Vende dhe Udhetime

Në magjinë e kuzhinës franceze…

Ushqimi francez është i njohur globalisht për finesën dhe aromën e tij. Ai mbështetet në kombinime të thjeshta që rrisin shijet e pasura dhe natyrale të përbërësve bazë. Shumë kuzhinierë francezë kanë fituar mirënjohje ndërkombëtare duke kthyer ushqimin francez në kuzhinë të nivelit të lartë dhe më me ndikim në të gjithë botën. Ushqimi në Francë është bërë pjesë e kulturës franceze dhe është shtuar në listën botërore të trashëgimisë kulturore të paprekshme të UNESKO-s në vitin 2010.

Hapi i parë i çdokujt në botën e kuzhinës franceze duhet të fillojë me eksperimentimin me djathë dhe verëra të ndryshme franceze. Franca është e mirënjohur për disa nga verërat dhe djathërat më të mirë në botë dhe një darkë pa verë dhe djathë nuk do të kishte kuptim në tryezat franceze. Në shumë restorante franceze mund të porositni një pjatë me djathë të butë, të shtypur dhe blu, edhe pse në Francë zakonisht kjo pjatë shërbehet para ëmbëlsirave. Përtej verës dhe djathit francez është një përzierje e ushqimeve franceze tradicionalisht fshatare dhe borgjeze, shumë prej të cilave vijnë me histori të detajuar, variacionet rajonale dhe përshtatjet moderne. Nga receta të thjeshta, tradicionale në enët komplekse, nuk është e vështirë të gjesh një ushqim të lartë francez që i përshtatet shijes tënde. Shumë receta franceze janë gjithashtu të thjeshta, dhe nuk është aq e vështirë sa mendoni për të futur specialitete ushqimore franceze në menynë tuaj javore.

Ushqimet më të mira franceze që duhet të provoni:

Soupe à l'oignon
Kjo është një supë tradicionale franceze e bërë nga qepë dhe mish viçi, zakonisht shërbehet me buke të thekur dhe djathë të shkrirë. Origjina e supave mund të gjurmohet që nga koha e Romakëve – që mendohej se ishte zakonisht një pjatë e varfër - megjithëse versioni i tanishëm daton nga shekulli i 18-të. Shija e shquar në supë me qepë franceze është nga karamelizimi i qepëve, të cilave ndonjëherë u shtohet raki në fund të gatimit. Bëhet vetëm me lëngun e mishit, ose edhe me qumësht, ndërkohë që mund ta trashni me miell dhe vezë. Për një tjetër supë të njohur franceze, provoni supë tradicionale të peshkatarëve de poisson à la rouille nga Marsejë, e karakterizuar nga hudhëra dhe majonezë shafrani (rouille) në krye.

Coq au vin
Ky ushqim i frytshëm francez u bë i njohur nga Julia Child përmes shfaqjes së saj televizive dhe njihet si një nga pjatat e saj. Është një gjellë me pulë të përzier me verë, kërpudha, mish derri të kripur ose proshutë, qepë, hudhra dhe pak raki. Mund të përdorni edhe verë të kuqe, Burgundy e cila përdoret zakonisht, edhe pse ekzistojnë variantet rajonale franceze duke përdorur verëra lokale, si p.sh. verë e kuqe (Jura).

Cassoulet
Cassoulet është një pjatë me fasule të bardha të zier ngadalë me mish, zakonisht mish derri ose rose, por edhe salcice, patë, mish deleje apo çfarëdo tjetër. Kjo gjellë ka origjinën nga Franca jugore dhe është popullor në Toulouse, Carcassonne dhe Castelnaudary. Emri i pjatës vjen nga tenxhere (cassole) që është pjekur tradicionalisht. Është një pjatë që zakonisht konsumohen në sezonin dimrit.

Bourguignon viçi
Bourguignon viçi është një pjatë tradicionale franceze që është bërë i njohur ndërkombëtarisht. I cili vjen nga Franca lindore. Pjata është e bërë nga mishi i i zier i viçit e përzier me verë të kuqe, hudhra, kërpudhë dhe qepë. Kjo recetë është vetëm një shembull se si pjatat tradicionale fshatare janë adoptuar në kuzhinë e lartë franceze. Koha përgatitjes është dy ditë, kjo pasi mishi përpara se të zihet duhet të marinohet për dy ditë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë