Keshilla

Që të mos harrojmë gjërat: le të stërvitim trurin dhe kujtesën

Ka shumë raste kur nuk mbajmë mend ku i kemi vendosur çelësat e shtëpisë, harrojmë kodin ATM kur kemi nevojë për të, nuk e mbajmë më emrin e një personi që na prezantoi para dy orësh: ato janë thjesht shpërqendrime ose sinjale që po zbehet kujtesa jonë dhe truri ynë po fillon të “humbasë goditjet”?
Zakonisht bëhet fjalë për harresë të një rëndësie të vogël, për shkak të momenteve të lodhjes ose stresit, por nëse momentet e zbrazëtisë mendore janë të shpeshta, ndoshta është rasti i të bërit diçka për ta rikthyer kujtesën tonë në formë: edhe mendja mund të stërvitet, ashtu si ne për muskujt.

Truri nuk ndalon së zhvilluari - Deri kohët e fundit, besohej se truri i dha fund zhvillimit të tij gjatë fëmijërisë. Më vonë u zbulua se disa zona vazhdojnë të zhvillohen gjatë gjithë adoleshencës deri në mbi 20 vjeç: studimet më të fundit kanë zbuluar se disa procese vazhdojnë edhe në moshën madhore dhe se aktiviteti fizik, i praktikuar rregullisht, favorizon këtë proces, duke ngadalësuar proceset degjeneruese, të cilat janë të pashmangshme me kalimin e viteve. Prandaj, një angazhim i vogël mund të jetë me siguri një aleat i vlefshëm i rinisë sonë mendore.
Në tryezë - Ndihma e parë për trurin tonë vjen nga një dietë e shëndetshme dhe e saktë. Indikacionet janë të njëjta me ato që na mbajnë në gjendje të mirë shëndetësore në një nivel të përgjithshëm: kufizimin e ushqimeve jo të shëndetshme, konsumimin e të paktën pesë porcioneve në ditë me fruta dhe perime, duke kufizuar konsumin e pijeve alkoolike (të cilat dëmtojnë hipokampusin, qendrën e ekuilibrit dhe memorien), dhe të përmbahen nga pirja e duhanit. Disa lëndë ushqyese janë veçanërisht të dobishme: këto përfshijnë antioksidantë, Omega 3 dhe 6, vitaminë C dhe K, të cilat janë të dobishme për mbajtjen e qelizave të sistemit nervor në formë. Ndër ushqimet që nuk duhet të mungojnë janë perimet me gjethe jeshile, në mënyrë të veçantë spinaqi, qepa dhe marule, lakra, boronica, arrat, salmon dhe drithërat.

Foto ilustruese

Gjimnastika mendore - Shumë zakone, veçanërisht të lidhura me teknologjitë e reja, e kanë dembelizuar aftësinë tonë për të kujtuar. Ne kemi humbur zakonin e llogarisë me mendje, nuk shkruajmë më numrat e telefonit, por i kujtojmë ato nga kujtimet e pajisjes, nuk i kushtojmë më vëmendje kohës dhe datave të takimeve, pasi një njoftim elektronik e bën atë për ne. Me pak fjalë, truri ynë ka humbur një seri rastesh që e mbanin atë të stërvitur.
Hapi i parë, pra, është të rifillojmë të shtypni të paktën numrat që ne i thërrasim shpesh. Herët e para do të duhet të konsultohemi me kolonën, por brenda një kohe të shkurtër do t'i kujtojmë ato në mënyrë perfekte dhe pas një kohe nuk do t'i harrojmë kurrë.
Fjalëkryqet - Ato janë një kalim kohe perfekte dhe, në të njëjtën kohë, e mbajnë mendjen aktive. E njëjta gjë vlen edhe për lojërat e tjera logjike, si rebus, sudoku, etj. Nevoja për të kujtuar fjalë dhe nocione, të mësosh në të njëjtën kohë fjalë të tjera, që ne ende nuk i kemi ditur, është një trajnim i përsosur për fleksibilitetin tonë mendor. Lojërat logjike gjithashtu ndihmojnë në zhvillimin dhe krijimin e lidhjeve, duke shkuar përtej modeleve të zakonit.

Foto ilustruese

Përqendrojmë vëmendjen - Habitati na shtyn të bëjmë një pjesë të madhe të gjesteve të përditshme automatikisht, pothuajse pa i kuptuar ata. Këtu atëherë është drita e dyshimit që na kalon në mendje: a e kemi mbyllur derën, a i kemi fikur dritat? Edhe nëse fakti përsëritet me një frekuencë të caktuar, ne nuk duhet ta vendosim veten në alarm: këto pseudo-harresa nuk janë një shenjë e përkeqësimit mendor, por përkundrazi shenjë e stresit dhe “mbipopullimit” të tepruar të mendimeve dhe shqetësimeve. Sidoqoftë, mësojmë ta pastrojmë mendjen, duke krijuar në ditët tona një moment heshtjeje mendore: truri do të përfitojë nga kjo për të thithur informacionin që shpesh rrjedh në një mënyrë kaotike dhe të çrregullt, duke e vendosur, atë si të thuash, në rregull. Në të njëjtën kohë, marrim përsipër të përqendrojmë vëmendjen tonë të paktën në gjestet më të rëndësishme, të tilla si thjesht mbyllja e dyerve dhe fikja e sobës para se të dalim jashtë, duke mësuar përmendsh vendin ku kemi vendosur objektet që priremi të humbasim si çelësa, syze , smartphone.
Kultivojmë pasionet - Nëse zakonet që janë shumë të konsoliduara kanë një “efekt gjumi” në tru, risitë ofrojnë stimuj dhe një frymë të ajrit të pastër. Për këtë arsye është mirë që thjesht të ndryshoni rrugët që zakonisht ndiqni, të përfshiheni në përvoja të pazakonta, të shijoni ushqime të ndryshme, të kultivoni miqësi të reja. Të merresh me ndonjë hobi për ca kohë është gjithmonë një gjë e mirë, ndërsa është absolutisht e përsosur të studiosh një gjuhë të huaj ose të rishikosh një të mësuar tashmë dhe ndoshta të lënë pas dore në kohët e fundit.
Nëse një gjë e tillë aplikohet edhe në kompani të ndryshme është akoma më mirë: çdo aktivitet, nga luajtja me letra deri te studimi, është më stimulues nëse e bëni atë së bashku me të tjerët sesa vetëm.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë