Jete & Stil

Të duash jetën tënde, ku qëndron sekreti?

Ndonjëherë jeta  na merr tatëpjetën , dhe gjëja e parë që të gjithë kërkojmë është të bëjmë pauzë nga gjithçka.

 Por a duhet ta pranojmë që jeta është një sfide, dhe duhet të ketë pjesën e  saj me gropa.

Albert Ellis një nga psikologët  më të njohur në botë , ka thënë se pranimi i gjërave që ndodhin është çelësi për të përballur korbët që jeta hedh në rrugët tona. Dhe kjo ka kuptim.

Të presësh  të ndodh gjithçka që duhet , kjo nuk është vetëm komike, por do ta bënte jetën tonë një ferr  dhe frustrim të përhershëm.

Këtu është e veçanta, pasi shumë njerëz të suksesshëm në jetë , i kanë pranuar gjërat ashtu siç ‘iu kanë ndodhur.  Ata kanë përqafuar konceptin “fati amor” dhe jo vetëm që kanë pranuar gjithçka që ju ka sjellë jeta , e mirë apo e keqe, por kanë ecur me parimin , ta duash gjithçka që ndodh. Madje edhe momentet e tmerrshme  , të neveritshme.

“Mos kërkoni që gjithçka të ndodh ashtu siç dëshironi, por dëshironi që gjithçka të ndodh ashtu siç të ndodh, dhe jeta juaj do jetë me e qetë” tha Marcus Aurelius

‘Gjithçka që është në përputhje me ty është në përputhje me mua, O Botë! Asgjë që ndodh në kohën e duhur për ju vjen shumë shpejt ose tepër vonë për mua. Gjithçka që prodhon stinë tuaj, o Natyra, është fryt për mua. Është prej jush që të gjitha gjërat vijnë: Të gjitha gjërat janë brenda jush dhe të gjitha gjërat lëvizin drejt teje. ka cituar gjithashtu filozofi Marcus.

Në shekullin e XIX Niçe shkroi:

Formula ime për madhështinë në një qenie njerëzore është  ‘fati amor’: askush nuk dëshiron të jetë ndryshe. Gjithë idealizmi është gënjeshtër përballë asaj që është e nevojshme - por e duam atë.

Pra, duhet të zgjoheni dhe të mendoni " fati amor "? Duhet të zgjoheni dhe të mendoni se shumë jetë do të jenë të tmerrshme - dhe pastaj ta duash atë ? Dhe ky është çelësi i një jete të gëzueshme të mbushur me arritje të mëdha?

Ne do të kemi nevojë për një ndihmë të vogël për ta shpërbërë plotësisht këtë. Kështu që i dhashë dikujt një telefonatë që e di këtë. Ryan Festa është autori bestselling i The Daily Stoic . Libri i tij i fundit është Conspiracy. Ai do të na ndihmojë të arrijmë në fund të asaj se sa e dashur është gjithçka në jetën tënde - përfshirë gjërat me të vërtetë të tmerrshme –  kjo është një nga idetë më të mira , dhe një mënyrë e shkëlqyer për ta filluar  ditën.

Si ta arrijmë këtë?

Fillimisht duhet të adhuroni fatin tuaj.

Stoikët kurrë nuk thanë " fati amor " - ishte Nietzsche që shpiku frazën. Por Ryan mendon se këto dy fjalë më së miri e përmbajnë gjithë filozofinë e stoicizmit. Ai autorizon autorin Robert Greene duke e kthyer atë në ide. Ja se si Ryan përcakton termin:

‘Amor fati’ është një hap që ju merrni për të bërë më të mirë nga çdo gjë që ndodh. Trajtimi i çdo momenti - pa marrë parasysh sa sfiduese - si diçka që duhet përqafuar, nuk shmanget. Për të jo vetëm të jetë në rregull me të, por dashuri dhe të jetë më mirë për të. Kështu që si oksigjeni në zjarr, pengesat dhe vështirësitë bëhen lëndë djegëse për potencialin tuaj.

Kjo është e thellë ... dhe gjithashtu tingëllon me të vërtetë shumë e vështirë.( nuk jam i sigurtë kur printeri më bllokon letrën dhe unë dua ta hedh nga dritarja)

Stoikët ishin të mëdha për "ndarjen e kontrollit". Pra, shumica e jetës suaj nuk është nën kontrollin tuaj. Ju nuk mund ta kontrolloni botën apo njerëzit e tjerë. Shpesh nuk mund ta kontrollosh atë që po ndodh në kokën tënde. E vetmja gjë që mund të kontrolloni është mendimet dhe veprimet tuaja të qëllimshme.

Pra, për të lënë lumturinë tonë dhe vetëvlerësimin varet nga ajo që nuk mund ta kontrollojmë, është e kotë. Qesharake. Shpeshherë paragjykojmë në mënyrë të pandërgjegjshme duke menduar se ne kemi kontroll mbi gjithçka - dhe pastaj jemi të zemëruar, të trishtuar ose të frustruar kur universi na i kthen gjërat me kokë poshtë.

Ne nuk mund të kontrollojmë shumicën e gjërave. Por ne mund të kontrollojmë se si ndihemi, për ta duke ndryshuar shpresën se ne kemi të drejtë të kemi gjithçka gjatë gjithë kohës. Ne mund ta trajtojmë jetën më pak si një kundërshtar kapriçioz dhe ta qasemi me një kureshtje dhe një respekt për sfidat e saj Ja Ryan:

Ne nuk e kontrollojmë shumicën e asaj që ndodh në jetë. Kjo duket si një dobësi. Por ne duhet të  kontrollojmë reagimin tonë për për ato ngjarje.  Ne duhet të përpiqemi të integrojmë në jetën tonë gjithçka që na ndodh.

Nga njëra anë, ne jemi të pafuqishëm, por nga ana tjetër ne jemi thellësisht të fuqizuar. Për stoikët, shumica e asaj që ndodh është jashtë kontrollit tonë, por ne kemi këtë superfuqi të aftësisë për të dashur, përqafuar, pranuar dhe për të bërë maksimumin e asaj që ndodh. Kjo është e ‘amor fati’.

Fati nënkupton një mungesë kontrolli dhe dashuria, në lidhje me reagimin tuaj, nënkupton një agjenci të fortë që ju vendosni ta doni atë fat. Jeta nuk do t'ju japë atë që ju dëshironi gjatë gjithë kohës. Ju do të pajtoheni me atë, apo jo? Atëherë, pse jemi kaq të frustruar kur nuk marrim atë që duam? Ne marrim kënaqësi për diçka pozitive që ndodh, dhe jemi të frustruar nga vështirësitë. Ne zgjedhim të marrim përsipër gjëra të lehta , para veshtërsive, dhe kjo është krejtësisht e gabuar,  ky është edhe burimi i shumicës së ndjenjave tona negative.

Kështu që përpiquni të merrni përsipër vështirësitë në vend të kënaqësive. Pranoji ato. Dashuria e tyre si sfida që mund t'ju ndihmojnë të rriteni. Robert Greene tha, "Me (amor fati), ju mendoni se gjithçka ndodh për një qëllim dhe se është për ty që ta bëj këtë qëllim diçka pozitive dhe aktive". Ju jeni në një udhëtim. Udhëtimi juaj unik. "Pranimi i fatit" tingëllon sikur jeni duke u ekzekutuar ose diçka - por nuk duhet. Mendoni për koncepte si "patriotizmi" ose "prindërimi". Me këto, ne e dimë dhe pranojmë se do të ketë dhembje dhe do të ketë sakrifica, por gjithçka shërben për udhëtimin më të madh. Dhe i mirëpresim problemet.

Çdo gjë nuk është dhe nuk duhet të jetë e lehtë. Ju mund të vendosni ku po shkoni, por ju duhet të filloni këtu, me jetën tuaj dhe rrethanat e saj, çfarëdo që të jenë. Nuk është një jetë e përkryer, por nuk ka jetë të përsosur. Nuk është vetëm jeta juaj. Duaje atë. Dhe ngrihuni në sfidat që ju ofron. Pra, kjo gjë duket e mrekullueshme, por herën tjetër kur printeri i’u bllokon letrën, mendoni se  kujtoni se së bashku me printerin që doni të hidhni nga dritrja, ju po hidhni ehd edurimin tuaj.

Çfarë bëjmë ne në momentin kur jeta ju kujton se nuk jeni përgjegjës dhe nuk do të merrni gjithçka në listën ekzistenciale të Krishtlindjeve?

Mohimi dhe ankimi janë armiku kryesor

Siç  është  thënia e vjetër, "Nëse e gjeni veten në një vrimë, së pari, ndaloni gërmimin". Mohimi i realitetit rekomandohet rrallë nga profesionistët, por shpesh është i punësuar nga shumica prej nesh. Dhe ankesat i hedhin energji rezistencës që mund të përdoret drejt një zgjidhjeje efektive. Përgjigja jonë e parë për çdo gjë të keqe është zakonisht një version i "Kjo nuk duhet të ndodhë!" Ju mund të shkundni grushtin tuaj në zemërim dhe të përqeshni si një adoleshent i turpshëm – ose të pranoni atë që ndodh dhe të punoni në rregullimin e gjërave. Ja Ryan:

Të rrish të vajtosh dhe ankohesh për diçka... jo vetëm që ata nuk ju bëjnë të ndiheni më mirë, por në mënyrë aktive e bëjnë situatën edhe më keq. Ata po devijojnë burime kritike. Hapi i parë është "Mos bëni dëm." Unë thjesht nuk do të lejoj që qëndrimi im të bëjë këtë më keq, duke ndjerë veçuar ose lënduar. Disa do të ankohen, "Por nëse unë pranoj gjithçka, unë do të jem pasiv dhe kurrë nuk do të bëj asgjë!" të pranosh që keni një këmbë të thyer nuk do të thotë që ju të mos shkoni tek mjeku. Kjo do të thotë që ju të mos humbni kohën duke u ankuar dhe mos e lëshoni veten. Ju të pranoni që nuk mund  të ecni për sa kohë që këmba juaj të shërohet, dhe këtë kohë ta shfrytëzoni për të lexuar një libër , një revistë, për të parë një film, etj etj.

Ja Ryan: Ju do të vini re në ndonjë version të pranimit dhe pragmatizmit në një moment. Nuk ka të vërtetë një opsion tjetër. Nëse ju  përfundoni në burg, ju mund të mohoni se jeni në burg. Për ca kohë. Por, e vërteta është që ju jeni në burg. Përfundimisht, ju do të duhet të vini re në idenë e "Në rregull, unë jam në burg. Çfarë do të bëj?"

Të rezistosh mohimit, ka kuptim –ndonëse e vështirë për tu bërë. Pra, çfarë mund të ju ndihmojë?

Mendo përpara për të ardhmen

Në këtë moment, edhe frustrimet e vogla mund të ndjehen si fundi i botës. Por nëse merreni një të dytë dhe mendoni realisht për të ardhmen, e dini se gjërat nuk janë aq të këqija.

Pra, mendoni për të ardhmen kur kjo "fatkeqësi" do të jetë e parëndësishme. Dhe merrni një perspektivë.

Praktikoni ushtrimin e ndezjes përpara për të ardhmen. "Si do të ndihem për diçka me kalimin e kohës?"

Humbja e një të dashuri, disa turpërime publike ... Pesë vjet, a do të vazhdoni të jeni të zhgënjyer, ose a do të jeni të tronditur nga pikëllimi? Me siguri jo. Kjo nuk do të thotë se nuk do të ndiheni keq, por nuk do të ndjeheni aq  keq sa në momentin që ndodh fatkeqësia.

Sido që të jetë, vendosni gjithçka që ndodh në perspektivë në vend që të mbyten nga emocionet joproduktive të përkohshme

Amor fati është këshilla që ju do t'i jepni miqve tuaj.

Sfidat e bëjnë historinë emocionuese. Udhëtimi juaj nuk mund të jetë epik pa to. Pra, mos i doni ata për mënyrën se si i interpretoni ato tani, por për mënyrën se si do të përshtaten në një tablo më të madhe.

Ju nuk merrni përsipër të bërë rregulla në jetë, por pa dyshim, ky është udhëtimi juaj. Loja juaj.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë