Menaxhim

Të mbikualifikuarit po hasin vështirësi për të gjetur një punë në tregjet ndërkombëtare

Kur Emily donte të kalonte në karrierën e saj të ëndrrave, ajo mendoi se alternativa e saj më e mirë ishte të aplikonte për një pozicion administratori të nivelit fillestar dhe të vazhdonte rrugën e saj. Kishte një vend të lirë pune në një kompani të madhe argëtimi në Londër; pesë vitet e saj të punës në korporata të tjera shumëkombëshe nënkuptonin se ajo përmbushi çdo kërkesë të specifikave të punës.

Taktika dukej se funksiononte: ekipi i punësimit të kompanisë kontaktoi Emily-n brenda disa ditësh. Por kishte lajme të mira dhe të këqija. “Ata thanë se kisha një CV shumë mbresëlënëse dhe isha një kandidate e jashtëzakonshme,” shpjegon ajo. “Por në intervistë, më thanë se isha e mbikualifikuar: se shpejt do të përfundoja e mërzitur në një punë që ishte nën përvojën time.”

Si një kompromis, kompania i premtoi Emily një rol të ri. Në fund, megjithatë, pozicioni ra. Jo vetëm që e la Emily-n të mbërthyer në një rol që donte ta linte, por edhe në një Catch-22; ajo ishte shumë e aftë për një pozicion të nivelit fillestar në karrierën e saj të synuar, por jo aq e aftë për të aplikuar për një vend të lirë pune që përputhej me titullin e saj aktual të punës.

I gjithë procesi e la të frustruar Emily-n, e cila po përdor një emër për arsye sigurie në punë. “Më mirë do të më jepej vetëm roli origjinal siç u reklamua,” thotë ajo. “Mund ta kem gjetur të lehtë punën, por asgjë nuk e pengonte kompaninë të më promovonte nëse mendonte se ishte e përshtatshme. Të dëgjoja se isha ‘shumë mirë’ ishte fillimisht lajkatare. Por kur kuptova se nuk e mora punën, m’u duk sikur isha mashtruar.”

Në pamje të parë, të qenit i mbikualifikuar për një punë mund të duket të jetë një gjë e mirë. Një kandidat me më shumë përvojë logjikisht do të vendosej në krye të grumbullit të aplikantit. Dhe për një punëdhënës, punësimi i një punëtori që tejkalon kërkesat e punës do të ishte në dukje një grusht shteti.

Megjithatë, në përgjithësi nuk funksionon kështu; në fakt, të qenit i mbikualifikuar ndonjëherë mund të jetë një arsye që punëdhënësit të përjashtojnë kandidatët. Ndoshta në mënyrë të kundërt, punëdhënësit shpesh refuzojnë kandidatët bazuar në një tepricë të aftësive dhe përvojës, madje edhe në një treg ku talenti është i vështirë për t’u gjetur.

“E mira nuk është domosdoshmërisht e mirë”

Ndërsa karriera e punëtorëve përparon, ata zakonisht ngjiten në role më të larta, duke ngjitur gradualisht rrugën e tyre drejt pozicioneve drejtuese ose ekzekutive. Megjithatë, sa më shumë të shkojnë punonjësit, aq më pak punë alternative.

“Ata lëvizin drejt majës së një piramide,” shpjegon Terry Greer-King, nënkryetar i EMEA në firmën e sigurisë kibernetike SonicWall, me qendër në Londër. “Ndërsa ata fitojnë përvojë më të madhe, ka më pak gjerësi për sa i përket mundësive: të provosh diçka ndryshe do të kërkonte uljen e piramidës.”

 Në disa raste, punonjësit duan të bëjnë një hap prapa për të ecur përpara. Kjo mund të jetë për një ndryshim karriere, si në rastin e Emily-t, ose për shkak se një punëtor me përvojë, duke luftuar për të ngjitur shkallën tjetër, zgjedh një lëvizje anësore ose në rënie për të bërë një fitim afatgjatë. Rrethanat personale mund të luajnë gjithashtu një faktor: një zhvendosje ose një rikthim në punë pas një hendeku në karrierë mund të detyrojë një punëtor të ulë titullin e punës.

Megjithatë, ndërsa këto rrethana mund të duken si arsye të mira për kandidatët, rekrutuesit mund të shohin punëtorët që aplikojnë për pozicione me sa duket ‘nën’ nivelin e tyre aktual të karrierës si një flamur i kuq. Për Greer-King, një CV e një kandidati me përvojë të tepruar është si një që tregon një punë të re ose pa lëvizje fare – është shkak për dyshime.

“Në punësimin, ju duhet të silleni paranojak,” thotë ai. “Nëse dikush po zbret një ose dy nivele, dhe ka të ngjarë të ketë arritur tashmë atë që ofron roli, atëherë duhet të bëni pyetje rreth motivimit të tyre.”

Ndërsa një pjesë e vogël e kandidatëve mund të arrijnë të shpjegojnë me sukses motivet e tyre dhe t’i bindin kompanitë që me të vërtetë duan të bëjnë atë hap, të tjerët mund të vuajnë nga frika e rekrutuesve se një rol më i ulët do t’i lërë të pakënaqur. Shqetësimi është se punëtori i mbikualifikuar së shpejti do ta gjejë veten të pa sfiduar, të mërzitur dhe në ankth për lëvizjen e tyre të ardhshme.

“Kur dikush bashkohet me një kompani, mund të duhen tre muaj deri në një vit për ta bërë atë plotësisht produktiv,” shpjegon Greer-King. “Edhe nëse dikush është tepër i aftë për rolin, ata nuk mund të paraqiten dhe të bëjnë punën: ata duhet të kuptojnë kulturën, proceset dhe teknologjinë. Pra, të investosh kaq shumë kohë te dikush, vetëm që ata të largohen gjashtë muaj më vonë, nuk është zgjidhja më e mençur e punësimit.”

Punëtorët në role të larta në industritë ku shkalla e korporatës është e vendosur mirë mund të jenë veçanërisht të cenueshëm ndaj rreziqeve të të qenit të mbikualifikuar. “Dikush mund të ketë ekspertizë të thellë në një fushë dhe të aplikojë për një punë në një tjetër, vetëm për t’u informuar nga ekipi i rekrutimit, ai duhet të aplikojë për një rol më të lartë,” thotë Davis Nguyen, themeluesi i My Consulting Offer, me qendër në Gjeorgji, SHBA. “Por nëse firma nuk ka një hapje [në atë nivel], kandidati përfundimisht do të refuzohej.”

Duke refuzuar punëtorë të tillë, punëdhënësit mund të thonë se janë shumë me përvojë për pozicionin. Ndonjëherë, ata i informojnë ata se thjesht nuk janë më të përshtatshmit për kompaninë.

“Një punëdhënës dëshiron të punësojë personin e duhur, në kohën e duhur, i cili mund të rritet në rol, të zhvillohet dhe të piqet,” thotë Greer-King. “Punonjësit në përgjithësi duan të sfidohen; pastaj, ata priren të jenë më të lumtur dhe të qëndrojnë më gjatë. Në zemër të saj, e mira nuk është domosdoshmërisht e mirë: një kandidat mund të jetë i gabuar në fusha të tjera përveç aftësive dhe përvojës.

Burimi: BBC


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë