Keshilla

Pse qafa më duket shumë më e vjetër se fytyra dhe si mund ta shmangim këtë?

Pse qafa ime duket sikur po plaket dy herë më shpejt sesa pjesa tjetër, dhe çfarë mund të bëj në këtë rast? Kjo është pyetja më e shpeshtë që femrat i drejtojnë vetes.

Lëkura e qafës priret të plaket "më shpejt se pothuajse çdo vend tjetër në trup", tha Dr. Theodora Mauro, profesore e dermatologjisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko. Lëkura në qafën tuaj është "veçanërisht e prekshme" ndaj dëmtimit, tha ajo; Qëndrimi i dobët, kujdesi i pamjaftueshëm i lëkurës, ekspozimi ndaj diellit dhe dobësimi dhe rënia natyrale e muskujve të qafës mund të çojnë në plakje të përshpejtuar.

Lëkura në qafën tuaj gjithashtu nuk shërohet aq mirë sa diku tjetër në trup, sepse lëkura atje është më pak e qëndrueshme dhe ka më pak qeliza staminale dhe struktura të tjera që ndihmojnë në riparimin e saj, tha Dr. Katie Given, një dermatologe e certifikuar e cila ka shkruar për plakjen e lëkurës në pjesën e poshtme të fytyrës dhe qafës. Kur bëhet fjalë për ngadalësimin e procesit të plakjes për lëkurën e qafës, ajo tha, "parandalimi, parandalimi, parandalimi".

Qafa juaj ka nevojë për mbrojtje nga dielli

"Dielli është armiku i qafës suaj," tha Dr. Mauro. Shumë shenja të plakjes në qafë mund të gjurmohen nga ekspozimi në diell. Kur lëkura juaj ekspozohet edhe ndaj pak rrezeve të diellit, shpjegoi ajo, valët ultravjollcë A arrijnë në dermë, ose shtresën e brendshme të lëkurës dhe dëmtojnë qelizat që janë përgjegjëse për prodhimin e kolagjenit dhe elastinës.

Kolagjeni dhe elastina janë dy proteina që janë thelbësore për të mbajtur të paprekur strukturën e lëkurës suaj, tha Dr. Oma Agbai, profesore klinike i asociuar i dermatologjisë në Qendrën Mjekësore UC Davis. “Kolagjeni ndihmon në ruajtjen e qëndrueshmërisë së lëkurës dhe elastina e ndihmon atë të rifillojë formën e saj origjinale pasi të jetë shtrirë”, tha ajo. Derma, e cila përfshin këto proteina, "priret të jetë më e hollë në qafë në krahasim me pjesët e tjera të trupit, si fytyra dhe krahët e sipërm", shtoi ajo.

Ekspozimi i zgjatur në diell mund të çojë në një pamje "më të rrudhosur", tha Dr. Agbai.

Njerëzit shpesh harrojnë të përdorin krem kundër diellit në qafë, tha Dr Mauro, por mbrojtja e asaj zone është po aq e rëndësishme sa mbrojtja e pjesës tjetër të trupit. Ajo rekomandoi përdorimin e një kremi hidratues ndaj diellit me faktor mbrojtje të paktën 30 çdo ditë; aplikojeni me bollëk në të gjithë qafën, tha ajo, dhe nëse jeni jashtë, riaplikoni periodikisht gjatë gjithë ditës.

Trajtoni qafën ashtu siç trajtoni fytyrën tuaj

Njerëzit priren t'i kushtojnë vëmendje dhe kujdes fytyrave të tyre, tha Dr. Agbai, duke aplikuar rregullisht serume, hidratues dhe më shumë. Qafat, nga ana tjetër, nuk priren të marrin shumë dashuri. Ne duhet ta përfshijmë atë zonë në rutinat tona të kujdesit të lëkurës, tha ajo, duke i aplikuar produktet deri në qafë.

Ndërsa rritemi, lëkura jonë humbet një pjesë të kapacitetit të saj për të mbajtur lagështinë, tha Dr. Mauro. Lëkura në qafë bëhet e thatë, e shurdhër dhe më pak e lëmuar. Kështu që sigurohuni që të përdorni një hidratues si në mëngjes ashtu edhe në mbrëmje, tha ajo, dhe shmangni përdorimin e produkteve të kujdesit të lëkurës me bazë alkooli në qafën tuaj pasi ato ka të ngjarë ta thajnë lëkurën tuaj edhe më shumë

Për të përmirësuar qëndrueshmërinë e lëkurës suaj, shtoi Dr. Given, merrni parasysh të provoni një locion ose serum me retinoide, të cilat mund të ndihmojnë në stimulimin e prodhimit të kolagjenit me përdorim të rregullt.

Kujdes nga 'qafa e teknologjisë'

Një faktor tjetër që kontribuon në një qafë me pamje më të vjetër është "qafa e teknologjisë", ose tendenca për t'u përkulur dhe për të parë poshtë kur përdorni një laptop ose pajisje celulare, tha Dr. Agbai. Përveç shkaktimit të dhimbjes dhe tendosjes së qafës, kjo sjellje gjithashtu gërvisht lëkurën tuaj – dhe nëse përkuleni kështu për orë të tëra, do të zhvilloni linja horizontale në qafë dhe nën mjekër, tha ajo.

Për të parandaluar formimin (ose thellimin) e linjave të qafës, poziciononi kompjuterin dhe telefonin tuaj në mënyrë që të mos përkulni dhe gërvishtni qafën për periudha të gjata kohore, tha Dr. Mauro. Ajo vuri në dukje, megjithatë, se ndryshimi i qëndrimit tuaj nuk do të bëjë asgjë për të përmirësuar linjat ekzistuese.

Përveç ndjekjes së praktikave më të mira të mësipërme, është e rëndësishme të shmangni duhanin, i cili mund të shkaktojë dëmtim të lëkurës dhe të ruani shëndetin e mirë në përgjithësi, tha Dr. Mauro.

Nëse po kërkoni të trajtoni shenjat e plakjes në qafën tuaj, bisedoni me një dermatolog të certifikuar ose një profesionist tjetër për opsionet tuaja, tha Dr. Given. Disa procedura kozmetike si botoksi ose mbushësit mund të ndihmojnë në shëndoshjen e lëkurës tuaj, duke i dhënë asaj një pamje më të re.

Procedurat më intensive që kanë kohë më të gjata shërimi, si trajtimet me lazer ose mikrogjilpëra të kryera me ablacionin me radiofrekuencë (që synon lëkurën me gjatësi vale specifike për të inkurajuar prodhimin e kolagjenit), mund të ndihmojnë në adresimin e çngjyrosjes së lëkurës, rënies, strukturës dhe rrudhave të imëta. Por këto trajtime janë më të shtrenjta dhe më tepër kozmetike sesa të nevojshme nga pikëpamja mjekësore, dhe ato zakonisht duhet të përsëriten për të ruajtur rezultatet, tha Dr. Given

Burimi: nytimes / Përshtati në shqip: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë