Jete & Stil

Pse një gjumë i mirë gjatë natës bëhet më i vështirë me kalimin e moshës

Të bësh një gjumë të mirë gjatë natës bëhet më e vështirë me kalimin e moshës, por arsyeja se pse ndodh kjo nuk është kuptuar ende.

Një ekip shkencëtarësh amerikanë tani ka identifikuar se si qarku i trurit i përfshirë në rregullimin e gjumit dhe zgjimit degradon me kalimin e kohës tek minjtë, gjë që ata thonë se hap rrugën për ilaçe më të mira te njerëzit.

"Më shumë se gjysma e njerëzve 65 vjeç e lart ankohen për cilësinë e gjumit", tha profesori i Universitetit të Stanfordit, Luis de Lecea, bashkëautor i studimit të publikuar të enjten në Science.

Hulumtimet kanë treguar se privimi i gjumit është i lidhur me një rrezik në rritje të rezultateve të shumta të dobëta shëndetësore, nga hipertensioni te ataku në zemër, diabeti, depresioni dhe Alzheimer.

Pagjumësia shpesh trajtohet me disa ilaçe të njohura si hipnotikë, por këto nuk funksionojnë shumë mirë tek popullata e moshuar.

Për studimin e ri, de Lecea dhe kolegët vendosën të hetojnë hipokretinat, kimikatet kryesore të trurit që krijohen vetëm nga një grup i vogël neuronesh në hipotalamusin e trurit, një rajon i vendosur midis syve dhe veshëve.

Nga miliarda neurone në tru, vetëm rreth 50,000 prodhojnë hipokretina.

Në vitin 1998, de Lecea dhe shkencëtarë të tjerë zbuluan se hipokretinat transmetojnë sinjale që luajnë një rol jetësor në stabilizimin e zgjimit.

Ekipi përzgjodhi minj të rinj (tre deri në pesë muaj) dhe minj të vjetër (18 deri në 22 muaj) dhe përdori dritën e transportuar nga fibrat për të stimuluar neuronet specifike. Ata regjistruan rezultatet duke përdorur teknika imazherie.

Ajo që ata zbuluan ishte se minjtë më të vjetër kishin humbur afërsisht 38 për qind të hipokretinave në krahasim me minjtë më të rinj.

Ata zbuluan gjithashtu se hipokretinat që mbetën te minjtë më të vjetër ishin më të lehta për t'u ‘ndezur’, duke i bërë kafshët më të prirura për t'u zgjuar.

Kjo mund të jetë për shkak të përkeqësimit me kalimin e kohës të "kanaleve të kaliumit", të cilat janë çelësa biologjikë të ndezjes-fikjes kritike për funksionet e shumë llojeve të qelizave.

“Identifikimi i rrugës specifike përgjegjëse për humbjen e gjumit mund të çojë në ilaçe më të mira”, argumentuan Laura Jacobson dhe Daniel Hoyer, nga Instituti Florey i Neuroshkencës dhe Shëndetit Mendor të Australisë.

Gjithsesi, ilaçet do të testohen në klinika dhe rezultatet mund të jenë premtuese.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë