Trend

“Përmbaruesit” spanjoll, burrat e fortë që negociojnë me zaptuesit e shtëpive

Zaptimi ka një histori të gjatë në Spanjë, shpesh sepse vjen nga nivelet e larta të të pastrehëve. Por tani atje ekziston edhe një fenomen më i errët, zaptuesit që kërkojnë një "shpërblim" para se të lënë një prone (që nuk është e tyre).

Kjo ka çuar në rritjen e kompanive private të dëbimit, disa prej të cilave përdorin kërcënime për të arritur qëllimin e tyre.

Michael Regan ishte në Londër i izoluar në shtëpi kur i erdhi një mesazh në telefon.

“E keni dhënë shtëpinë me qera?”

Ishte një referencë për shtëpinë e tij të pushimeve në qytetin bregdetar katalanas të Sitges, dhe vinte nga një fqinj.

"Sigurisht, nuk e kisha dhënë me qira, kështu që e kuptova mendjëherë se çfarë po ndodhte”, thotë Michael.

Një mik spanjoll i Michael raportoi rastin në polici, të cilët thanë se do ta çonin çështjen te një gjykatës. Në Spanjë, kjo është një procedurë normale: ligji spanjoll lejon policinë të largojë zaptuesit nëse pronari dëshmon se është prona e tij.

Në tarracën e Michael, një grup të rinjsh luanin lojëra, mësoi Michael. “Ky ishte një lajm ngushëllues. Nuk ishte një familje që kishte vërtet nevojë për diku për të jetuar, ata ishin thjesht zaptues. Kështu që në njëfarë mënyre u ndjeva i lehtësuar, sepse e dija që mund të negocionim", kujton ai.

Michael Regan

Pra, cilat ishin opsionet e Michael?

Ai mund të presë që gjykatat të marrin një vendim, që mund të zgjasë deri në dy vjet. Ose ai mund të shkojë privatisht të flasë me to.

"Njerëzit më këshilluan të punësoja një kompani të specializuar në negociatat me zaptuesit për t'i nxjerrë ata jashtë."

Ai hyri në “FueraOkupas”, e përkthyer fjalë për fjalë si "Dilni jashtë zaptues".

“Kompania filloi punën tre vjet më parë dhe tani merr 150 telefonata në ditë”, thotë drejtori Jorge Fe, 75% për qiramarrësit që nuk paguajnë qiranë e tyre dhe 25% për zaptuesit.

Punonjësit e tij janë boksierë dhe ekspertë të arteve marciale, burra të cilët nuk frikësohen lehtë nga njerëzit që po përpiqen t'i largojnë.

Pasi Michael Regan kishte rënë dakord për kushtet, një tarifë prej 3500 euro, gjysma e paguar paraprakisht, FueraOkupas vizitoi pronën në Sitges.

"Është normale kur mbërrijmë që zaptuesit përpiqen të na frikësojnë por kjo nuk ndodh kurrë”, thotë Jorge Fe.

"Ballafaqimi me këta njerëz është si një lojë për fëmijë për ne, ne kemi luftëtarë kampionë në ekipin tonë," thotë ai.

Pas disa vizitave nga Jorge Fe dhe burrat e tij, zaptuesit morën mesazhin.

"Ata e kuptuan se duhej të negocionin, se ne ishim seriozë dhe donim të rimerrim pronën. Ata kërkuan para në këmbim të largimit. Dhe kjo ishte ajo që u ra dakord në këtë rast."

Avokati Santi Ventalló thotë se fenomeni i zaptimit është cdo herë e më i pranishëm dhe njerëzit po paguajnë zaptuesit për të dalë nga shtëpia e tyre.

Dhe arsyeja për këtë është sepse gjykatave u duhet shumë kohë për të vepruar.

"Sistemi ligjor nuk po funksionon, kështu që pronarët paguajnë zaptuesit për t'u larguar menjëherë. Është diçka që do ta bëja edhe unë nëse do të kisha një shtëpi të dytë ose pasuri të paluajtshme dhe ato do të ishin të zëna. Unë do t'i paguaja zaptuesit për të marrë shtëpinë. Kjo është një mënyrë shumë e lehtë për të fituar para".

Është shumë më e lehtë sesa të grabitësh një bankë, sipas një njeriu që pretendon të jetë një “kriminel në karrierë”.

Burri, të cilin do ta quajmë Javier, foli në kushte anonimiteti. Ai tha se ishte një ish-tregtar kokainë dhe grabitës banke. Por tani aktiviteti i tij kryesor ilegal është zhvatja.

Vetëm në Barcelonë ka rreth 10.000 banesa ose shtëpi bosh. Pas rënies së ekonomisë të vitit 2008, çmimet e pronës ranë dhe zaptimet u rritën.

Javier pretendon se ai dhe miqtë e tij synojnë apartamente të shtrenjta në pronësi të kompanive financiare dhe bankave.

"Unë hyj të premten. Të hënën tjetër, unë telefonoj bankën dhe them:" Hej djema, unë jam në banesën tuaj dhe do ta shkatërroj. Unë mund t'ju dërgoj fotografi nëse doni".

Dhe kështu banka dërgon dikë për të negociuar cmimin.

Javier thotë se mund të fitojë rreth 10,000 ose 12,000 euro çdo herë.

"Shpërblimi varet nga cilësia e banesës. Nëse vlen një ose dy milionë euro, atëherë ata paguajnë më shumë."

Ai pretendon se ka zaptuar rreth 50 prona vitin e kaluar.

Nuk ka gjasa që bankat të pranojnë se po i paguajnë kriminelët, kështu që BBC u përpoq të kontrolloJË atë që tha Javier me kontakte të tjera. Megjithëse nuk mund të verifikoniN detajet, askush nuk u befasua nga historitë e tij.

Një tjetër mashtrim i Javierit është të ndryshojë bravat e apartamenteve të zbrazëta, pastaj të shesë çelësat për 1000 ose 1200 euro për njerëzit e varfër që luftojnë për të paguar një qira tregu, një grup që është shtuar që nga fillimi i pandemisë.

"Shumica e njerëzve që blejnë çelësat e bëjnë këtë duke e ditur se shitësi nuk është pronari i pronës", thotë avokati Santi Ventalló.

"Ata blejnë çelësat duke e ditur se ligji është i butë, sistemi ligjor është shkatërruar dhe ata do të jenë në gjendje të qëndrojnë të paktën një ose dy vjet".

Por të tjerët mund të mashtrohen për të paguar qira për mashtruesit që kanë marrë në posedim pronën.

Kjo është ajo që ndodhi me Mariana Stirbu e cila u vendos në një apartament në rrethin La Sagrera të Barcelonës me partnerin e saj dhe dy fëmijët tre vjet më parë.

Mariana Stirbu

"Dy burrat që na kanë dhënë me qira banesën dukeshin si pronarë, ata kishin veshur kostume dhe ne shkuam për të nënshkruar kontratën. Ne po paguanim 750 euro në muaj, kështu që gjithçka dukej mirë", thotë ajo.

Nuk ishte kështu dhe Mariana e mori vesh vetëm kur zyrtarët e gjykatës mbërritën për të dëbuar familjen, menjëherë pasi ata kishin filluar të jetonin atje. Ajo u tregoi atyre dokumentet e saj dhe ata i dhanë asaj 18 ditë kohë.

Kur shërbimet sociale thanë se nuk mund të ndihmonin, Mariana iu drejtua një organizate që ndihmon personat e mashtruar, PAH, i krijuar kur ligji i pronës i vitit 2008 la rreth një milion njerëz të paaftë për të paguar hipotekat e tyre. Dhe gjatë tre viteve të fundit aktivistët e PAH kanë parandaluar dëbimin e familjes së Marianës.

Sidoqoftë, në maj, pronarët e banesës së Marianës, me sa duket menduan se duhet të provonin një teknikë tjetër.

Këtu hyri në skenë një tjetër kompani e specializuar për dëbim.

"Një mëngjes, dikush trokiti fort në derën e përparme," thotë Mariana. "Kishte 20 burra të mëdhenj jashtë. Ata thanë se kisha mundësinë të largohesha me paratë që mund të më jepnin. Ose nëse jo, më thanë se do të ishin jashtë derës sime çdo ditë me qen.

“Nuk do të të lejojmë të hysh apo të dalësh", thanë ato.

Burrat po ofronin mijëra euro, thotë ajo, por kjo nuk ishte një zgjidhje afatgjatë e problemit të saj sepse ajo dhe burri i saj thjesht nuk fitojnë aq sa duhet për të paguar qiranë e tregut për një apartament mjaft të madh për familjen e tyre.

Coral Homes (Kompania) i tha BBC-së se nuk do të komentonin rastin e Marianës dhe kompania e dëbimit nuk iu përgjigj kërkesave të BBC për të shpjeguar veprimet e saj.

Lucía Martín, ministrja e strehimit e Këshillit Bashkiak të Barcelonës është dyshuese për kompanitë e dëbimit.

"Ajo që kemi parë janë raste ngacmimi dhe kërcënimi. Dhe ata janë përpjekur të largojnë me dhunë familjet e cenueshme, duke përfituar nga fakti që ata njerëz nuk e dinë se ligji i mbron ata", thotë ajo.

Lucía Martín thotë se Spanja ka filluar të investojë në strehimin social.

Megjithëse tani ka filluar ndërtimin e shtëpive të reja, politika e saj ndërkohë është të ndalojë dëbimet e njerëzve të pambrojtur nga shtëpitë ku ata janë duke negociuar me pronarin, apo edhe duke paguar qiranë në mënyrë që ata të qëndrojnë aty.

Lucía Martín hedh poshtë akuzën se politikat miqësore të Katalonjës mund të inkurajojnë grabitësit, si të rinjtë që zunë banesën e Michael Regan në Sitges, ose ish grabitësi i bankës i cili pretendon se fiton mijëra euro nga kërkimi i shpërblimeve nga pronarët e pronave.

"Është një gabim të mendosh se mafia do të zhduket nëse i bëjmë ligjet më të ashpra," thotë ajo.

"Kriminelët po përfitojnë nga një problem i vërtetë, që është mungesa e strehimit të përballueshëm".

Në Sitges, Michael Regan ishte i kënaqur me mënyrën se si FueraOkupas menaxhoi situatën e tij, zaptuesit u larguan brenda dy javësh.

"Fillimisht ata donin 5000 euro për t'u larguar, por Jorge ishte në gjendje të negocionte shifrën deri në 2000 euro dhe unë thashë," Vetëm paguaje", nuk hezitova," thotë ai.

Ekziston një pyetje shqetësuese në zemër të këtyre rasteve: a po i nxisin kompanitë e dëbimit kërkesat e zhvatjes duke u ofruar para zaptuesve për të lënë një pronë para se ata ta kenë kërkuar në të vërtetë?

Jorge Fe nga FueraOkupas thotë se ai kurrë nuk e ka bërë këtë. Por Mariana Stirbu pretendon se firma e dëbimit që e vizitoi menjëherë i ofroi asaj para për t'u larguar.

Michael Regan nuk është i befasuar.

"Kur fillova të kërkoj kompani të ndryshme, njëra prej tyre donte 6000 euro paraprakisht dhe ata thanë që gjysma e kësaj do t'u paguhej menjëherë zaptuesve dhe gjysma tjetër do të ishte tarifa e kompanisë. Më thanë që të mos e bëj këtë", kujton ai. Kjo është arsyeja pse ai zgjodhi FueraOkupas.

BBC ka dëgjuar nga pronarët e shtëpive në të gjithë Spanjën se të cilët janë në procesin e përpjekjes për të kërkuar pronat e tyre. Shpesh ata që u zunë u zhvendosën në një pronë si qiramarrës me mirëbesim, por më pas ndaluan pagesën e qirasë pas një ose dy muajsh. Ndoshta disa ishin duke pritur që një kompani dëbimi t'u ofrojë një shumë parash?

Dhe vazhdojnë të ketë zëra për marrëdhëniet midis kompanive të dëbimit dhe zaptuesve.

"Ata madje mund të jenë të lidhur. Kam dëgjuar histori shumë të çuditshme, është mjaft e errët si histori", thotë Michael Regan.

Një sistem i ri alarmi mbron banesën e tij tani.

Të rinjtë që kaluan kohën duke luajtur lojëra në banesën e tij nuk e dëmtuan pronën, por ata vodhën të gjitha rrobat e Michael dhe partnerës së tij. Ata lanë vetëm një palë këpucë në gardërobë.

Burimi: BBC. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë