kushtojë më shumë vëmendje asaj që është në të vërtetë përpara tij.

"Mendja kthen "kodimin e saj parashikues" për të parë përreth dhe për të mbledhur informacion", thotë Shiota. Përveç rritjes së kujtimeve tona për detaje, kjo mund të përmirësojë të menduarit kritik, thekson ajo, pasi njerëzit i kushtojnë më shumë vëmendje nuancave specifike të një argumenti, në vend që të mbështeten në intuitat e tyre nëse ndihet bindës apo jo.

Kjo aftësi për të hedhur poshtë supozimet tona dhe për të parë botën dhe problemet e saj nga e para mund të shpjegojë gjithashtu pse emocioni kontribuon në një kreativitet më të madh. Merrni një studim nga Alice Chirico dhe kolegët në Universitetin Katolik të Zemrës së Shenjtë në Milano, Itali, botuar në vitin 2018. Pjesëmarrësit që bënë një shëtitje nëpër një pyll të realitetit virtual shënuan rezultate më të larta në testet e të menduarit origjinal sesa ata që shikuan një video më të zakonshme e pulave që enden në bar. Pjesëmarrësit e frymëzuar nga tmerri ishin më novatorë kur u pyetën se si të përmirësonin lodrën e një fëmije, për shembull.

Efekti Attenborough

Efektet më transformuese të frikës mund të lidhen me mënyrën se si ne e shohim veten. Kur ndihemi të habitur për diçka vërtet të pabesueshme dhe madhështore, “ne e perceptojmë veten si më të vegjël dhe më pak të rëndësishëm në raport me pjesën tjetër të botës”, thotë Shiota. Një pasojë e kësaj është altruizmi më i madh. “Kur jam më pak i përqendruar te vetja, te qëllimet dhe nevojat e mia dhe mendimet në kokën time, kam më shumë mundësi për të të vërejtur ty dhe atë që mund të përjetosh”.

Për të matur këto efekte, një ekip i udhëhequr nga Paul Piff në Universitetin e Kalifornisë, Irvine, i kërkoi një të tretës së pjesëmarrësve të tyre të shikonin një klip pesëminutësh të serialit Planet Earth të BBC-së, i përbërë nga pamje madhështore, gjithëpërfshirëse të pamjeve piktoreske, maleve, fusha, pyje dhe kanion. (Pjesa tjetër shikoi një klip pesëminutësh me video qesharake me kafshë, ose një video neutrale rreth DIY.)

Më pas, pjesëmarrësit vlerësuan shkallën në të cilën ata pajtoheshin me katër pohime, të tilla si "Unë ndjej praninë e diçkaje më të madhe se vetja" dhe "Ndihem i vogël dhe i parëndësishëm". Së fundi, ata morën pjesë në një eksperiment të njohur si "loja e diktatorit", në të cilin atyre iu dha një burim, në këtë rast, 10 bileta lotarie për një kupon dhuratë prej 100 dollarësh që ata mund të zgjidhnin t'i ndajnë me një partner, nëse duan.

Ndjenjat e frikës sollën një ndryshim të rëndësishëm në bujarinë e tyre, duke rritur numrin e biletave që pjesëmarrësit ndanë me partnerët e tyre. Nëpërmjet analizave të mëvonshme statistikore, studiuesit ishin në gjendje të tregonin se kjo erdhi përmes ndryshimeve në sensin e vetvetes. Sa më të vegjël të ndiheshin pjesëmarrësit, aq më bujarë ishin.

Për të përsëritur gjetjen në një mjedis më të natyrshëm, një nga studiuesit i çoi studentët në një shëtitje nëpër një rrugë me pemë eukalipt tasmanian të cilat rriten në më shumë se 60 metra. Ndërsa studentët mendonin për shkëlqimin e bimëve, studiuesit "rastësisht" i hodhën lapsat që mbanin me vete dhe vunë re nëse pjesëmarrësi ofroi t'i merrte ato. Sigurisht, ata zbuluan se pjesëmarrësit ishin më të dobishëm, gjatë kësaj shëtitjeje mahnitëse, sesa studentët që kishin kaluar kohën duke menduar për një ndërtesë të lartë (por jo shumë madhështore).

Fitimi i perspektivës

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, janë përfitimet e mëdha për shëndetin tonë mendor. Ashtu si nxitjet për bujarinë tonë, kjo vjen nga ndjenja e tkurrur e vetvetes, e cila duket se redukton të menduarit ruminativ.

Kjo është potencialisht shumë e rëndësishme, pasi të menduarit ruminative (të menduarit gjatë) është një faktor i njohur rreziku për depresion, ankth dhe çrregullimi i stresit post-traumatik.

“Shpesh je i lidhur aq ngushtë në situatën sa nuk po mendon për asgjë tjetër”, thotë Piff. Frika na detyron të zgjerojmë këndvështrimin tonë, thotë ai, në mënyrë që të çlirohemi nga cikli ripërtypës i të menduarit. “Kur je në prani të diçkaje të madhe dhe të papërshkrueshme, ndihesh më i vogël, dhe po ashtu edhe muhabetet e tua negative”, thotë ai.

Si dëshmi, Kross tregon një eksperiment të jashtëzakonshëm nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley. Pjesëmarrësit ishin veteranë ushtarakë dhe të rinj nga komunitetet e nënshtruara, shumë prej të cilëve vuanin stres serioz jetësor. (Disa madje po përjetonin simptomat e vazhdueshme të PTSD.)

Të gjithë ata ishin regjistruar më parë për një udhëtim rafting në ujërat e bardha në lumin Green në Utah, të sponsorizuar nga një organizatë bamirëse. Para dhe pas udhëtimit, ata u pyetën për mirëqenien e tyre të përgjithshme psikologjike – duke përfshirë ndjenjat e tyre të stresit dhe aftësinë e tyre për të përballuar sfidat e jetës. Pas çdo dite rafting, pjesëmarrësve iu kërkua të plotësonin një pyetësor që mat ndjenjat e tyre të frikës, argëtimit, kënaqësisë, mirënjohjes, gëzimit dhe krenarisë.

Udhëtimi ishte përgjithësisht shumë i këndshëm për shumicën e pjesëmarrësve. Megjithatë, ishin ndjenjat e frikës që parashikuan përmirësimet më të mëdha në ndjenjat e tyre të stresit dhe mirëqenien e tyre të përgjithshme.

Është e qartë se këto ishin rrethana të jashtëzakonshme por studiuesit vunë re efekte shumë të ngjashme në një studim të dytë që shqyrtoi kontaktin e përditshëm të studentëve me natyrën. Edhe një herë, ata zbuluan se përvojat e frikës kishin një ndikim shumë më të madh në mirëqenien afatgjatë të studentëve, krahasuar me kënaqësinë, zbavitjen, mirënjohjen, gëzimin dhe krenarinë.

E mrekullueshme apo e tmerrshme?

Përpara se të mahnitemi shumë nga ky hulumtim, Shiota paralajmëron se shkencëtarët duhet ende të eksplorojnë nëse ky emocion i fuqishëm ka ndonjë anë negative. Ajo dyshon se kjo frikë mund të shpjegojë tërheqjen e shumë teorive konspirative, për shembull me shpjegimet e tyre të ndërlikuara dhe misterioze të funksionimit të botës.

Përvojat e frikës patën një ndikim shumë më të madh në mirëqenien afatgjatë të studentëve, krahasuar me kënaqësinë, argëtimin, mirënjohjen, gëzimin dhe krenarinë.

Sidoqoftë, në përgjithësi, përfitimet e frikës ia vlen të merren parasysh sa herë që mendojmë se mendimi ynë është ngecur në një periudhë joproduktive ose jo të shëndetshme.

"Kapaciteti për të dalë jashtë vetes është një aftësi vërtet e vlefshme", thotë Kross. Ndërsa ecën në parkun e tij lokal dhe mendimet për udhëtimin në hapësirë,, ai sugjeron që të gjithë do të kemi preferencat tona personale. "Përpiquni të identifikoni se cilët janë shkaktarët tuaj," sugjeron ai.

Për Shiota-n, mundësitë janë po aq të pafundme sa edhe universi. “Yjet në qiellin e natës na kujtojnë universin përtej përvojës sonë; zhurma e oqeanit na kujton thellësitë e tij të mëdha; perëndimet e gjalla të diellit na kujtojnë se sa e gjerë dhe e trashë është atmosfera që rrethon planetin tonë", thotë ajo. Kjo nuk është për të përmendur përvojat sublime të ofruara nga muzika, filmi apo arti.

"Ka të bëjë me zgjedhjen për të përjetuar dhe për të marrë pjesë në të jashtëzakonshmen në botën tonë, në vend të asaj që për ne është rutinë".


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë