Keshilla

A duhet që prindërit të shpenzojnë të njëjtën sasi parash për secilin fëmijë?

Ndonjëherë ajo që duket më e drejtë nuk është domosdoshmërisht më e drejta.

Shumica e prindërve ndoshta do të thoshin se i duan të gjithë fëmijët e tyre njësoj dhe nuk është se çmojnë më shumë ndonjë prej tyre. Por mbajtja e balancës, kur bëhet fjalë për financat e familjes, është më e ndërlikuar.

Kur rritni më shumë se një fëmijë, mbajtja e një ndjenje drejtësie është një qëllim i lavdërueshëm, por shpesh edhe sfidues. Nëse një djalë 10-vjeçar merr patina dhe mësime në akull dhe motra e tij më e vogël nuk ka interes për patinazh, a duhet të marrë diçka me vlerë të barabartë? Dhe a duhet të jetë në të njëjtën kohë apo kur të mbushë 10 vjeç?

Sa më shumë të rriten fëmijët, aq më të komplikuara bëhen problemet dhe rriten çmimet. Kjo vazhdon deri në fund, kur prindërit dhe motrat duhet të vendosin mënyrën më të mirë për të ndarë në mënyrë të barabartë pasurinë e trashëguar.

Për të ndihmuar familjet të jenë më të qartë lidhur me këtë temë, gazeta “Wall Street Journal” ka kontaktuar Neel Shah, avokat i Planifikimit të Pasurive të Patundshme në New Jersey, Rachel D. Miller, terapiste martesash; dhe Joseph Polakovic, pronar dhe CEO i Castle West Financial në San Diego.

Këtu janë fragmente nga ato biseda.

A mendoni se prindërit duhet të përpiqen të shpenzojnë të njëjtën sasi për secilin fëmijë?

Neel Shah: Ajo që është e drejtë nuk është gjithmonë e barabartë, dhe ajo që është e barabartë nuk është gjithmonë e drejtë. Në fillim të jetës, shumica e prindërve kanë përgjegjësi t’i vendosin fëmijët e tyre më të vegjël në pozitën më të mirë për të qenë të suksesshëm. Pas kësaj, prindërit mund të dëshirojnë t’i shohin fëmijët e tyre duke përdorur dhe të gëzojnë disa shpenzime gjatë jetës së prindërve të tyre. Prindërit gjithashtu mund të përdorin financat e tyre për të plotësuar stilin e jetës së fëmijës dhe familjes së tij. Por nëse një fëmijë fiton 300,000 dollarë në vit, ndërsa tjetri fiton 50,000 dollarë në vit, prindërit do të duhet ta trajtojnë atë ndryshe për të integruar stilin e jetës.

Neel Shah

Polakovic: Prindërit duhet të planifikojnë të mbajnë rezultatin sa më uniform të jetë e mundur midis të gjithë fëmijëve. Shpenzimet e parashikimit dhe të ardhurat e pritura, si dhe buxheti, janë jashtëzakonisht të dobishme. Ju nuk dëshironi të blini një automjet kur fëmija juaj mbush 16 vjeç, u paguani kolegjin, u jepni atyre një parapagim për një shtëpi, ose madje ndihmoni financiarisht me martesën e tyre, atëherë kuptoni që nuk keni kursime dhe nuk mund të bëni të njëjtën gjë për fëmijë të tjerë.

Vendosja e një baze fillestare është shumë e rëndësishme. Përcaktoni sa shpenzoni ose jepni secilit fëmijë. Për disa nevoja të caktuara, unë rekomandoj të vendosni një shumë të dollarit dhe moshën që ata mund ta përdorin atë, sesa një gjë specifike (p.sh. makinë, arsim, shtëpi, dasmë, etj.). Kjo mund të përfshijë një pritshmëri të fëmijës, siç është përfundimi i shkollës së mesme, arritja e një programi të caktuar shkollor ose pjesëmarrja në një numër aktivitetesh. Të kesh këto gjëra në kontroll që në fillimet e hershme, mund të të ndihmojë të shtypësh çdo protestë të motrave që pretendojnë padrejtësi.

Nëse një fëmijë ka nevojë për më shumë para për të mbaruar shkollën, të blejë një shtëpi, të ndihmojë në mbështetjen e familjes së tij, etj., gjithmonë duhet të ketë një plan mbështetje. Por rregullat duhet të mbeten konsistente. Paratë shtesë të huazuara duhet të paguhen dhe paratë e huazuara nuk duhet të preken kurrë nga vëllezërit e tjerë pa pëlqimin e tyre.

Miller: shpenzimi i barabartë është përgjithësisht një politikë e mirë. Por unë i nxis prindërit të përpiqen për drejtësi me kalimin e kohës sesa për shpenzimet e barabarta për çdo rast dhurate. E drejta nuk do të thotë domosdoshmërisht e barabartë. Drejtësia trajton kontekstin më të gjerë, rrethanat specifike dhe secilin fëmijë si një individ.

Kur duhet të shpenzojnë prindërit shuma të ndryshme për secilin fëmijë?

Polakovic: Për shembull, nëse një fëmijë ka paaftësi ose ndonjë lloj gjendje mjekësore. Përveç kësaj, disa fëmijë do të kenë dhurata të ndryshme. Dikush mund të jetë i talentuar në sport dhe të ketë mundësinë për të udhëtuar. Qëllimi është ta mbash familjen në ekip, kështu që vendimet e rëndësishme si drejtimi i burimeve të mëdha te një fëmijë duhet të kuptohen nga të gjithë. Rezultati i dëshiruar është që të gjithë të ndjehen sikur po e mbështesin ndjeshëm vëllain e tyre të talentuar sesa të ndjehen të tradhtuar prej tyre.

Miller: Mund të jetë e nevojshme për shkak të ndryshimeve në financa, siç është humbja e vendit të punës.

Shah: Unë kam një klient që huazoi para për djalin e tij 15 vjet më parë për të filluar një biznes. Paratë u huazuan në një kohë kur klienti im punonte dhe bënte para. Kur djali tjetër mësoi për huanë, ai kërkoi një shumë të ngjashme. Për shkak të gjendjes së saj financiare në atë kohë, unë e dekurajova që ta bëjë atë. Qëllimet financiare afatshkurtra dhe afatgjata për prindërit gjithashtu duhet të merren parasysh.

Si mund të përpiqen prindërit të barazojnë fushën e lojës kur shpenzohen më shumë para për një fëmijë?

Shah: Nëse qëllimi i prindërve është që të trajtojnë fëmijët në të njëjtën mënyrë, trashëgimia mund të duhet të jetë e pabarabartë për të balancuar atë që fëmijët marrin përfundimisht në total.

Njëri nga klientët e mi vendosi t’u linte gjërat e tyre, duke përfshirë shtëpinë e tyre të tri fëmijëve në të njëjtën mënyrë. Sidoqoftë, një nga fëmijët e rritur kishte hequr dorë nga puna e tij me kohë të pjesshme dhe e shiti shtëpinë e tij për të lëvizur me prindërit e tij për t’u kujdesur për to. Kishte pakënaqësi mes vëllezërve dhe motrave të tij kur pretendohej se mbase do të kishte një shpërndarje të pabarabartë të burimeve prindërore si rezultat. Ai e ndjeu se barazia do të ishte e padrejtë, duke pasur parasysh që ai kishte hequr dorë aq shumë nga jeta dhe pasuria e tij personale për t’u kujdesur për prindërit e tij.

Pas disa bisedave me fëmijët dhe me kontributin e prindërve, u ra dakord që gruas t’i jepej vazhdimësia në atë shtëpi, pasi prindërit të kishin vdekur. Kjo do t’i lejonte asaj të vazhdojë të jetojë në shtëpi për aq kohë sa ajo paguan shpenzimet që lidhen me pronën. Nëse shtëpia shitej ndonjëherë pasi prindërit u zhvendosën, të ardhurat nga shitja do të ishin ndarë në mënyrë të barabartë midis tre fëmijëve.

Miller: Ndonjëherë qasja në masë të madhe varet nga fëmija. Disa mund të mos u kushtojnë vëmendje dhuratave që i janë dhënë një vëllai nëse nevojat e tyre plotësohen në mënyra të tjera.

Rachel D. Miller

Në raste të tjera, nëse, për shembull, një fëmijë është i përfshirë në sporte të udhëtimit, i cili mund të jetë një propozim i shtrenjtë, dhe një tjetër është në elektronikë, një gjë e drejtë që mund të bëhej do të ishte të shpenzoni më shumë në ditëlindje ose dhurata festive nga fëmija i fundit. Këto gjëra mund dhe, përgjithësisht, mund të ekuilibrohen me kohën.

Si mund t’i përgatisin prindërit fëmijët e tyre dhe të shmangin konfliktet në rastet kur nevojitet një shpenzim tjetër?

Miller: kjo është një çështje që me të vërtetë duhet folur në një familje. Kur një makinë i jepet si dhuratë një adoleshenti, kjo është gjithashtu një kursim i madh i kohës dhe energjisë për të gjithë familjen, pasi adoleshentin tani mund ta ndihmojë në ngasjen e makinës. Motrat më të vogla mund të jenë xheloze dhe të mos mendojnë për përfitimet për prindërit dhe familjen në tërësi. Ndihmimi i fëmijëve për të kuptuar arsyet e vendimeve tuaja mund të ndihmojë në zbutjen e ndjenjave të lëndimit.

Shah: Me fëmijët më të rritur, duhet të paktën një mbledhje të trashëgimisë familjare për të shpjeguar arsyetimin e prindërve për trajtimin e ndryshëm të fëmijëve. Është e rëndësishme të shpjegohet se zakonisht nuk është një ndryshim në dashuri dhe përkujdesje për fëmijën, por më tepër i nxitur nga një nevojë ose dëshirë shumë praktike.

Komunikimi është çelësi për t’u marrë me tensionet pas vendimeve të shpenzimeve prindërore. Ndonjëherë është e nevojshme të përfshihet një palë e tretë. Mund të jetë një i afërm jashtë familjes apo edhe një profesionist, siç është një terapist familjar.

Polakovic: supozoj se dëmi është bërë tashmë dhe se një fëmijë ka marrë një pjesë më të madhe të shpenzimeve. Lajmet e këqija nuk përmirësohen me kalimin e kohës, kështu që është e rëndësishme që të paktën ta trajtoni këtë fakt sesa të filloni atë bisedë të ashpër në të ardhmen. Mund të ngatërrojë, por shpresojmë se synime të mira ose, të paktën, do të ngjallin justifikime për pendim.

 Joseph Polakovic

Ne nuk do të jemi në gjendje t’i shpëtojmë fëmijët tanë nga zhgënjimi në një moment të jetës së tyre, dhe ky nuk është qëllimi. Ne i duam ata dhe duam që ata të jenë të lumtur dhe të suksesshëm në jetët e tyre. Nëse u “grabisim” atyre aftësinë për të qenë të lumtur edhe kur gjërat nuk po shkojnë mirë, atëherë asnjë dhuratë monetare që ne u lëmë, nuk do të jetë në gjendje ta shpërblejë atë.

Më Shumë