Jete & Stil

A mund të mbrojë Botox njerëzit nga infektimi me Covid? Studiuesit dhe ekspertët të ndarë pro dhe kundër

Është projektuar për të ndaluar rrudhat por Botox gjithashtu mund të mbrojë njerëzit nga infektimi me Covid, sipas një studimi francez.

Studiuesit thanë se nga pothuajse 200 pacientët e tyre që morën trajtimin deri në korrik të vitit të kaluar, vetëm dy kishin shenja të të qenit të sëmurë.

Për krahasim, ata treguan që 4.4 përqind e popullsisë franceze ishte infektuar tashmë.

Por ekspertët e përshkruan studimin si "jashtëzakonisht të varfër" dhe këmbëngulën se nuk vërtetonte asgjë nëse Botox kishte ndonjë ndikim në luftën kundër Covid.

Më shumë se një milion britanikë bëjnë injeksione Botoxi çdo vit, dhe procedura është edhe më e zakonshme në Amerikë.

Toksina, një nga më të rrezikshmet e njohura për shkencën, ndihmon në zvogëlimin e rrudhave sepse relakson muskujt në ballë.

Por përdoret gjithashtu për arsye mjekësore dhe u jepet pacientëve që vuajnë nga migrena dhe kontraktime të pavullnetshme të muskujve për të ndihmuar në qetësimin e simptomave.

Rreth 193 pacientë u përfshinë në studim, nga të cilët tre të katërtat ishin gra (146). Ata ishin mesatarisht në të pesëdhjetat.

“Ata të gjithë kishin bërë Botox për arsye mjekësore”, zbuloi ekipi i Spitalit Universitar Montpellier.

Të gjithë vullnetarët u ndoqën për tre muaj pasi morën injeksionet për të parë nëse u infektuan apo jo.

Asnjë nga pjesëmarrësit nuk rezultoi kurrë pozitiv për Covid, megjithëse kishte dy raste të dyshuara.

Një grua 53-vjeçare kishte disa simptoma pasi u kthye nga një udhëtim në Las Vegas, por ajo rezultoi negative. Një grua 70-vjeçare gjithashtu u sëmur, por ishte negative gjithashtu.

“Asnjë pacient nuk u shtrua në spital”, shkruan ekspertët në Gazetën e Stomatologjisë, Kirurgjisë Orale dhe Maksilofaciale.

"Rezultatet tona tregojnë një ndryshim domethënës midis numrit të individëve të infektuar në popullatën e përgjithshme dhe numrit të pacientëve të injektuar me Botox të cilët treguan shenja të Covid", thanë ekipi.

Ata pranuan se rajoni nga i cili u zgjodhën pacientët nuk ishte "një nga zonat më të prekura" në Francë po gjithsesi, për të treguar se Botox mund të pengojë Covid, ekipi tregoi për një grua 64-vjeçare nga Lozere në Francën jugore e cila mori trajtimin. Ata pretenduan se ajo nuk u infektua kurrë edhe pse u infektuan të gjithë në fshatin e saj.

Ata gjithashtu treguan për një grua 46-vjeçare e cila nuk u infektua me Covid as pasi vajza e saj rezultoi pozitive.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se duhanpirësit kishin më pak gjasa të vuanin nga Covid i rëndë nëse ishin të infektuar, por provat për këtë çështje janë lënë mënjanë që nga ajo kohë.

Ekipi pranoi se duheshin më shumë kërkime për të përcaktuar se si Botoxi mund të ndalojë një infeksion Covid.

Profesori Willem van Schaik, drejtor i institutit të mikrobiologjisë dhe infeksionit në Universitetin e Birmingham, kritikoi studimin.

Ai tha se ky studim nuk mund të përdoret si dëshmi që Botox mund të mbrojë kundër Covid.

"Standardi i artë për të përcaktuar nëse një trajtim është efektiv në trajtimin ose parandalimin e Covid është të bëni një provë të rastësishme klinike në të cilën ju krahasoni trajtimin me një placebo. Ky punim nuk përshkruan një gjë të tillë”, tha ai.

Van Schaik shtoi se gjithë studimi është shumë i paqartë dhe nuk jep shumë detaje për lidhjen midis Botox dhe infektimit me Covid-19.

Burimi: Daily Mail. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë