Histori

Napoleon Bonaparti, 200 vjet pas vdekjes së perandorit të një mijë fytyrave

Ky vit shënon 200-vjetorin e vdekjes së Napoleon Bonapartit, i cili vdiq më 5 maj 1821 gjatë mërgimit në ishullin britanik të Shën Helenës.

Dy shekuj pas vdekjes së tij, politikanët, historianët dhe institucionet francezë dhe botërore, përballen me aspektet e shumta të këtij karakteri të diskutueshëm, nga ato pozitive tek ato më të vështirat dhe të turpshme.

Ashtu sikundër akuzat për "skllavëri" që janë bërë javët e fundit nga “Fondation pour la Memoire de l'Esclavage”.

Napoleoni mbetet një figurë jashtëzakonisht e diskutueshme për atë që bëri në pesëmbëdhjetë vitet që ishte në pushtet midis periudhës 1799 dhe 1815, me humbjen në betejën e “Ëaterloo”-së. Ajo u zhvillua me 18 qershor 1815 kundër ushtrive të koalicionit, i cili përbëhej nga Anglia, Austria, Rusia, Prusia, Suedia, Mbretëria e Sardenjës, Holanda dhe nga disa shtete Gjermane (ishte beteja e fundit për Napoleonin dhe shënoi për të humbjen përfundimtare)

Ministrja franceze e ngarkuar për barazinë midis burrave dhe grave, Elisabeth Moreno, kohët e fundit e përcaktoi atë, ndër të tjera, "një misogjin të madh".

Ai gjithashtu akuzohet se ka rivendosur skllavërinë në vitin 1802, pasi ligji u shfuqizua në 1794-ën, pesë vjet pas Revolucionit Francez.

Një gjest i "neveritshëm" për presidentin Emmanuel Macron.

Napoleoni gjithashtu mbetet një udhëheqës lufte që sakrifikoi jetën e mijëra njerëzve gjatë fushatave të tij të shumta ushtarake.

Ndër të tjera, ai vodhi vepra të jashtëzakonshme arti nga trashëgimia italiane në të ashtuquajturën plaçkitje “Napoleonike”, duke përfshirë vepra të mrekullueshme si "Dasma në Kanë", një kryevepër absolute e Paolo Veronese, e cila mbahet tani në Luvër.

Bonaparti mbahet mend gjithashtu si një udhëheqës vizionar që hodhi themelet e shtetit modern me Kodin Civil të vitit 1804.

"E kaluara jonë është e kaluara jonë dhe ne duhet ta ruajmë atë", - thekson Pallati Elysée, duke këmbëngulur në nevojën për të kultivuar një "histori të përbashkët".

Por në të njëjtën kohë, duke refuzuar "komplekset vdekjeprurëse të fajit", qofshin ato mbi Napoleonin, mbi veprimin e Francës në Algjeri ose Ruanda, vetëm për të përmendur disa nga çështjet e mëdha të lidhura me kujtesën historike të trajtuar gjatë periudhës pesë-vjeçare të Macron.

Karriera e Napoleonit ishte meteorike: ai ishte thjesht një oficer i ri artilerie nga periferia më e largët e Francës, kur shpërtheu Revolucioni në 1789, doli në ballë të tij dhe luftoi me kryengritësit, u bë Konsulli i Parë i Republikës në 1799 dhe u kurorëzua Perandor i Francës në vitin 1804. A ishte ky njeri me një mijë fytyra një vizionar i shkëlqyer apo një tiran i tmerrshëm?


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë