Treg

Kostot globale të ushqimit shënojnë një vit rënie, por inflacioni mbetet rrezik serioz

Kostot globale të ushqimit ranë për të 12-in muaj radhazi për të arritur nivelin më të ulët që nga korriku i vitit 2021.

Një indeks i Kombeve të Bashkuara për çmimet e mallrave ushqimore u lehtësua me 2.1% në mars, duke kufizuar humbjet më të gjata në të dhëna prej tre dekadash. Rënia e muajit të kaluar u shkaktua nga drithërat, vajrat bimore dhe produktet e qumështit, të cilat kompensuan një rritje të çmimeve të sheqerit dhe mishit.

Matësi ka rënë 21% nga një rekord i vendosur një vit më parë, kur pushtimi rus i Ukrainës ndërpreu eksportet e drithërave, megjithëse është ende pothuajse 40% më i lartë se dy vjet më parë.

“Ndërsa çmimet ranë në nivel global, ato janë ende shumë të larta dhe vazhdojnë të rriten në tregjet e brendshme, duke paraqitur sfida shtesë për sigurinë ushqimore”, tha në një deklaratë Máximo Torero, kryeekonomist në Organizatën e Ushqimit dhe Bujqësisë të OKB-së. 

Inflacioni i ushqimeve ka vazhduar të rritet në shumë vende, pasi mallrat më të lira kompensohen nga kosto të tjera si energjia, puna, transporti dhe përpunimi. 

Në shumë vende në zhvillim që mbështeten shumë në importet e ushqimit, situata është përkeqësuar nga dobësia e monedhës vendase, tha Torero. Por çmimet vazhdojnë të rriten edhe në vendet më të pasura, duke ushtruar presion mbi qeveritë që të përgjigjen.

“Inflacioni i çmimeve të ushqimeve është ende një shqetësim serioz në shumë vende,” tha Sistemi i Informacionit të Tregut Bujqësor, i cili gjurmon tregjet globale të ushqimit. 

Një përzierje e furnizimeve të bollshme, kërkesa e ulët për importe dhe zgjerimi i Iniciativës së Kokrrave të Detit të Zi kontribuan në uljen e kostove të mallrave ushqimore, tha FAO të premten(7 prill).

Burimi: Bloomberg/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë