Ekspozite

Art në lëvizje/ Kur mjedisi përreth aktivizohet nga skulpturat

Në Park Avenue Mall në Manhattan, midis rrugëve 53 dhe 54, një kolonë e segmentuar 25 metra e gjatë qëndron në brezin e gjelbërimit që ndan korsitë e trafikut. Çdo pjesë e kolonës duket të jetë e balancuar me butësi në atë më poshtë. Flladi më i vogël mund të kthejë një pjesë të çuditshme përpara ose anash, si dikush që ka humbur një hap dhe ecën përpara. Skulptura kinetike, “Breaking Column II” (1989) e George Rickey (1989), bën pikërisht atë që Rickey donte të bënte e gjithë puna e tij. “Është aktivizuar dhe aktivizon mjedisin përreth”, thotë Eric Gleason, një drejtor i “Kasmin Gallery”, i cili po vendos ekspozitën me Fondacionin George Rickey dhe pasurinë e artistit.

Skulptura është gjithashtu e vendosur në mënyrë perfekte. Në distancë, dy nga rrokaqiejt më të mëdhenj të qytetit duken mbi ‘Park Avenue’, në dukje të pathyeshëm dhe jashtë mundësive, janë bërë nga të njëjtat gjëra si “Breaking Column II” dhe i nënshtrohen të njëjtave erërave që lëvizin pjesët e skulpturës përreth. “Me të vërtetë zbret në tokë dhe humanizon garën për të ndërtuar më lart dhe më lart”, thotë Gleason për punën e Rickey. “Gjërat nuk duhet të jenë të larta për të qenë mahnitëse arkitektonike”.

Në total, nëntë skulptura monumentale të Rickey, që përfshijnë nga viti 1964 deri në 2002 (viti kur artisti vdiq), janë instaluar në ‘Park Avenue’, që përkon me publikimin e biografisë së Rickey nga autorja Belinda Rathbone, ‘George Rickey: A Life in Balance Me’. “Unë mendoj se do të jetë një zbulesë për shumë njerëz”, thotë Rathbone. “Unë jam gjithmonë i befasuar se sa relativisht i panjohur është Rickey, veçanërisht tani”.

Megjithëse puna e Rickey ishte e njohur gjatë jetës së tij, sipas Rathbone, disa do të thoshin se ai nuk kaloi kohë të mjaftueshme për të promovuar veten në Nju Jork, i cili në vitet 1960 u dominua nga lëvizja Pop Art. Në vend të kësaj, Rickey kaloi një kohë të madhe në Gjermani dhe Holandë, ku ndjeu një shoqëri me artistë të rinj, të cilët njihen më pak në SHBA. “Puna e Rickey meriton sy të freskët dhe kjo ekspozitë është një hyrje e mrekullueshme për inteligjencën dhe karakterin e tij të gjerë”, thotë Rathbone. “Sado e ftohtë dhe abstrakte të duket vepra, është gjithashtu e rrezikshme. Është menduar të lëvizë rastësisht, në mënyrë të paparashikueshme dhe në faktorë jashtë kontrollit të tij. Është një shprehje e mënyrës se si funksionon mendja e tij”.

Tri skulptura të tjera nga vitet 1960 janë në pamje të parë në kopshtin e tavanit të “Kasmin”, duke i dhënë një kundërpërgjigje baritore vendosjes metropolitane të veprave në ‘Park Avenue’ dhe ngjajnë me mënyrën se si Rickey i shfaqi skulpturat e tij në terrenin e studios së tij në East Chatham, Nju Jork. Kopshti i çatisë është gjithashtu i dukshëm, kështu që kalimtarët mund të shohin grupin e skulpturave që ndërveprojnë me mjedisin, ashtu siç do të donte Rickey.

“Ai ishte një artist publik para se të ishte skulptor”, thotë Philip Rickey, djali i artistit dhe president i fondacionit të tij. “Nga vitet 1930 deri në vitet 1950, ai ishte një piktor dhe bëri shumë punë të mëdha të porositur në kolegje, dhe punoi me Administratën e Progresit të Punëve. Kështu që nga fillimi ai ishte shumë i interesuar të bënte art që lidhej me një audiencë të gjerë. Ai kishte një ide të gjerë për angazhimin, lidhjen me njerëzit dhe bëri që gjërat që i bënin njerëzit të ndaleshin, të merrnin kohë për të parë sesi elementët ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe me rrethinën e tyre”.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë