Shkencë

Studimi / Cilat janë perimet e reja të njohura si mikrogjelbërime që mund të zëvendësojnë lakrën apo brokolin (dhe mund t’i rrisim në shtëpi)

Perimet e reja të njohura si mikrogjelbërime janë veçanërisht të mira për shëndetin. Tani, studiuesit po përpiqen të zbulojnë nëse mikrogjelbërimet – të cilat mund të rriten lehtësisht në shtëpi – janë super-ushqimi që pretendohet se  krahasohen me perimet e pjekura  (në zhargonin popullor të rritura)

Rezultatet e deritanishme tregojnë se profilet e tyre ushqyese ndryshojnë, ashtu edhe efektet e tyre në bakteret e zorrëve. Megjithatë, testet në minj sugjerojnë se si perimet me mikrogjelbërim ashtu edhe ato të të rriturat mund të kufizojnë shtimin në peshë.

Studiuesit do të prezantojnë rezultatet e tyre në takimin e vjeshtës të Shoqatës Amerikane Kimike (ACS)

"Literatura shkencore sugjeron se perimet të tilla si lakra jeshile dhe brokoli, janë të mira për ju," vëren Thomas T. Y. Wang, Ph.D., hartuesi kryesor i projektit.

Versionet mikrogjelbër të këtyre ushqimeve janë veçanërisht të mbrojtura për përfitimet e tyre shëndetësore.

Më të rritura se filizat, por më të reja se zarzavatet e vogla, mikrogjelbërimet zakonisht korren brenda disa javësh pasi fillojnë të rriten. Dhe ato mund të rriten lehtësisht në një enë edhe në një dritare shtëpie.

"Kur filluam këtë kërkim, nuk dihej shumë për përmbajtjen e lëndëve ushqyese ose efektet biologjike të mikrogjelbërimeve, kështu që menduam se duhet t'i hidhnim një sy atyre," thotë Ëang, shkencëtar në Shërbimin e Kërkimeve Bujqësore të SHBA.

Ekipi filloi studimet e tyre me një tjetër bimë kryqëzuese - lakrën e kuqe.

Studiuesit zbuluan se lakra e re dhe e rritur plotësisht kufizon shtimin në peshë te minjtë që ushqeheshin me një dietë me yndyrë të lartë. Megjithatë, profili i lëndëve ushqyese të lakrës ndryshoi me kalimin e kohës dhe mikrogjelbërimi ishte dukshëm më i pasur me substanca të tilla që përmbajnë azot dhe sulfur që mund të ofrojnë mbrojtje nga kanceri, thotë Wang.

Më pas, shkencëtarët e kthyen vëmendjen e tyre te lakra jeshile. "Ne pyetëm veten nëse përbërësit bioaktivë tek lakra jeshile mikrogjelber ishin të ndryshëm nga ato në lakra jeshile të pjekura," thotë Wang.

"Dhe ne zbuluam se përbërja ushqyese është shumë e ndryshme." Për shembull, bima e papjekur ka rreth pesë herë më shumë glukozinolate apo e thënë thjesht sulfur. Në mënyrë të ngjashme, studime të mëtejshme nga ekipi i Wang dhe të tjerë kanë treguar se nivelet e lëndëve ushqyese në disa lloje të tjera të perimeve kryqëzuese janë më të larta tek bimët e rritura.

Në punën e tyre të fundit, Wang dhe kolegët e tij po krahasojnë efektet biologjike të lakra jeshile me mikrogjelbërim dhe ato të rritura plotësisht. Ata kanë zbuluar se si bima e re ashtu edhe lakra jeshile e pjekur janë efektive në kufizimin e shtimit të peshës te minjtë që ushqehen me një dietë me yndyrë të lartë. Por sigurisht do të nevojiten eksperimente shtesë për të parë nëse njerëzit do të përjetonin të njëjtat përfitime.

Wang beson se efektet e peshës tek minjtë mund të lidhen pjesërisht me ndikimin e perimeve në "mikrobiomën" e kafshëve ose komunitetin e baktereve në zorrë. Konsumimi i lakrës jeshile, pavarësisht nga sa është e pjekur, rrit shumëllojshmërinë e baktereve të zorrëve, kanë zbuluar studiuesit.

Megjithatë, ky përmirësim është më i theksuar me mikrogjelbërimet. Kjo është e rëndësishme sepse diversiteti më i madh bakterial në përgjithësi shoqërohet me shëndet më të mirë, vëren Wang.

Në punën e ardhshme, ekipi do të vazhdojë të studiojë ndikimin e bimëve të tjera kryqëzuese në shëndet. Këto gjetje mund të ndihmojnë ata që nuk i pëlqejnë disa nga këto ushqime, dhe po kërkojnë alternativa që kanë shije më të mirë për ta. "Për shembull, për njerëzit që nuk e pëlqejnë brokolin," thotë Wang, "a mund të gjejmë ndonjë perime tjetër që u pëlqen më shumë që ka efekte të ngjashme shëndetësore?"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë