Art dhe Kulture

Romani “Dune”, miti i trillimeve shkencore që nuk i pëlqen kinemaja

Romani kryesor i trillimeve shkencore gëzon një famë pothuajse të keqe për fatkeqësitë që shoqëruan transfigurimet e tij filmike.

Romani “Dune” është një shtyllë e trillimit shkencor: një përshtatje nga një cikël i romaneve të Frank Herbert, është sjellë dy herë në ekranin e madh dhe, në të dyja rastet, ka pasur një përpunim të trazuar. Kjo e bëri Dune një subjekt të keq të karmës për shkrimtarët.

Një subjekt vizionar - Shkrimtari Sandro Pergameno, kuratori i serive të trillimeve shkencore, në prezantimin e tij të botimit Fanucci të Dune, shkruan se cikli i Dunes ka karakteristika unike, sepse asnjë autor i zhanrit të trillimeve shkencore nuk kishte arritur deri më tani në arritjen e Herbert, domethënë “krijimi, deri në detajet më të vogla, të një ekosistemi dhe një universi të plotë dhe kompleks”. Lançuar në vitin 1965, me miliona kopje të shitura, bestseller Dune është i pari nga një seri prej gjashtë romanësh.

Dune tregon historinë e Paul Atreides, pasardhës i dinastisë fisnike në krye të planetit Arrakis, një shkretëtirë e populluar nga monstra vdekjeprurëse, krimba gjigantë, të cilët do të duhet të mbrojnë këtë trup qiellor dhe njerëzit e tij nga armiqtw. Një komplot magjepsës, me implikime ekologjike dhe fetare, mund të magjepste vetëm kinemanë. Shumë regjisorë janë përpjekur ta sjellin Dune në ekranin e madh: mes tyre kiliani Alejandro Jodorowsky, i cili punoi për vite me radhë në përshtatjen e romanit, duke përdorur një artist si Mœbius (1938-2012) për tabelat e tregimeve. Supozohej të ishte kryevepra e një kineasti vizionar, por asgjë nuk doli.

Ilustrim: planeti Arrakis, nga Cikli i Dunës, nga Frank Herbert

Një marifet antologjik - Subjekti kaloi në duart e producentit Dino De Laurentiis (1919-2010), me regji nga David Lynch. Blloku i filmit Dune (1984) u bë një nga shakatë në historinë e kinemasë. Fama e “studios së hendekut” e përndiqte këtë temë derisa libri u mor nga kanadezi Denis Villeneuve, një nga regjisorët më të mirë të brezit të tij. Filmi do të dilte në treg në vitin 2020, me një buxhet tw madh dhe një aktor si Timothée Chalamet: sa ka të ngjarë që diçka të shkojë keq? A mund të pritet që një pandemi të mbyllë kinematë?


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë