Biznes

Punonjësit unikë të Amazon

Business Insider-*CEO i Amazon, Jeff Bezos, ka parë që kompania e tij të rritet duke u bërë një nga kompanitë më të mëdha në botë.

*Jeff Bezos në 1997, u tha aksionerëve që punonjësit e kompanive të tjera “mund të punojnë gjatë, shumë, ose me mprehtësi, por në Amazon.com, ti nuk mund të zgjedhësh dy prej treve.”

Bezos rinjeh standardet e larta për punonjësit çdo vit, duke u treguar aksionarëve se “nuk është e lehtë të punosh këtu”.

“Kur unë intervistoj njerëz u them atyre, ‘Ti mund të punosh gjatë, fort, me mprehtësi, por tek Amazon.com nuk mund të zgjedhësh dy prej të trejave,” shkruante Bezos në letrën e1997.

“Vendosja e stekës së lartë në qasjen tonë për punësim ka qenë, dhe do të vazhdojë të jetë, elementi i vetëm më i rëndësishëm i suksesit të Amazon.com.”

Gazeta New York Times raportoi në 2015 pikërisht se sa i dhimbshëm mund të ishte mjedisi i punës në Amazon. Punonjësve thuhej se punoin deri vonë në mënyrë rutinore, dhe shpesh gjendeshin duke qarë në tryezat e tyre të punës. Amazon kundërshtoi shumë nga pretendimet në hulumitimin e Times, edhe pse gazeta mbrojti raportimin e saj.

Bezos rinjohu standartet e tij të larta në atë letër të 1997 drejtuar aksionerëve, të cilën e publikon çdo vit.

“Nuk është e lehtë të punosh këtu,” tha Bezos. “Por ne po punojmë për të ndërtuar diçka të rëndësishme, diçka që ka rëndësi për klientët tanë, diçka për të cilën ne të gjithë mund t’u tregojmë nipërve e mbesave tona”.

Ai vazhdoi: “Këto gjëra nuk kanë për qëllim të jenë të lehta. Ne jemi tepër më fat që kemi këtë grup punonjësish të përkushtuar, sakrificat dhe pasionet e të cilëve ndërtojnë Amazon.com”.

Amazon është gjithmonë në kërkim të punësimeve të reja

Por, para se të vendosni një rol të korporatës me gjigandin online të shitjes me pakicë, duhet të shënoni tre kuti të veçanta në mendjet e menaxherëve dhe drejtuesve të punësimit që ju verifikojnë.

Të paktën, ky është procesi që CEO Jeff Bezos i rekomandoi ekipit të tij 20 vjet më parë. Në një letër të vitit 1998 për aksionarët, klientët dhe punonjësit, Bezos përshkroi 2.100 punonjësit e tij si “njerëz të zgjuar, të zellshëm dhe të apasionuar, të cilët thithën klientët e parë” dhe u vlerësuan si “punonjës që vendosën stekën e lartë në qasjen tonë për punësim” dhe forcuan e ekipit.

Ai shtoi se politikat dhe praktikat e punësimit ishin dhe do të mbeteshin “elementi i vetëm më i rëndësishëm” për të siguruar suksesin e vazhdueshëm të Amazon.

Për të identifikuar kandidatët e jashtëzakonshëm, Bezos u tha drejtuesve të shqyrtojnë tri pyetje përpara se tua japin vendin e punës:

“A do ta admironi këtë person?”

Bezos shkroi se “jeta është shumë e shkurtër” për të punuar me kolegë që nuk i admironi.

“Unë, gjithnjë kam provuar të punoj vetëm me njerëzit që admiroj dhe i inkurajoj njerëzit këtu që të jenë po kaq kërkues”, shkroi Bezos.

Përpara themelimit të Amazon, Bezos ka punuar në fillim tek Fitel, ish-institucioni bankar Bankers Trust dhe fondi mbrojtës D.E. Shaw & Co. (Shana Lebowitz raportoi se Bezos në fakt e mbështeti procesin e punësimit të Amazonit në përvojën e tij në D.E. Shaw.)

Në vitin 1998, ai inkurajoi ekipin e tij për të krahasuar kandidatët me njerëzit që admironin në jetën e tyre.

“A do të arrijë ky person të rritet në nivelin mesatar të efektivitetit të grupit ku po hyn?”

Bezos nuk donte që kandidatët të ishin mjaft të mirë.

“Ne duam të luftojmë entropinë,” shkroi Bezos. “Bari duhet të rritet vazhdimisht.”

Bezos i kërkoi punonjësve të tij që të “vizualizojnë kompaninë” për pesë vjet.

“Në atë pikë, secili prej nesh duhet të shikojë përreth dhe të thotë,” Standardet janë kaq të larta tani – hej, unë jam kaq i lumtur që jam bërë pjesë e ekipit! “, Shkroi ai.

Pesë vjet më vonë, në vitin 2003, kompania shënoi fitimin e saj të parë përgjatë vitit financiar, raportoi The Neë York Times.

“Për sa kohë ky person mund të bëhet superstar?”

Bezos ka dobësi ndaj shijimit të ushqim të mirë dhe të veçantë.

Në vitin 1998, ai zbuloi se gjithashtu pëlqen të punojë me njerëz të veçantë, duke shkruar se është e rëndësishme që të punësohen kandidatët me “aftësi unike, interesa dhe perspektiva që pasurojnë ambientin e punës për të gjithë ne”, pavarësisht nëse këto tipare kanë ” lidhje me punët e tyre”.

Bezos i dha një foto një punonjësi të Amazon, pa emër dhe i tha se ishte dikur një kampion Kombëtar i Spelling Bee.

Ai hipotetizoi se personi fitoi kampionatin e vitit 1978, por me shumë mundësi ishte Barrie Trinkle, i cili fitoi garën e 1973 dhe punoi për Amazon nga 1996 në 2001.

“Unë dyshoj se kjo nuk e ndihmon atë në punën e tij të përditshme, por bën që të punojë këtu me shumë argëtim, nëse  mund ta rrëmbeni atë në sallë me një sfidë të shpejtë: ‘onomatopoeia!'”, Shkroi Bezos.

 

Më Shumë