Para

BSh nuk heq dorë nga blerja e eurove

Guvernatori i Bankës Qëndrore Gent Sejko deklaroi se ndërhyrja e BSH-së në tregun valutor ka dhënë efekte pozitive, por nuk  tregoi sa euro  është blerë në treg që kursi i këmbimit të stabilizohej.

Sipas tij, programi i jashtëzakonshëm dhe i përkohshëm i ndërhyrjes në tregun valutor do të vazhdojë deri sa të jetë e nevojshëm.

Në konferencën për shtyp mbi vendimmarrjen e politikës monetare, Sejko u shpreh se sistemi bankar shqiptar zotëron 14, 3 mld euro, duke shtuar se nuk ka si të jetë në dijeni për eurot që qarkullojnë në tregun informal.

“ Kemi ndaluar mbiçmimin e monedhës vendase. Ne shpëtuam inflacionin që është objektivi i Bankës së Shqipërisë. Kthimi i inflacionit në objektiv pritet të realizohet brneda vitit 2020.

"Ne nuk e parashikojmë dot kursin e këmbimit e si rrjedhojë nuk përcaktojmë dot se sa euro do të tërheqim nga tregu. Kjo është bërë gjithmonë në bazë të një programi, por këtë herë është program i jashtëzakonshëm dhe i përkohshëm, i ndikuar nga ambienti me norma të ulta interesi. Mbi baza frekuente ne analizojmë dhe veprojmë.” – u shpreh Sejko.

Këshilli Mbikqyrës vendosi të mbajë të pandryshuar normën bazë të interest 1% që cilësohet në nivelin më të ulët minimal historik.

Gjatë fjalës së tij Sejko u kërkoi bankave të financojnë ekonominë në afatmesëm dhe afatgjatë duke theksuar se kreditë me probleme të cilat kanë qenë rrezik për të çliruar kreditimin, janë ulur në 13,3%.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë