Jete & Stil

Metabolizmi arrin kulmin në moshën njëvjeçare dhe bie vetëm pas 60 vjetësh

Mosha e mesme shpeshherë “fajësohet” për problemet që njerëzit kanë me metabolizmin por, një studim i ri ka treguar se kjo nuk është e vërtetë.

Studimi i 6400 njerëzve, nga 8 ditësh deri në 95 vjeç, në 29 vende, tregon që metabolizmi mbetet "i fortë shkëmb" gjatë gjithë jetës.

Ai arrin kulmin në moshën një vjeçare, është i qëndrueshëm nga 20 në 60 vjec dhe pastaj bie në mënyrë të pashmangshme.

Metabolizmi është thelbësor për të mbajtur trupin në lëvizje dhe sa më i madh trupi, qofshin muskuj të mëdhenj apo shumë yndyrë në bark, aq më shumë energji do të duhet për të vrapuar.

Kështu studiuesit ndryshuan matjet e tyre, duke u përshtatur me madhësinë e trupit, për të krahasuar metabolizmin e njerëzve "kile për kile".

Studimi, i botuar në revistën Science, gjeti katër faza të jetës metabolike:

-lindja deri në moshën një vjeç, kur metabolizmi kalon nga i njëjti me nënën në një metabolizëm 50% si ai i të rriturve.

-një ngadalësim i butë deri në moshën 20 vjeç, pa rritje gjatë të gjitha ndryshimeve të pubertetit.

-asnjë ndryshim fare midis moshës 20 dhe 60 vjeç.

-një rënie të përhershme, me rënie vjetore që, me 90%, lë metabolizmin 26% më të ulët se në mes të jetës.

"Gjëja më befasuese për mua është se nuk ka ndryshim gjatë gjithë moshës së mesme, nëse jeni duke përjetuar probleme në mes të jetës, nuk mund ta lidhni atë në një rënie të shkallës metabolike".

Kequshqyerja në fëmijëri

Metabolizmi i lartë në vitet e para të jetës gjithashtu thekson se sa i rëndësishëm është “një moment” në zhvillim dhe pse kequshqyerja gjatë fëmijërisë mund të ketë pasoja gjatë gjithë jetës.

"Kur njerëzit flasin për metabolizmin, ata mendojnë për dietën dhe stërvitjen por është më e thellë se kaq, në të vërtetë shikohet trupi, qelizat dhe çdo gjë tjetër”, tha PHerman Pontzer, nga Universiteti Duke.

"Ata janë tepër të zënë në moshën një vjeç dhe kur shohim rënie me moshën, ne po shohim që qelizat tuaja të ndalojnë së punuari."

Metabolizmi i njerëzve u mat duke përdorur ujë të etiketuar dyfish. (Uji i etiketuar dyfish është uji në të cilin hidrogjeni dhe oksigjeni janë zëvendësuar pjesërisht ose plotësisht me një izotop të pazakontë të këtyre elementeve për qëllime studimi).

Gjithashtu, studiuesit thanë se kuptimi i plotë i metabolizmit të ndryshueshëm mund të ketë implikime në mjekësi.

Pontzer tha se mund të ndihmojë në zbulimin nëse kanceri përhapet ndryshe me ndryshimin e metabolizmit dhe nëse dozat e ilaçeve mund të rregullohen gjatë fazave të ndryshme.

Madje po diskutohet nëse ilaçet që ‘modifikojnë’ metabolizmin mund të ngadalësojnë sëmundjet e moshës së tretë.

Rozalyn Anderson dhe Timothy Rhoads, nga Universiteti i Ëisconsin, thanë se studimi tashmë kishte çuar në "njohuri të reja të rëndësishme në metabolizmin njerëzor" dhe "nuk mund të jetë rastësi që  “sëmundjet e moshës së tretë fillojnë ndërsa bie metabolizmi”.

Epidemia e obezitetit

Tom Sanders, nga King's College London, tha se interesante ishte fakti se ato gjetën shumë pak dallime në shpenzimet totale të energjisë midis moshës 15-20 vjec dhe moshës 30-40, një kohë kur shumica e të rriturve në vendet e zhvilluara shtojnë peshë.

"Këto gjetje do të mbështesin pikëpamjen se epidemia e obezitetit ushqehet nga marrja e tepërt e energjisë nga ushqimi dhe jo nga një rënie e shpenzimit të energjisë."

Soren Brage, nga Universiteti i Kembrixhit, tha se sasia totale e energjisë së përdorur ishte "jashtëzakonisht e vështirë për t'u matur".

"Ne duhet urgjentisht të kthejmë vëmendjen tonë jo vetëm në krizën globale të energjisë të përcaktuar nga djegia e karburanteve fosile, por edhe krizën e energjisë që shkaktohet nga mos djegia e mjaftueshme e kalorive në trupin tonë."

Burimi: BBC. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë