Histori

24 tetor 1929, zanafilla e Depresionit të Madh. Kur ekonomia globale hyri në spiralen e krizës më të egër

Depresioni i Madh ishte rënia më e keqe ekonomike në historinë e botës së industrializuar, që zgjati nga viti 1929 deri në vitin 1939.

Filloi pas rënies së tregut të aksioneve në tetor 1929, i cili e futi Wall Street-in në një panik dhe zhduku miliona investitorë. Gjatë disa viteve të ardhshme, shpenzimet dhe investimet e konsumatorëve ranë, duke shkaktuar rënie të madhe të prodhimit industrial dhe punësimit pasi kompanitë e dështuara pushuan punëtorët. Deri në vitin 1933, kur Depresioni i Madh arriti pikën e tij më të ulët, rreth 15 milionë amerikanë ishin të papunë dhe gati gjysma e bankave të vendit kishin dështuar.

Çfarë e shkaktoi Depresionin e Madh?

Gjatë gjithë viteve 1920, ekonomia e SHBA-së u zgjerua me shpejtësi dhe pasuria totale e vendit u dyfishua më shumë se midis viteve 1920 dhe 1929, një periudhë e quajtur "Të njëzetat e zhurmshme".

Tregu i aksioneve, i përqendruar në Bursën e Nju Jorkut në Wall Street në qytetin e Nju Jorkut, ishte skena e spekulimeve të pamatura, ku të gjithë, nga manjatë milionerë deri te kuzhinierët dhe portierët derdhën kursimet e tyre në aksione. Si rezultat, tregu i aksioneve iu nënshtrua zgjerimit të shpejtë, duke arritur kulmin në gusht 1929.

Deri atëherë, prodhimi tashmë kishte rënë dhe papunësia ishte rritur, duke lënë çmimet e aksioneve shumë më të larta se vlera e tyre aktuale. Për më tepër, pagat në atë kohë ishin të ulëta, borxhi i konsumatorit po shtohej, sektori i bujqësisë ishte në vështirësi për shkak të thatësirës dhe rënies së çmimeve të ushqimeve dhe bankat kishin një tepricë të kredive të mëdha që nuk mund të likuidoheshin.

Ekonomia amerikane hyri në një recesion të butë gjatë verës së vitit 1929, pasi shpenzimet konsumatore ngadalësuan dhe mallrat e pashitura filluan të grumbullohen, gjë që nga ana e tij ngadalësoi prodhimin e fabrikës. Megjithatë, çmimet e aksioneve vazhduan të rriteshin dhe deri në vjeshtën e atij viti kishin arritur nivele stratosferike që nuk mund të justifikoheshin nga fitimet e pritshme në të ardhmen.

Më 24 tetor 1929, ndërsa investitorët nervozë filluan të shesin masivisht aksione të mbiçmuara, më në fund ndodhi rrëzimi i tregut të aksioneve për të cilin disa kishin frikë. Një rekord prej 12.9 milionë aksionesh u tregtuan atë ditë, e njohur si “E Enjtja e Zezë”.

Pesë ditë më vonë, më 29 tetor ose "E Marta e Zezë", rreth 16 milionë aksione u tregtuan pasi një valë tjetër paniku përfshiu Wall Street. Miliona aksione përfunduan të pavlefshme dhe ata investitorë që kishin blerë aksione "në marzh" (me paratë e huazuara) u fshinë plotësisht.

Ndërsa besimi i konsumatorit u zhduk në vazhdën e rënies së tregut të aksioneve, rënia e shpenzimeve dhe e investimeve bëri që fabrikat dhe bizneset e tjera të ngadalësojnë prodhimin dhe të fillojnë të pushojnë punëtorët e tyre. Për ata që patën fatin të mbeten të punësuar, pagat ranë dhe fuqia blerëse u ul.

Shumë amerikanë të detyruar të blejnë me kredi ranë në borxh dhe numri i konfiskimeve dhe riposedimeve u rrit në mënyrë të vazhdueshme. Aderimi global ndaj standardit të arit, i cili iu bashkua vendeve anembanë botës në një shkëmbim valutor fiks, ndihmoi në përhapjen e problemeve ekonomike nga Shtetet e Bashkuara në të gjithë botën, veçanërisht në Europë.

Banka Runs dhe Administrata Hoover

Pavarësisht garancive nga Presidenti Herbert Hoover dhe liderë të tjerë se kriza do të vazhdonte rrjedhën e saj, gjërat vazhduan të përkeqësoheshin gjatë tre viteve të ardhshme. Deri në vitin 1930, 4 milionë amerikanë që kërkonin punë nuk mund ta gjenin atë; ky numër ishte rritur në 6 milion në 1931.

Ndërkohë, prodhimi industrial i vendit kishte rënë përgjysmë. Linjat e bukës, kuzhinat e supave dhe numri në rritje i njerëzve të pastrehë u bënë gjithnjë e më të zakonshme në qytetet e Amerikës. Fermerët nuk mund të përballonin të korrnin të korrat e tyre dhe u detyruan t'i linin ato të kalbura në fusha, ndërsa njerëzit gjetkë vuanin nga uria. Në vitin 1930, thatësirat e mëdha në rrafshinat jugore sollën erëra të forta dhe pluhur nga Teksasi në Nebraska, duke vrarë njerëz, bagëti dhe të korra. "Kupa e pluhurit" frymëzoi një migrim masiv të njerëzve nga toka bujqësore në qytete në kërkim të punës.

Në vjeshtën e vitit 1930, filloi e para nga katër valët e panikut bankar, pasi një numër i madh investitorësh humbën besimin në aftësinë paguese të bankave të tyre dhe kërkuan depozita në para, duke i detyruar bankat të likuidojnë kreditë në mënyrë që të plotësojnë rezervat e tyre të pamjaftueshme të parave të gatshme.

Drejtimet bankare përfshinë përsëri Shtetet e Bashkuara në pranverën dhe vjeshtën e 1931 dhe vjeshtën e 1932, dhe në fillim të vitit 1933 mijëra banka i kishin mbyllur dyert.

Përballë kësaj situate të rëndë, administrata e Hoover u përpoq të mbështeste bankat e dështuara dhe institucionet e tjera me kredi qeveritare; ideja ishte që bankat nga ana e tyre të jepnin kredi për bizneset, të cilat do të mund të punësonin përsëri punonjësit e tyre.

U zgjodh Roosevelt

Hoover, një republikan i cili më parë kishte shërbyer si Sekretar i Tregtisë i SHBA-së, besonte se qeveria nuk duhet të ndërhynte drejtpërdrejt në ekonomi dhe se nuk kishte përgjegjësi për të krijuar vende pune ose për të ofruar lehtësim ekonomik për qytetarët e saj.

Megjithatë, në vitin 1932, me vendin e zhytur në thellësitë e Depresionit të Madh dhe rreth 15 milionë njerëz (më shumë se 20 përqind e popullsisë së SHBA-së në atë kohë) të papunë, demokrati Franklin D. Roosevelt fitoi një fitore dërrmuese në zgjedhjet presidenciale.

Deri në Ditën e Inaugurimit (4 Mars 1933), çdo shtet i SHBA kishte urdhëruar mbylljen e të gjitha bankave të mbetura në fund të valës së katërt të panikut bankar dhe Thesari i SHBA nuk kishte para të mjaftueshme për të paguar të gjithë punonjësit e qeverisë. Sidoqoftë, FDR (siç njihej ai) projektoi një energji të qetë dhe optimizëm, duke deklaruar në mënyrë të famshme "e vetmja gjë që duhet të kemi frikë është vetë frika".

Roosevelt ndërmori veprime të menjëhershme për të trajtuar problemet ekonomike të vendit, së pari njoftoi një "festë bankare" katër-ditore gjatë së cilës të gjitha bankat do të mbylleshin në mënyrë që Kongresi të miratonte legjislacionin e reformës dhe të rihapte ato banka të përcaktuara të ishin të shëndosha. Ai gjithashtu filloi t'i drejtohej publikut drejtpërdrejt përmes radios në një seri bisedash, dhe këto të ashtuquajtura "biseda buzë zjarrit" shkuan një rrugë të gjatë drejt rivendosjes së besimit të publikut.

Gjatë 100 ditëve të para të Roosevelt në detyrë, administrata e tij miratoi legjislacionin që synonte stabilizimin e prodhimit industrial dhe bujqësor, krijimin e vendeve të punës dhe stimulimin e rimëkëmbjes.

Marrëveshja e Re: Një rrugë drejt rimëkëmbjes

Ndër programet dhe institucionet e marrëveshjes që ndihmuan në rimëkëmbjen nga Depresioni i Madh ishin Autoriteti i Luginës së Tennessee (TVA), i cili ndërtoi diga dhe projekte hidroelektrike për të kontrolluar përmbytjet dhe për të siguruar energji elektrike për rajonin e varfër të Luginës së Tennessee, dhe Progresi i Punës. Administrata (WPA), një program pune i përhershëm që punësoi 8.5 milion njerëz nga 1935 deri në 1943.

Kur filloi Depresioni i Madh, Shtetet e Bashkuara ishin i vetmi vend i industrializuar në botë pa ndonjë formë të sigurimit të papunësisë ose sigurimit social. Në vitin 1935, Kongresi miratoi Aktin e Sigurimeve Shoqërore, i cili për herë të parë u dha amerikanëve papunësi, paaftësi dhe pensione për pleqërinë.

Pas shfaqjes së shenjave të hershme të rimëkëmbjes duke filluar në pranverën e vitit 1933, ekonomia vazhdoi të përmirësohej gjatë tre viteve të ardhshme, gjatë të cilave PBB-ja reale (e rregulluar për inflacionin) u rrit me një normë mesatare prej 9 përqind në vit.

Një recesion i mprehtë goditi në vitin 1937, i shkaktuar pjesërisht nga vendimi i Rezervës Federale për të rritur kërkesat e saj për para në rezervë. Megjithëse ekonomia filloi të përmirësohej përsëri në 1938, kjo tkurrje e dytë e rëndë përmbysi shumë nga fitimet në prodhim dhe punësim dhe zgjati efektet e Depresionit të Madh deri në fund të dekadës.

Vështirësitë e epokës së depresionit kishin nxitur rritjen e lëvizjeve politike ekstremiste në vende të ndryshme evropiane, veçanërisht ajo e regjimit nazist të Adolf Hitlerit në Gjermani. Agresioni gjerman çoi në shpërthimin e luftës në Evropë në vitin 1939.

Përfundon Depresioni i Madh dhe fillon Lufta e Dytë Botërore

Me vendimin e Roosevelt për të mbështetur Britaninë dhe Francën në luftën kundër Gjermanisë dhe Fuqive të tjera të Boshtit, prodhimi i mbrojtjes u përshtat, duke prodhuar gjithnjë e më shumë vende pune në sektorin privat.

Sulmi japonez në Pearl Harbor në dhjetor 1941 çoi në hyrjen e Amerikës në Luftën e Dytë Botërore dhe fabrikat e vendit u kthyen në modalitetin e plotë të prodhimit.

Ky prodhim industrial në rritje, si dhe rekrutimi i përhapur që filloi në vitin 1942, e uli shkallën e papunësisë nën nivelin e saj para Depresionit. Depresioni i Madh kishte përfunduar më në fund dhe Shtetet e Bashkuara e kthyen vëmendjen e tyre në konfliktin global të Luftës së Dytë Botërore.

Burimi:History.com/Përshtati Gazeta SI


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë