Keshilla

Sekreti 164-vjeçar suedez për të rritur fëmijë të lumtur

Duke u rritur në Suedi, prindërit e mi gjithmonë më inkurajonin të dilja jashtë sa më shumë që të ishte e mundur, në shi, borë ose diell. Kjo u nxit kryesisht nga "friluftsliv", një fjalë skandinave që përafërsisht përkthehet "jetë në ajër të hapur".

Koncepti 164-vjeçar i Friluftsliv ka të bëjë me përqafimin e natyrës dhe është një pjesë e madhe e kulturës suedeze. Kur fëmijët e mi ishin të vegjël, unë i lija të ngjiteshin në shkëmbinj dhe pemë, të hapnin gropa dhe të luanin pa ndërhyrjen e të rriturve, ashtu si bëja unë.

Aktualisht banoj në Suedi, por kur jetoja në SHBA, nuk mund t'ju them se sa shikime të çuditshme mora kur njerëzit mësuan se vajzat e mia flinin të lumtura në verandën tonë të pasme shumicën e ditëve, në të gjitha stinët, ose sa shpesh luanin jashtë zbathur.

Si autore e "Jeta në ajër të hapur" dhe "Moti i keq nuk është një problem", kam zbuluar se friluftsliv nuk është thjesht një mënyrë për të futur zakone të shëndetshme tek fëmijët në moshë të re, është gjithashtu një arsye kryesore pse vendet nordike zakonisht renditen ndër më të lumturat në botë.

Këtu është këshilla ime më e mirë për të përfshirë friluftsliv në stilin tuaj të prindërimit:

1. Programoni kohën në natyrë.

Shëtitjet në mëngjes dhe në mbrëmje janë të shenjta në kulturën suedeze. Nëse e lejon moti, darka shpesh shijohet jashtë në verandë, ndërsa familjet shoqërohen rreth një zjarri të hapur, duke pjekur në skarë hot dog.

Në vendet nordike, është gjithashtu e zakonshme të shohësh kopshte fëmijësh në natyrë, ose shkolla pyjore, ku fëmijët kalojnë shumicën dërrmuese të kohës në natyrë.

Truku për të zhvilluar një zakon të qëndrueshëm të natyrës është të krijoni një ritëm që ju lejon të dilni jashtë rregullisht, edhe nëse është vetëm për pak. Mund të ndihmojë edhe ta planifikoni atë në kalendarin familjar.

Nëse jeni të kufizuar për shkak të kohës, provoni të kombinoni kohën në natyrë me një zakon tashmë të krijuar. Për shembull, ecni me fëmijën tuaj për në çerdhe ose shkollë në vend që të merrni makinën, ose hani një darkë piknik në park në vend të shtëpisë.

2. Filloni me vendin ku jeni.

Rregulli i artë i friluftsliv është të përdorni atë që keni dhe të bëni atë që mundeni pa përpjekje shtesë. Natyra është kudo rreth nesh, madje edhe në mjedise më urbane ka ende zogj për të parë, lule për të nuhatur dhe pemë për t'u përqafuar.

Nëse keni mundësinë t'i çoni fëmijët tuaj në shëtitje në një park kombëtar, kjo është e mrekullueshme - por lidhjet që ju dhe fëmijët tuaj bëni me natyrën në baza ditore do të kenë një ndikim më të madh tek ata.

3. Mos lejoni që moti t'ju shkatërrojë ditën.

Fëmijët nuk lindin me paragjykime të motit, por ata mund të kuptojnë shpejt qëndrimet negative të të rriturve ndaj shiut, erës, të ftohtit dhe nxehtësisë.

Tradita friluftsliv na inkurajon të gjejmë diçka për të dashur çdo stinë. Në vendet nordike, prindërit shpesh përdorin thënien e vjetër: "Nuk ka gjë të tillë si mot i keq, vetëm veshje të këqija". I motivon fëmijët të dalin jashtë çdo ditë, pavarësisht nga moti.

Sigurisht, kur moti është plotësisht i rrezikshëm, mund të jeni më mirë brenda. Por në pjesën më të madhe, ne kemi shumë për të fituar duke i lënë fëmijët të përjetojnë gëzimin e vrapimit nëpër shiun e rrëmbyeshëm, rrëshqitjes mbi pellgje të akullta dhe ftohjes me ujë në një ditë të nxehtë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë