Keshilla

Si të zgjidhni kremin e duhur kundër diellit

Ndërsa temperaturat sa vijnë dhe rriten është koha e duhur për të aplikuar mbrojtësin e diellit në mënyrë që të mund të thithni rrezet e diellit dhe të mbroni lëkurën tuaj.
Ekspozimi i diellit është një domosdoshmëri për mbijetesë. Ekspozimi ndaj dritës së diellit rrit lirimin e hormoneve të serotoninës, e cila shoqërohet me nxitjen e disponimit dhe ndihmon njerëzit të ndihen të lumtur dhe më të fokusuar. Ekspozimi i diellit gjithashtu ndihmon në forcimin e strukturës së kockave, shërimin e disa sëmundjeve të lëkurës, rrit sistemin imunitar, ndihmon në gjumë më të mirë.

Megjithëse dielli është një nga burimet e jetës, ai gjithashtu mund të kërcënojë jetën tonë dhe të shkaktojë shumë sëmundje. Ekspozimi afatgjatë, i pambrojtur ndaj dritës ultravjollcë nga dielli mund të dëmtojë retinë dhe të shkaktojë lodhje. Për më tepër, ekspozimi i tepruar në diell mund të çojë në djegie të rrezikshme nga dielli, kanceri i lëkurës, sëmundjet alergjike dhe plakja e hershme e lëkurës. Të gjitha këto efekte negative janë shkaktuar nga dritë ultravjollcë (UV). Megjithëse atmosfera e Tokës bllokon shumicën e rrezatimit UV të diellit, edhe sasi të vogla të dritës UV mund të jenë kërcënuese për jetën nëse dikush qëndron shumë nën diell.
Kështu, duke përdorur kremin kundra diellit është jetike, sidomos në verë, për të mbrojtur nga efektet e dëmshme të dritës UV.

Dermatologia e njohur turke Yelda Kapıcıoğlu thotë se djegiet nga dielli te fëmijët e vegjël dhe adoleshentët mund të çojnë në sëmundje të lëkurës, duke përfshirë kancerin e lëkurës. “Është e rëndësishme që të përdoret kremi çdo ditë, madje edhe në dimër,” tha Kapıcıoğlu. Për Kapıcıoğlu, jo vetëm fëmijët, por edhe të rriturit dhe të moshuarit duhet të jenë të kujdesshëm ndaj ekspozimit të diellit dhe të përdorin kremin kundra diellit. “Përdorimi i mbrojtësit të diellit mbron lëkurën nga drita e dëmshme UV dhe mbron kundër kancerit të lëkurës”, shtoi ajo.

Si të zgjidhni kremin e duhur
“Një krem kundër diellit i mirë duhet të ketë një spektër të gjerë kundër dritës UVA dhe UVB,” tha Kapıcıoğlu. Spektri ideal është 30 SPF dhe më lart për mbrojtje përfundimtare. Një mbrojtës i mirë duhet të jetë gjithashtu i qëndrueshëm ndaj ujit për të mbrojtur lëkurën edhe kur jeni duke notuar. Për të marrë maksimumin e kremit, ajo duhet të aplikohet të paktën 30 minuta para se të dilni në diell. Gjithashtu, ajo duhet të rinovohet çdo dy orë dhe pasi të notosh ose të djersitësh. Kremi duhet të përdoret në të gjithë trupin për të mbrojtur lëkurën tuaj dhe gjithashtu të përdorni një sasi të madhe të këtij kremi.
“Për fytyrën tuaj, sasia ideale e kremit është një e treta e një lugë çaji. Nëse vendosni më pak se kjo, efekti i tij zvogëlohet tetë herë,” shtoi Kapıcıoğlu.

Kremi kundër diellit është një produkt që përdorni në sasi të mëdha. Kështu, është e rëndësishme për të gjetur kremin më të mirë për nevojat tuaja dhe llojin e lëkurës.

 

Më Shumë