Libra

Historia e vërtetë e grave të Komedisë Hyjnore

Shumë nga personazhet që shfaqen në Komedinë Hyjnore - njerëz të vërtetë që Dante kishte takuar gjatë jetës së tij ose kishte dëgjuar - mbahen mend ekskluzivisht për atë që poeti fiorentin zgjodhi të tregonte në lidhje me të: historia e tyre, megjithatë, shpesh tejkalon Komedinë. Ajo devijon nga vepra, ka një vlerë nga pikëpamja historike që shkon përtej pritjes letrare dhe prandaj në shumë raste meriton të njihet dhe kontekstualizohet.

Ndarja e karakterit të rrëfimit nga realiteti historik dhe rrëfimi në mënyrë autonome i disa prej figurave të përmendura nga Dante është qëllimi i një projekti të inicuar në bashkëpunim me Ëiki Education nga Laura Ingallinella, që është marrë me studimin e veprës së Dantes dhe eksperte për çështjet gjinore në letërsinë mesjetare, me studentët e saj të Kolegji Ëellesley, pranë Bostonit. Falë punës së tyre - e cila është ende në vazhdim - në versionin anglisht të Ëikipedia-s shënimet e disa personazheve të Dantes janë rishikuar dhe përditësuar.

“Hulumtimi ynë, - shpjegon Ingallinella, - përveçse ka një vlerë historike në vetvete, është kthyer gjithashtu në një mundësi për të konfirmuar ose mohuar opinionet personale të Dantes”. Për Ingallinella ishte veçanërisht e rëndësishme të fillonte këtë projekt nga personazhet femra të Komedisë, “dhe nga ata që, në një kuptim më të gjerë, i përkasin komunitetit LGBT +: para së gjithash ne morëm një perspektivë gjinore”.

Midis 600 personazheve që shfaqen në Komedinë Hyjnore, gratë janë ato prej të cilave ka më pak gjurmë në dokumentacionin historik: ka testamente në të cilat shfaqen këto gra, dhe që zakonisht tregojnë, megjithatë, vetëm një ngjarje të jetës së tyre. “Komedia Hyjnore” është shpesh burimi i vetëm i arritshëm i informacionit për figura të caktuara, ku këto gra janë emëruar si subjekte. Në të njëjtën kohë, mënyra në të cilën Dante përfaqëson historitë e tyre natyrisht nuk është e lirë nga interpretimi, dhe disa studiues kanë treguar tashmë se si ai i donte t'i kthente gratë në metafora”. Megjithatë, ato janë figura femra, të cilat ishin në qendër të një rrjeti të kontakteve politike, rajonale ose kishtare që e bëjnë historikisht të rëndësishme të kuptosh, përtej Komedisë, se cila ishte rëndësia e tyre.

Ingallinella jep disa shembuj. Më e mira, nga pikëpamja e rezultateve të arritura, është sipas saj ajo e Gualdrada Berti, e cituar në kantonin XVI të Ferrit: “Hyrja në Ëikipedia dha si ka ndodhur historikisht një histori që është në fakt një mit fiorentinas i raportuar nga Boccaccio. Historia e refuzimit të një puthje nga perandori u paraqit si një fakt biografik. Është një histori e bukur”.

Gualdrada tashmë kishte një hyrje në Ëikipedia, shpjegon Ingallinella: “Prandaj ne bëmë një punë metodologjike, duke ndarë faktin thjesht historik - domethënë atë që dimë për të dhe sa e rëndësishme ishte në jetën fiorentine të shekullit të trembëdhjetë - nga ajo letrare”, kjo është nga mënyra se si e tha Dante në Komedi dhe bashkë me të Boccaccio dhe autorë të tjerë të Mesjetës. Figura që del nga Dante dhe këta autorë në fakt ndikohet nga dëshira e tyre “për të krijuar mite të grave virtuoze fiorentinase. Gualdrada si një simbol i virtytit është me pak fjalë një krijim a posteriori, një histori propagandistike për të promovuar qytetin e Firences”.

Pastaj ka zëra, vazhdon Ingallinella, “për të cilat ishte e nevojshme të punohej nga e para”, të tilla si ajo e Alagia Fieschi, nipi i papës, i quajtur në kanton e nëntëmbëdhjetë të Purgatorit si virtuozi i vetëm i familjes, i aftë për t'u lutur për shpëtimin e personit që e emëron atë. “Kishte pak informacion mbi këtë personazh, madje edhe në italisht, mbi vlerën e tij historike dhe mbi kuptimin që përvoja e tij kishte për Danten, aq sa ai e bëri atë pjesë të Komedisë. Në këtë rast, puna jonë ishte të rikuperonim kërkimet e bëra tashmë, në një lloj arkeologjie të burimeve: kështu ne e kemi përmbysur perspektivën. Alagia është bërë subjekti kryesor i historisë së tij me një paragraf specifik në Ëikipedia, krahas atij që tregon për praninë e tij në veprën e Dantes”.

Sapia Salvani takohet me Danten dhe Virgjilin në kanton e 13-të të Purgatorit: Sapia ishte teze e Provenzano Salvani, kreut të fraksionit Ghibelline të Sienës. Në Komedi thuhet se gjatë betejës së Colle, midis Sienës dhe Guelph Firence (në të cilën vdiq nipi i tij Provenzano Salvani), Sapia iu lut Zotit që të mposhtte qytetin e tij, gjë që më pas ndodhi dhe për të cilën ajo u gëzua. Përshkrimi i Sapia-s në Komedinë Hyjnore është i pasur me implikime politike, shumë prej të cilave zbresin në atë që Dante fajëson dhunën e kohës së tij mbi ata që u ngritën kundër komunitetit të tyre.

Por Sapia e vërtetë, shpjegon Ingallinella, “ishte shumë më interesante sesa do të donte të besonte Dante. Burimet dokumentare zbulojnë se ajo ishte një filantropiste: me burrin e saj ajo themeloi bujtinën e S. Maria per i Pellegrini, përgjatë Via Francigena, një rrugë pelegrinazhi për në Romë, dhe pesë vjet pasi kishte parë rënien e Sienës, ajo dhuroi të gjitha pronat e saj te 'bujtina'.

Pastaj është Beatrice d'Este, një grua fisnike, të cilën Dante e kritikon për t’u rimartuar pas vdekjes së burrit të saj të parë dhe që shfaqet indirekt në Purgator me fjalët e burrit të saj të pakënaqur, Nino Visconti: “Për të treguar historinë e Beatrice, studentja ime mori një artikull nga studiuesja Deborah Ë. Parker, e cila kontekstualizoi trajtimin e Dantes ndaj saj. Parker shpjegon sesi Beatrice D’Este me siguri u detyrua në martesën e saj të dytë dhe si në varrin e saj ajo kishte gdhendur kreshtat e familjes të dy burrave të saj, një deklaratë guximtare të besnikërisë dhe, ndoshta, të pavarësisë”.

Në punën e Ingallinella dhe studentëve të saj, u konsideruan gjithashtu disa personazhe LGBT + të Komedisë, si Guido Guerra, dhe u vendosën nga Dante në Ferr midis sodomitëve: “Nëse nuk kemi shumë burime historike për gratë, në këto të tjera rastet situata ishte shumë e ndryshme. Ata ishin personalitete të shquara të historisë ushtarake fiorentinase dhe zërat rreth tyre janë prandaj më të gjera”. Puna, megjithatë, ishte e njëjtë: për të ndarë faktin historik, të tillë si ngjarjet politike në të cilat ata kishin marrë pjesë ose betejat, nga trajtimi i Dantes.

Projekti i Ingallinella nuk është përfunduar ende. Ajo shpjegon se ka ende shumë punë për të bërë dhe se hapi tjetër do të jetë që studentët e saj të zgjedhin personazhet, bazuar në interesat e tyre kërkimore: “Me shumë mundësi, - parashikon ajo, - ne do të vazhdojmë të përmirësojmë zërat mbi personazhet jo-të krishterë të Komedisë”.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë