Ne rrjet

‘Janë fantazi’! New York Times zbulon raportin: Ushtria izraelite e dinte planin e Hamasit, por e nënvlerësoi

Gazeta amerikane publikon planin e militantëve palestinezë për të cilin ushtria izraelite kishte dijeni më shumë se një vit. Zbulimi mund të ketë pasoja politike: konflikti midis Mbrojtjes dhe kryeministrit Netanjahut rrezikon të rritet

Gazeta Si - Dokumenti titullohet "Muri i Xherikos" dhe hapet me një citim nga Kurani: "Befasojini ata nga dera, nëse e bëni, sigurisht që do të mbizotëroni". Dhe kështu shkoi. Izraeli u befasua, muri i Xherikos u shemb.

Gazeta "New York Times" publikoi planin e sulmit të Hamasit që ushtria izraelite e ka njohur për më shumë se një vit.

Në dosje parashikoheshin në detaje lëvizjet e ardhshme të terroristëve: lëshimi masiv i raketave, kullat e neutralizuara të vrojtimit, infiltrimi me motoçikleta dhe aeroplanë, aksioni i synuar për të marrë kontrollin e bazës komanduese të Reim në mënyrë që të paralizohej reagimi. Shkelja do të pasohej nga sulmi i zgjatur, me marrjen e pengjeve dhe bastisjet në fshatrat përgjatë kufirit.

Për të kryer operacionin, Hamasi intensifikoi rekrutimin, bleu GPS dhe dronë, përsosi stërvitjen dhe kreu ushtrime të vazhdueshme nën sytë e armikut.

Një mision i përfunduar me efekte shkatërruese pavarësisht se shumë njerëz në Jeruzalem e dinin.

Megjithatë, nuk është e qartë nëse Netanjahu ishte gjithashtu i informuar për qëllimet e kundërshtarit të tij. Gazeta amerikane nxjerr gjithmonë në pah aspekte që tashmë janë shfaqur.

Disa nga udhëheqësit ushtarakë bënë gabime në vlerësimet e tyre: ata nënvlerësuan aftësitë e palestinezëve, e konsideruan planin si një aspiratë të Hamasit, por jo një projekt konkret, edhe sepse besonin se lëvizja nuk ishte e interesuar të hapte një front lufte.

Megjithatë, gjeneralët duhet të kishin marrë dhe rilexuar planin në verë, kur disa ushtarë të ngarkuar me ndjekjen e lëvizjeve të guerilëve ngritën alarmin.

Në fakt, raportuan për aktivitete anormale përgjatë kufirit, për taktikat e fedainëve që simulonin ndërhyrjet dhe sulmet, mesazhet që konfirmonin se enklavat izraelita në kufi ishin në rrezik.

Një nga shënimet më të sakta daton në fillim të korrikut, kështu që do të kishte pasur kohë për të rishqyrtuar situatën dhe për të miratuar kundërmasa.

Në fakt ka pasur konsultime mes zyrtarëve, por përgjigja e tyre ishte befasuese: “janë fantazi”, frika të pabazuara.

Faktorë të tjerë strategjikë dhe taktikë kontribuan gjithashtu në përkeqësimin e keqinterpretimeve: besimi i verbër në murin digjital të përbërë nga sensorë dhe kamera; balonat spiune të përdorura për të monitoruar Rripin ishin jashtë funksionit.

Njësia 8.200 kishte kohë që kishte ndaluar përgjimin e komunikimeve radio të departamenteve të veçanta, sepse besonte se ishte e padobishme; dislokimi i ushtrisë në pozicionet përreth Gazës ishte i pamjaftueshëm.

Megjithatë, mangësitë e dukshme u balancuan nga paralajmërimi i inteligjencës ushtarake që kishte paralajmëruar Parlamentin dhe ekzekutivin për një situatë të përkeqësuar, me rrezikun e një shpërthimi të ri dhune.

Një skenar dhe jo përshkrim i një plani. Në fund, shpalljet sjellin me vete dy bishta. E para: konfliktet do të rriten mes Mbrojtjes dhe kryeministrit, i cili deri më sot ia ka vënë fajin të tjerëve për dështimin.

E dyta: udhëheqësit e Hamasit, gjithmonë të vëmendshëm ndaj sigurisë, do të duan të kuptojnë se si kundërshtari nuk kishte një ide të saktë se çfarë do të ndodhte.

Përshtati: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë