Ne rrjet

Pandemia dobësoi demokracinë në Itali

Shkelja e lirisë së shtypit, mungesa e pavarësisë së gjyqësorit dhe menaxhimi i emigrantëve: Komisioni Europian në raportin e tij të dytë për sundimin e ligjit në mbarë BE-në ka ngritur alarmin se gjatë pandemisë, rreziku i korrupsionit në Itali u rrit në mënyrë të konsiderueshme.

Ndërsa Hungaria dhe Polonia mbeten 'delet e zeza' të BE-së për sa i përket respektimit të shtetit ligjor, sipas raportit të Komisionit, pasojat ekonomike të lidhura me virusin kanë rritur krimet dhe korrupsionin, që synojnë depërtimin më thellë në ekonominë në Itali. ”

Po ashtu gjykimet e prapambetura ’llogariten në mesin e“ sfidave serioze ”me të cilat duhet të përballet vendi.

Ekzekutivi i BE gjithashtu pranoi se "sistemi gjyqësor italian vazhdon të jetë subjekt i një serie" reformash"që synojnë përmirësimin e cilësisë dhe efikasitetit të tij, duke përfshirë propozimet legjislative për modernizimin e procedurave civile dhe penale, ende në diskutim në parlament. ”

Ai gjithashtu konfirmoi perceptimin e fortë midis qytetarëve se gjyqësorit i mungon pavarësia nga politika.

Pavarësia politike e mediave në Itali mbetet po ashtu shqetësuese. BE kujtoi se "Italia ka burime të përshtatshme dhe efektive" por që "reforma e planifikuar e ligjit anti-shpifje mbetet cenon pavarësinë politike të mediave italiane, sidomos në sektorin audioviziv. ”

Ekzistojnë gjithashtu probleme në lidhje me menaxhimin e emigrantëve, por këtu Komisioni nuk hyri në detaje pasi legjislacionit të BE-së për paktin e ri të emigrimit të bllokut deri më tani i ka munguar gjithashtu vullneti politik.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë