Mendim

Henry Kissinger shpjegon atë që ai mendon se i bën udhëheqësit të shkëlqyer

Studimi i tij i gjashtë udhëheqësve të shekullit të 20-të është i pjesshëm, por ndriçues

Nga gazeta "Si"-Çfarëdo që të mendoni për Henry Kissinger, 99-vjeçarin ish-këshilltar për sigurinë kombëtare dhe sekretar shteti në administratat e Nixon dhe Ford, ai për kujtesën dhe përvojën gjigande që zotëron mbetet një burim i rëndësishëm historik.

Në librin e tij të fundit, zoti Kissinger, një këshilltar jozyrtar dhe mik i shumë presidentëve dhe kryeministrave, shqyrton se si gjashtë liderë nga gjysma e dytë e shekullit të 20-të i riorientuan vendet e tyre dhe patën një ndikim të qëndrueshëm në botë.

Të Gjashtët e zotit Kissinger janë një grup eklektik.

Konrad Adenauer ishte kancelari i parë i pasluftës i Gjermanisë Perëndimore.

Charles de Gaulle e shpëtoi Francën dy herë, së pari gjatë Luftës së Dytë Botërore, pastaj në kohën e krizës algjeriane.

Shefi i vjetër i autorit, Richard Nixon, tronditi gjeopolitikën me hapjen e tij ndaj Kinës përpara se skandali ta rrëzonte.

Anwar Sadat pagoi me jetën e tij për krijimin e një paqeje të qëndrueshme me Izraelin si president i Egjiptit.

Lee Kuan Yew e bëri Singaporin e vogël një nga vendet më të begata në Tokë.

Dhe Margaret Thatcher përmbysi dekadat e rënies britanike – ndërkohë që zgjeroi ndarjet sociale dhe ekonomike – përpara se të mbrohej nga partia e saj.

Pjesa më e madhe e librit mund të jenë të njohura për shumë lexues - dhe nganjëherë gatishmëria e autorit për të rrëshqitur nga të vërtetat e papërshtatshme është e pakëndshme. Ai e justifikon bombardimin e fshehtë të Kamboxhias nga Nixon me nevojën për të detyruar vietnamezët të negociojnë. Një nga pasojat e saj, ngritja e Khmerëve të Kuq, meriton një fjali të vetme, e cila fajëson Kongresin për ndërprerjen e ndihmës ushtarake për qeverinë kamboxhiane. (Edhe Watergate është nënvlerësuar.)

Refuzimi i jashtëzakonshëm i De Gaulle për t'u dhënë merita aleatëve që luftojnë dhe vdesin për të çliruar Francën pothuajse fiton admirim e Kissinger. Polemika në të cilën Thatcher pothuajse u argëtua i shpëton të gjitha kritikave.

Libri është i shpenguar. Për më tepër, shkrimi është gjithmonë i qartë dhe i kthjellët, edhe kur përcjell teori misterioze të marrëdhënieve ndërkombëtare, siç është nocioni i "ekuilibrit" që përcaktoi politikën e jashtme të Niksonit (dhe, si rrjedhojë, atë të zotit Kissinger).

Duke parë kaq shumë liderë nga afër, zoti Kissinger i kupton kufizimet që ata duhet të pranojnë dhe të anashkalojnë. Midis tyre janë "rrallësia", ose kufijtë e shoqërive të tyre për sa i përket demografisë dhe peshës ekonomike; “përkohshmëria”, ose vlerat, zakonet dhe qëndrimet mbizotëruese të kohës së tyre; “konkurrenca” nga shtete të tjera që kanë qëllimet e tyre; dhe "rrjedhshmëria" e ngjarjeve, ritmi i të cilave mund të detyrojë që vendimet të merren në bazë të intuitës dhe hipotezës. Udhëheqësit duhet të kalojnë një litar të ngushtë nga i cili bien nëse janë ose shumë të ndrojtur ose shumë të guximshëm.

Dy lloj liderësh

Sipas mendimit të zotit Kissinger, në thelb ekzistojnë dy lloje liderësh, burrë shteti dhe profeti. Burrat e shtetit manipulojnë rrethanat në avantazhin e tyre, e kalojnë vizionin me kujdes dhe punojnë me kokat e shoqërive derisa institucionet ekzistuese të kenë nevojë të ndryshohen ose të përballen. Profetët janë të përgatitur, nëse jo të etur, të shkëputen nga e kaluara pa marrë parasysh rrezikun.

Pesë nga gjashtë liderët e tij padyshim që i përkasin më shumë njërës apo tjetrës kategori. Adenauer, Nixon dhe Thatcher kishin shumicën e karakteristikave të një burri shteti të plotë, sipas autorit, megjithëse të tre kishin një vizion motivues. Adenauer parashikoi një Gjermani të përulur, të aftë për të zënë vendin e saj midis demokracive të tjera liberale. Nixon ishte i përkushtuar të përdorte fuqinë ekonomike dhe ushtarake të Amerikës për ta sjellë sistemin ndërkombëtar në një ekuilibër afatgjatë që do ta bënte luftën midis fuqive të mëdha shumë më pak të mundshme. Thatcher besonte me pasion në autonominë individuale dhe aftësinë për rinovim kombëtar - nëse energjitë e njerëzve të zakonshëm mund të çliroheshin nga magjia e ekonomisë së tregut.

Në të kundërt, de Gaulle dhe Sadat ishin të dy të shtyrë nga një ideal profetik se çfarë mund dhe duhet të bëheshin vendet e tyre. Arritja e De Golit për të mbajtur gjallë idenë e francezëve të lirë kur u bllokua në Londër në vitin 1940 ishte një triumf pothuajse mistik i vullnetit mbi realitetin. Besimi i Sadatit se Egjipti nuk mund të ishte kurrë i pavarur dhe i lirë pa vendosur kushtet e bashkëjetesës paqësore me Izraelin, ishte i rrënjosur në një kuptim të thellë të historisë së gjatë të vendit të tij.

Cili është lideri perfekt?

Lideri perfekt, mendon zoti Kissinger, kombinon elemente të të dy tipeve . Nga gjashtë subjektet e tij, Lee mund t'i afrohet më shumë, me realizmin e tij të palëkundur, pamëshirshmërinë (veçanërisht në trajtimin e korrupsionit) dhe vizionin e palëkundur të asaj që mund të arrinte një komunitet shumë-etnik i kinezëve, indianëve dhe malajzëve, me pak avantazhe gjeografike.

Singapori është larg nga të qenit një demokraci liberale – ose Lee ose djali i tij kanë qenë kryeministër për pjesën më të madhe të ekzistencës së qytetit-shtetit. Zoti Kissinger nuk është shumë i shqetësuar nga kjo, por pranon se aftësia e Singaporit për të evoluar nga modeli i themeluesit të saj do të bëhet thelbësore për suksesin e tij të vazhdueshëm. Sfida përfundimtare do të jetë krijimi i një ekuilibri më të mirë “midis demokracisë popullore dhe elitizmit të modifikuar”.

Në fund, autori pyet nëse liderët po shfaqen tani me "karakterin, intelektin dhe guximin e nevojshëm për të përballuar sfidat me të cilat përballet rendi botëror". Ai nuk është optimist. Rënia e erudicionit dhe efektet shoqërore të teknologjisë nuk janë të dobishme. Po kështu është edhe erozioni i qëllimit moral dhe i besimit fetar që shpesh e mbështeti atë,  gjallëroi pesë nga këta gjashtë udhëheqës (madje edhe Nixon u ndikua nga edukimi i tij kuaker).

Mbi të gjitha, shkruan zoti Kissinger, besimi në të ardhmen është cilësia e domosdoshme për liderët e suksesshëm dhe "qëllimet e larta" që ata synojnë të rrënjosin. Ai përfundon me një paralajmërim: "Asnjë shoqëri nuk mund të mbetet e madhe nëse humb besimin në vetvete ose nëse kundërshton sistematikisht vetë-perceptimin e saj". Burimi: The Economist


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë