Bota

Rrezik për një tjetër luftë? Venezuela kërkon aneksimin e rajonit të pasur me burime nafte

Sipas shërbimeve sekrete braziliane, Venezuela po përgatitet të pushtojë Guajanën, një aleat i ngushtë i SHBA-së. Referendumi i së dielës mund t'i japë dritën jeshile sulmit

Gazeta Si – Erërat e luftës po fryjnë ende në mbarë botën, këtë herë konflikti  armatosur rrezikon të ndodhë në Amerikën e Jugut.

Referendumi i organizuar nga qeveria venezueliane për sovranitetin e rajonit Essequibo rrezikon të shkaktojë një konflikt të armatosur me Guajanën, pjesë e së cilës është aktualisht.

Në fakt, ndër pyetjet e konsultimit të planifikuar për të dielën është edhe transformimi i rajonit – të pasur me burime nafte – në një shtet të ri të Republikës Venezueliane.

Maduro gati për luftë Nuk është e qartë se cilat do të jenë implikimet ligjore të një miratimi të mundshëm, por fakti është se qeveria e presidentit Nicolas Maduro mund ta shfrytëzojë aferën për qëllime elektorale - duke mos përjashtuar shfaqjen e forcës.

Karakasi, siç kujton gazeta britanike “The Guardian”, ka pretenduar sovranitetin mbi Essequibo që nga pavarësia e tij në vitin 1811.

Rajoni - një zonë me pyje tropikale pothuajse tërësisht të padepërtueshme - është megjithatë kryesisht e banuar nga njerëz nga Guajana - e cila nuk është rastësi që në vitin 2018 kërkoi nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë që ta rregullonte këtë çështje.

Megjithatë, një vendim do të zgjasë me vite, dhe ndërkohë Maduro - i cili kundërshton autoritetin e gjykatës - ka vendosur të pyesë qytetarët, nëse Karakasi duhet të injorojë arbitrazhin dhe të aneksojë atë që përbën dy të tretat e territorit të Guajanës së sotme, duke u dhënë banorëve – të gjuhës angleze - shtetësi venezueliane.

Përpjekjet për pezullim Guajana i kërkoi Gjykatës të pezullonte referendumin, por Karakasi përsëriti se donte të vazhdonte me votimin; nëse të gjitha qeveritë venezueliane e kanë ringjallur periodikisht çështjen, veçanërisht në kohë krize të brendshme, Maduro ka shkuar shumë më tej se paraardhësit e tij.

Në fakt, që nga viti 2015, rezerva të mëdha nafte janë zbuluar në rajon, gjë që ka bërë që Maduro të përshpejtojë retorikën patriotike dhe të akuzojë, si Guajanën, ashtu edhe kompanitë e mëdha të naftës se duan të vjedhin tokën venezueliane përmes "kolonializmit ligjor".

Rezultati i mëparshëm Fushata shoviniste e Maduros ka të ngjarë të ketë sukses: Essequibo është ndoshta e vetmja çështje e rëndësishme politike e brendshme për të cilën një qytetari jashtëzakonisht i polarizuar pajtohet në thelb dhe miratimi i referendumit merret si i mirëqenë.

Megjithatë, nëse kostot ushtarake të një pushtimi mund të mos jenë të tepërta, duke pasur parasysh pabarazinë e forcave në terren, kostot diplomatike mund të jenë të larta.

Për këtë çështje, Maduro nuk gëzon mbështetjen e asnjë vendi tjetër të Amerikës së Jugut, madje as aleatin e tij tradicional, Kubën.


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë