Art dhe Kulture

Shitet në ankand për 300 mijë euro kopja e njohur e Xhokondës “Mona Lisa Hekking”

Sa kushton Xhokonda? Ajo e Leonardo Da Vinçi, kopja e të cilit është ekspozuar në Luvër në Paris, është thjesht e pavlefshme, duke qenë piktura më e studiuar, e analizuar, e diskutuar dhe e dashur në botë, me miliona vizitorë që vizitojnë muzeun Ville Lumiére çdo vit vetëm për vlerësim buzëqeshja enigmatike nga afër.

Por Mona Lisa e Hekking, kopja më e famshme e kryeveprës së mjeshtrit italian të Rilindjes dhe që daton nga shekulli 17, ka një çmim: piktura që i përkiste koleksionistit dhe antikuarit Raymond Hekking (1886-1977) mund të blihet për një shumë modeste prej 300,000 euro (duke filluar nga një minimum prej 200,000 euro, nëse gjërat dalin "shumë mirë") në një ankand në internet që do të mbahet nga 11 deri më 18 qershor, organizuar nga zyra e Parisit e Christie's (qendra e ankandeve). Me pak fjalë, nëse jeni i apasionuar, filloni të bëni pak ekonomi, përgatitni kartën tuaj të kreditit dhe, nëse është e nevojshme, zgjatni kufirin e shpenzimeve të rimbushjes, sepse do të jetë e nevojshme.

Një çmenduri? Ndoshta jo, pasi që vetë Hekking ishte i bindur (gabimisht, mund ta themi sot) se ajo që zotëronte ishte Mona Lisa “e vërtetë”. Një mister që vazhdon edhe sot, sepse ai i ekspozuar në Luvër dhe i konsideruar “zyrtar” nuk do të ishte në të vërtetë piktura e përshkruar në atë kohë nga historiani i madh Giorgio Vasari, i cili shpjegoi në pothuajse kohë reale se si piktura tashmë e trazuar në ato vite bëri të magjepsen të gjithë të fuqishmit e Europës.

Për më tepër, disa kopje të asaj vepre origjinale u bënë që nga mesi i shekullit të 16-të dhe Hekking do të ishte një prej tyre.

Pas vdekjes së Raymond Hekking në 1977, piktura kishte mbetur në familjen e tij. Për Pierre Etienne, drejtori ndërkombëtar i departamentit të pikturave antike të Christie, ajo është ilustrimi perfekt i magjepsjes që Xhokonda ka pasur gjithmonë dhe po ushtron gjithnjë e më shumë.

“Mona Lisa” hyri në koleksionet e Francois 1 menjëherë pas vitit 1517.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë