Trend

Pse thyerja e rregullave të veshjes mund t’ia vlejë?

Ne të gjithë duam të dukemi mirë. Askund më shumë sesa në punë shumica prej nesh shpenzojnë kohë të konsiderueshme dhe para në përpjekje për t’u përshtatur me të gjitha kodet veshjes dhe etikës në punë.

“Ky raport normat e veshjes zyrës janë sinjale të forta që kanë të bëjnë me zgjuarsinë tonë”, thotë Rick Harbaugh, një profesor i asociuar i ekonomisë së biznesit në ‘Kelley School of Business’ në Universitetin e Indianas, SHBA. Por, a do të ishte një investim më i mirë një qasje më mospërputhëse?

Të qëndruarit i distancuar nga turma

Qëndrimi i distancuar nga turma, në fakt mund të jetë rruga më e mençur për suksesin. Një frazë e shpikur në një studim të botuar në Revistën e Kërkimeve të Konsumatorit në vitin 2014, “Red effect of sneaker”, zbuloi se ne i japim status dhe kompetencë më të lartë ndaj antikonformistëve se sa konformistëve.

Pra, ne shpesh perceptojmë se nëse dikush që vesh rroba të ndryshme, duke devijuar nga norma në mjediset profesionale, ai është dikush me aftësi, gradë apo respekt më të lartë se kolegët që i përputhen me kodit të veshjes.

Antikonformizimi duhet të duket jo i qëllimshëm për njerëzit rreth prej nesh. Kjo për shkak se dallimi nga sinjalet e normave, ju keni pavarësi edhe pse mund të bartni koston e moskonformitetit dhe kjo mund t’ju kushtojë punën tuaj.

“Ne shpesh mendojmë se diferenca nga normat kulturore ka një ‘kosto sociale’ ose një pasojë negative dhe jo pozitive”, thotë Silvia Bellezza, një profesor i asociuar në Columbia Business School në Nju Jork dhe një nga autorët e studimit, i cili argumenton se kjo është nganjëherë nuk është rasti dhe mund të ndodh e kundërta. Ky mund të jetë një sinjal se ju keni kapital të mjaftueshëm shoqëror për të ruajtur statusin tuaj edhe në qoftë se mospërputhja kthehet”, – thotë ajo.

‘Kjo është arsyeja pse punonjësit e rinj shpesh përpiqen të futen në linjë në’, shton Bellezza, pasi vetëbesimi është më i ultë. Antikonformizimi duhet të duket i qëllimshëm për njerëzit rreth jush, thotë ajo. “Nëse ju vishni atlete në një mjedis profesional, për shembull, njerëzit mund të mendojnë se nuk mund t’i përballoni këpucët. Kjo nuk është shenjë dalluese e një personi të suksesshëm dhe të kujdesshëm.” Veshjet rastësore kanë ardhur duke dominuar, thonë ekspertët edhe pse në pjesën më të madhe ato nuk përputhen me kodet e veshjeve të industrive të tjera.

Thyerësit e rregullave

Një nga nga shembujt më të njohur të “rebelëve”, është Mark Zuckerberg i Facebook që gjithmonë vishet me pantallona dhe t-shirt gri të markës tregtare, me çorapet e tij karakteristike. Në kohët e fundit këto lloj veshjesh kanë tendencën të jenë më të përdorshme te meshkujt e bardhë në SHBA.

Për punët në banka dhe shtet, për shembull, devijimi nga norma mund të sjellë shpërblime goxha të majme. Disa ekspertë argumentojnë se gratë nuk marrin aq shumë liri të vishen në mënyrë të rastësishme siç bëjnë meshkujt.

Një faktor i rëndësishëm për t’u marrë parasysh në këtë aspekt është kultura me të cilën ne rritemi. Antikonformizimi shihet ndryshe nga kultura të ndryshme. Studimi zbuloi se shkelësit e normave u konsideruan më të fuqishëm dhe pëlqehen më shumë në kulturat individualiste, siç është pjesa më e madhe e botës perëndimore. Por gjithashtu zbuloi se në kulturat kolektive, si Azia Lindore dhe Amerika Latine, njerëzit preferojnë ndjekësit e normave si udhëheqës, sepse ata mund t’i japin përparësi qëllimeve organizative mbi të vetat.

“Meqenëse njerëzit e ndryshëm shohin sjellje të ndryshme ndryshe në kontekste të ndryshme, efekti i atlete të kuqe është shumë i individualizuar, thotë profesoresha Goyal.

 

Më Shumë