Histori

1721, ato vaksinat e para të destinuara për plaçkitësit

9 gusht 1721 ishte e shtunë. Atë mëngjes, nën kujdesin e familjes mbretërore Hanoveriane, eksperimenti i parë klinik në historinë e mjekësisë filloi në ambientet e burgjeve historike Neëgate, të ndërtuara në Qytetin e Londrës rreth gjashtë shekuj më parë. Gjashtë të burgosur (pesë burra dhe një grua), të dënuar me vdekje dhe me premtimin e faljes, u vaksinuan me linë njerëzore në formën e quajtur Alastrim (Variola minor), më pak virulente, por që jep imunitet të kryqëzuar kundër formës më vdekjeprurëse (Variola major). Qëllimi ishte të kontrollonte zakonin e ndryshimit të Lindjes së Mesme dhe Kineze, për të cilat ishte folur që nga vitet 1700 në korrespondenca të ndryshme të Shoqërisë Mbretërore, dhe për disa muaj të sponsorizuar nga Lady Wortley Montague me ndikim në shoqërinë e lartë të Londrës, sapo u kthye me burrin e saj nga Kostandinopoja. Zonja Mari ishte shpërfytyruar nga lija dhe pasi kishte vëzhguar praktikën në botën osmane dhe kishte lexuar raportet e mjekëve Emanuel Timoni (1714) dhe Jacopo Pylarini (1716), në mars 1718 ajo kishte djalin e saj 5-vjeçar Edward të vaksinuar, me ndihmën e mjekut të ambasadës Charles Maitland dhe pa dijeninë e burrit të saj.

Pasi u kthye në Londër, përballë epidemisë së tërbuar të lisë, në prill 1721 ajo e bindi Maitland të imunizonte gjithashtu vajzën e saj 3-vjeçare Mary. Ai ngurroi dhe kërkoi që të ishin të pranishëm tre mjekë nga Kolegji Mbretëror i Mjekëve, njëri prej të cilëve u entuziazmua.

Në botën mjekësore, njerëzit pyesnin veten nëse do ta përdornin për të mbrojtur kundër epidemisë në vazhdim, por kishte dyshime dhe frikë. Në maj, djali i Princave të Uellsit u sëmur dhe prindërit e tij kishin frikë nga lija. Fatmirësisht jo. Princesha e Uellsit, Caroline e Auerbach, e cila kishte marrë linë në 1707, duke rrezikuar vdekjen, dhe gjithashtu u vlerësua nga Volteri për idetë e saj Iluministe, donte të kontrollonte atë që tha Lady Mary. Kjo e fundit kishte një qëndrim konkurrues ndaj princeshës, së cilës ajo i kishte kushtuar ekologji satirike.

Carolina i kërkoi Hans Sloane, mjekut me ndikim të oborrit dhe koleksionistit të famshëm, por mbi të gjitha sekretar dhe nga 1727 pasardhësi i Isaac Neëton tek presidenti i Shoqërisë Mbretërore, për ta ndihmuar atë të bindë mbretin të eksperimentojë me teknikën mbi të burgosurit. Vaksinimi u krye nga Maitland nën mbikëqyrjen e dy mjekëve, njëri prej tyre Sloane, para 25 dëshmitarëve. Meqenëse pacientët nuk shfaqën simptoma, pesë u vaksinuan për herë të dytë më 12 gusht dhe një u zbulua se tashmë kishte marrë linë. Të pestët u sëmurën pak a shumë dhe u shëruan. Më 6 shtator, të gjithë të burgosurit u liruan me falje mbretërore. Shtypi i dha një mbulim të gjerë ngjarjes.

Princesha Caroline dhe disa mjekë vunë re se ajo e vaksinuar mund të mos ishte lia njerëzore dhe nuk kishte dëshmi të efikasitetit. Sloane organizoi një provë të dytë me shpenzimet e tij. Në Nëntor, ai urdhëroi gruan 18-vjeçare të vaksinuar në Neëgate të udhëtonte në një qytet jashtë Londrës, ku Maitland ishte pensionuar dhe një epidemi e rëndë e lisë ishte duke u zhvilluar. Atje, gjithmonë në prani të dëshmitarëve, ajo u detyrua të jetonte dhe të flinte me një djalë dhjetëvjeçar, të goditur nga lija njerëzore “nga fillimi deri në fund të sëmundjes”, domethënë për gjashtë javë. Gruaja nuk u sëmur.

Edhe ky rezultat nuk i shteroi dyshimet e Karolinës, e cila pyeste veten nëse ajo që ishte e vërtetë për të rriturit mund të shtrihej tek fëmijët. Në Nëntor Sloane kërkoi një listë të banorëve të jetimoreve të Shën Xhejmsit në Uestminster, për të identifikuar ata që nuk kishin marrë tashmë linë. Ai pastaj mori lejen për të pasur pesë fëmijë të vaksinuar në mars 1722, të cilët gjithashtu u ekspozuan përmes raporteve të shtypit dhe tregimit të vendit ku dikush mund t'i shihte. Ndërkohë, një muaj më parë, Maitland kishte vaksinuar publikisht gjashtë persona të tjerë, nën mbrojtjen mbretërore, duke komunikuar zyrtarisht testin, në mënyrë që të tërhiqte vëmendjen e mediave.

Tani princat e Uellsit, të cilët në pak vite (1727) do të bëheshin mbretër të Anglisë, duhej të vendosnin. Carolina i kërkoi Sloane të fliste me burrin e saj, duke u treguar kaq e vendosur në zgjedhjen e saj saqë doktori nuk kishte guximin të shprehte ngatërresat e saj të vazhdueshme. Monarku  dha pëlqimin dhe vaksinimi i princeshave Amelia dhe Carolina u krye nga Maitland në 17 Prill 1722.

Si pasojë e rezonancës që kishte eksperimenti, variacioni u pranua në shoqërinë e arsimuar angleze, por në vitet në vijim mbeti një praktikë margjinale, edhe sepse nuk mund të përdorej për të kontrolluar linë. Kishte kundërshtim, por më pak në Angli sesa në Francë. Rreziku për t'u sëmurë fatalisht për shkak të vaksinimit artificial ishte akoma midis 1 dhe 2%, ndërsa rreziku i vdekjes nga lia njerëzore ishte njëzet deri në tridhjetë herë më i lartë. Përtej metodës, ishte hera e parë që komuniteti mjekësor-shkencor diskutoi dhe negocioi me qeverinë për eksperimentet njerëzore, duke kërkuar autorizim dhe shtypi luajti një rol strategjik në bërjen transparente të asaj që po ndodhte. Çdo koment etik do të ishte anakronik.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë