Treg

Si u shtrenjtuan në mënyrë absurde vezët e Amerikës?

Prodhuesit fajësojnë gripin e shpendëve për kostot në rritje, por një grup fermerësh po hedh akuza për rritje të çmimeve

Kutia e vezëve është bërë simbol i inflacionit. Deri në fund të vitit 2022, çmimet ishin rritur me 60% nga viti në vit, duke tendosur buxhetin e pushimeve për familjet në të gjithë vendin.

Disa amerikanë u bënë krijues me burimet e tyre. 

Përpjekjet për të kontrabanduar vezë përtej kufirit SHBA-Meksikë janë rritur, thotë patrulla kufitare e SHBA, me agjencinë që raporton se numri i konfiskimeve të vezëve dhe shpendëve u rrit 108% nga 1 tetori në 31 dhjetor. Blerësit po kërkojnë gjithashtu ferma lokale, të cilat mund të jenë më të lira. Fermerët e vezëve në TikTok janë tallur me këtë përfitim, duke e quajtur veten "shitësit e vezëve", duke peshuar prodhimin e tyre sikur të ishte një kilogram drogë.

Në Upper East Side të Manhattan, një nga lagjet më të shtrenjta në Amerikë, çmimet mbetën të larta. Në Eli's Market, një dyqan ushqimor, 10 vezë organike kushtojnë midis 12.99 dhe 17.99 dollarë. 

“Vërtet?!” tha një blerës pasi mësoi çmimin.

Pak blloqe më tutje, çmimet ishin më të ulëta, por gjithsesi shumë më lart se sa janë mësuar klientët. Maria Tripodis, një kuzhiniere në shtëpi, studioi kutitë me 10 vezë që varionin nga 7.49 dollarë në 9.99 dollarë. "Këto janë vezë të bukura, por ato janë shumë më të shtrenjta se zakonisht," tha ajo.

Ka shenja se gjërat mund të ndryshojnë. Shërbimi i Marketingut Bujqësor USDA premton se fundi është në horizont: që nga 20 janari, çmimet e vezëve kanë rënë me 52% nga niveli i lartë i javës së 18 dhjetorit. 

Pulat pa kafaze në një fermë të vogël të prodhimit të vezëve në Maryland

Bordi Amerikan i Vezëve ka fajësuar për rritjen e çmimit një shpërthim të paprecedentë të H5N1, një lloj veçanërisht virulent i gripit të shpendëve që ka një shkallë vdekshmërie gati 100% midis shpendëve. Ky reduktim i ofertës së shpendëve që bëjnë vezë ka sjellë rritje të çmimeve. Por një grup mbrojtës i fermerëve akuzon prodhuesit kryesorë të vezëve për rritje të çmimeve në një "skemë të fshehtë" që synon rritjen e fitimeve.

Grupi, i quajtur Farm Action, ekzaminoi të dhënat financiare të disponueshme publikisht nga industria e vezëve. Në një letër që bënte thirrje hetimin e çmimeve rekord, Farm Action përcaktoi se shpërthimi i gripit të shpendëve kishte pasur vetëm një "ndikim në dukje të butë në industri", duke ulur përgjithësisht madhësinë mesatare të një tufë vezësh jo më shumë se 6% krahasuar me vitin 2021.

"Çmimet e vezëve në dyqanet ushqimore janë trefishuar mesatarisht për konsumatorët që nga viti i kaluar," tha Angela Huffman, bashkëthemeluese dhe nënkryetare e Farm Action. “Korporatat mbizotëruese të vezëve po fajësojnë inflacionin dhe gripin e shpendëve për rritjen e çmimeve, por nëse ato do të rrisnin çmimet vetëm për të mbuluar këtë kosto, pse po grumbullojnë pesëfishin e marzheve të produktit? ”

Hetimi i Farm Action filloi me një analizë nga USDA, e cila vuri në dukje se industria nuk kishte ndërmarrë hapat e duhur për të rritur madhësinë e tufës dhe për të zëvendësuar zogjtë e humbur nga gripi i shpendëve.

“Përgjigja e vetme është se kompanitë po punojnë së bashku për të përfituar nga këto justifikime të përshtatshme, duke përdorur gripin e shpendëve dhe inflacionin për të vendosur çmime më të larta për konsumatorin,” tha Huffman.

Kërcënimi i gripit të shpendëve ishte real, vuri në dukje ajo, por ai "nuk justifikon" rritjen e çmimeve. "Por kompanitë me të vërtetë po e shtyjnë këtë tregim."

Max P Bowman, nënkryetar i Cal-Maine, furnizuesi më i madh i vezëve në vend, i mohon këto pretendime. Ai lëshoi ​​një deklaratë duke iu referuar divizionit të USDA-së për inspektimin e shëndetit të kafshëve dhe bimëve, i cili raportoi se kishte 306 milionë pula me shtresa për vezë të llojit tavoline ose tregu që nga 1 janari, 6% më pak nga një vit më parë.

"Përveç kësaj, si të gjitha industritë e tjera, prodhimi i vezëve po ndikohet nga rritja e kostove të inputeve," thuhej në deklaratën e Boëman. “Në veçanti, kostoja e ushqimit, puna, karburanti dhe ambalazhimi janë rritur ndjeshëm, gjë që ndikon në koston e prodhimit, dhe për rrjedhojë çmimet e shitjes me shumicë dhe pakicë të vezëve.”

"Unë duhet të mendoj si një ekonomist tani kur blej vezët e mia," thotë John Philips nga Mansion Restaurant. 

 Pavarësisht nëse çmimet po rriten apo jo nga tregtarët me shumicë, janë dyqanet ushqimore ato që përfundimisht do të përcaktojnë koston.

Në dyqanet e ushqimeve dhe të këndeve çmimet ishin më të lira se supermarketet, por gjithsesi do të ishin të paimagjinueshme vetëm një vit më parë, duke filluar nga 6.90 dollarë në 8.99 dollarë për një duzinë. 

John Philips, i cili zotëron Mansion Diner prej kohësh, tha se kërkesa për omëletë dhe pjata të tjera me vezë ishte ende e lartë, pavarësisht rritjes së çmimeve të fundit.

"Kjo nuk i ndalon njerëzit të porosisin mëngjesin, por do ta kthejë një klient pesë-ditor në javë në një klient katër-ditor në javë, ose një klient tre-ditor në javë," ai tha.

Philips tha se restoranti i tij thërriste pesë kompani në baza ditore për çmimet e vezëve, të cilat i blejnë në tridhjetë raste nga një duzinë vezë secila.

"Ne kemi parë gjithçka nga 85 dollarë në 165 dollarë," tha ai. “Kjo është një lëkundje e madhe. Në disa pika, ne mund të marrim një vezë më të lirë nga një fermë organike në veri të Nju Jorkut sesa nga një treg me shumicë. Nuk duhet të jetë kështu, por unë do ta pranoj.”

Ai dhe stafi i tij shpesh ndërrojnë furnizues. 

"Është e komplikuar," tha ai. "Unë shes cheeseburger(hamburger me djathë) për jetesën dhe duhet të mendoj si një ekonomist tani kur blej vezët e mia “të ndyra.”

Burimi: The Guardian; Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë