Lexo me "Si"

Sylvia Plath, a do të përcaktohet gjithmonë poetja nga vdekja e saj?

Kur një autore femër vdes nga vetëvrasja, ajo e përcakton atë. Nga Virginia Woolf te Sarah Kane, gjithçka që ajo bëri, gjithçka që ajo krijoi gjatë jetës së saj bëhet pjesë e një rrëfimi për vdekjen. Kur një autor mashkull vdes para kohe, është një ndalesë tragjike në prodhimin e tij krijues.

Kryesore në mesin e atyre artisteve femra që janë përcaktuar nga vetëvrasja e tyre është poetja dhe romancierja amerikane, Sylvia Plath, e cila vdiq në 11 shkurt 1963. Që atëherë, emri i saj është bërë një sinonim i anktheve femërore. Veprat e saj përfaqësojnë gra të reja rebele, por të dëshpëruara, siç dëshmohet nga paraqitja e tyre në mjediset e kulturës. Plath është bërë një simbol i papërpunuar i vajzës së jashtme që hedh poshtë standardet konvencionale të feminitetit për të marrë jetën dhe vdekjen në duart e saj.

Romani i saj, për shembull, është parë nga shumë si një rit vajzor i kalimit drejt letërsisë më serioze, një perceptim që shpesh reflektohet në modelet e kopertinës. Por e vërteta është se Plath ishte një nga autoret e para që preku realitetin e papërgjegjshëm të të qenit grua. Para valës së dytë të feminizmit, Plath shkruajti për pakënaqësinë e saj me vendin inferior të një gruaje, nxitjet e saj seksuale dhe sesi këto presione ndikuan në shëndetin e saj mendor.

Në të njëjtën kohë, “The Bell Jar” dhe poezitë e Plath janë vepra të trilluara. Ata bazohen në përvojën e jetuar të Plathit, siç duhet të jetë e gjithë letërsia, por sigurisht që nuk janë autobiografi e drejtpërdrejtë. Biografitë shpesh përmendin veprat e Plath si dëshmi për ngjarje të jetës reale. Te “The Bell Jar”, heroina Esther Greenwood i sheh të gjitha të ardhmet e saj të mundshme si fiq në një pemë fiku. Një paragjykim i ngjashëm ka vazhduar të prekë gratë krijuese, të cilat përdorin artin si terapi. Problemi me të cilin përballemi me Plath është se mitet e jetës dhe vdekjes së saj e kanë bërë të vështirë shkëputjen e artit të saj nga kjo - por gjithashtu dihet se kush ishte Sylvia Plath “e vërtetë”.

Vendi i Plath në imagjinatën kulturore është përcaktuar nga vdekja e saj, në një mënyrë që ndonjëherë e ka errësuar artistiken e saj

Njohja e Plath

Dëshira për të njohur Plath megjithatë ka ushqyer një industri. Një biografi e re që pretendon të hedhë më shumë dritë në jetën e saj se më parë shfaqet në raftet e librave, duke përfshirë tre botime të dukshme vetëm në 18 muajt e fundit.

Edhe pse këta libra shpresohet ta kuptojnë Plathin nga një këndvështrim i ri, misioni i tyre pa dyshim bëhet më sfidues nga rryma e qëndrueshme e veprave kritike dhe biografike të gatshme për t'i zëvendësuar ato, krahas vëllimit gjithnjë e në rritje të materialit të botuar nga arkivi i saj. Madje ka pasur edhe një biografi të biografive të saj.

Vetëm në vitet 2017-‘18 u botuan letrat e pakufizuara, të redaktuara nga Peter K Steinberg dhe Karen V Kukil. Ky koleksion demonstroi zërat e ndryshëm të shkruar me të cilët Plath korrespondonte me miqtë, të dashurit dhe familjen, duke zbuluar një shkrimtare më komplekse dhe njerëzore sesa vajza një-dimensionale. Së bashku me revistat e paplotësuara të Plath, botuar më parë nga Faber & Faber në 2000 me leje nga Ted Hughes, këto letra përfaqësojnë Plath.

Sipas Malcolm në “The Silent Woman”, “legjenda u hap, për t'u bërë një film-roman të gjerë, të shtrirë në grupe të realizmit më të përkryer dhe të veçantë”. Ato grupe filmash u bënë një realitet i mirëfilltë me prodhimin e biografisë “Sylvia” në vitin 2003, me protagoniste Gwyneth Paltrow. Vajza e Plathit, Frieda Hughes shkroi një poezi duke kritikuar filmin.

A hedhin dritë biografitë e reja të Plath?

Në dritën e problemeve me të cilat biografët janë përballur në përpjekjen për të marrë një pamje të qartë mbi Plath, ia vlen të pyetet se çfarë mund të ofrojnë librat e rinj për jetën e saj. Duke pasur parasysh natyrën e përhapur të mitit plathian, mund të jetë e vështirë të dallosh libra që përpiqen të mbledhin detaje morbide për vdekjen e saj, nga ata që përpiqen të rindërtojnë fokusin publik te rëndësia e letërsisë së saj.

Nëse është e rëndësishme të theksohet individualizmi i këtyre grave, atëherë kjo biografi e dyfishtë vuan nga ngjashmëritë e saj të detyruara - për shembull, Crowther në mënyrë të përsëritur romantizon imazhin e djegies së cigareve në letrat e tyre përkatëse pa përmendur se Anne Sexton ishte një duhanpirëse e gjithë jetës dhe Plath nuk preku një cigare me dorë, derisa u nda nga Ted Hughes në 1962. Gjuha e paqartë përdoret për të tërhequr më shumë ngjashmëri midis poetëve sesa kishte në të vërtetë, duke iu kundërvënë kontrasteve midis rregullsisë së Plathit. Ky ndryshim thelbësor ekziston në poezinë e tyre, megjithëse libri nuk merret me analizat letrare. Plath preferoi metaforën dhe aludimin; Sexton i tha gjërat siç ishin.

Përmes këtyre koleksioneve të reja, “ne dëgjojmë zërat që ajo u shkruante miqve, të dashuruarve, kolegëve, korrespondencën e saj të biznesit, dhe e gjitha kjo na jep një pasqyrë më të plotë të humorit të saj, pasioneve të saj, efikasitetit dhe aftësive të saj për të menaxhuar shkrimet e veta”. Për më tepër, thotë Crowther, këto zëra të ndryshëm në dispozicion demonstrojnë “se si ajo lëvizte në mënyrë të përsosur midis këtyre personave që fluturonin nga jeta personale në atë profesionale” dhe diapazonin e saj të jashtëzakonshëm emocional duke vepruar kështu. Ndoshta anasjelltas, numri i madh i “versioneve” të Sylvia Plath shërben vetëm për të na penguar të dimë se cilat ishin origjinale.

Biografia më e shtrirë e Plath deri më sot është “Kometa e Kuqe” e Clark. E pyetur për qëllimet e saj në shkrimin e këtij libri, Clark i tha “BBC Culture” se ajo dëshironte të tregonte se “tema pothuajse konstante e Plath nuk është depresioni, por kërkimi i shenjtë për t'u bërë shkrimtare”. Interesimi i saj për Plath filloi ndërsa ajo po bënte doktoraturën në Universitetin e Oksfordit për poetët e Irlandës Veriore.

Clark gjithashtu diskuton marrëdhëniet që Plath kishte me Sexton, duke sqaruar ndryshimet e tyre dhe rëndësinë më të madhe të Plath për Sexton sesa anasjelltas. Përshtypja e dhënë nga libri është për një jetë të pasur dhe komplekse përtej çdo gjëje të treguar në veprat shumë më të shkurtra që i kanë paraprirë. Është interesante që edhe në këta libra që janë aq të vetëdijshëm për ndikimin e rrezikshëm që kanë pasur spekulimet dhe mitologjizimet në perceptimet e Plathit, edhe ata mund të futen në atë mënyrë nga koha në kohë.

Këto qasje të reja vazhdojnë të kenë më shumë materiale burimore në dispozicion të tyre ndërsa arkivi Plath zgjerohet.

Sidoqoftë, çfarëdo që mbetet të shfaqet, Plath ka të ngjarë të mbetet gjithnjë e më shumë një enigmë sesa shumica e ikonave kulturore - pjesërisht për shkak të vdekjes së saj të parakohshme, që do të thotë se ajo kurrë nuk pati shansin të tregonte historinë e saj me kushtet e saj.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë