Treg

Pse një recesion kësaj here nuk mund të nënkuptojë humbje të mëdha të vendeve të punës

Shumica e recesioneve në historinë e SHBA janë shoqëruar me humbje të rënda të vendeve të punës dhe norma të larta papunësie, por këtë herë mund të jetë ndryshe. Nëse një recesion do të ndodhë në SHBA, mungesa e vazhdueshme e fuqisë punëtore mund të jetë çelësi për mbrojtjen e punëtorëve vulnerabël në atë që mund të rezultojë të jetë një recesion "plot punë".

Në qershor kishte 10.7 milionë vende të lira pune në SHBA, me shumë prej këtyre hapjeve në industritë e shërbimeve, duke përfshirë kujdesin shëndetësor, hotelet dhe restorantet, shitjen me pakicë dhe shërbimet profesionale. Nëse SHBA-ja bie në recesion këtë vit, atëherë bizneset ka të ngjarë të tërhiqen nga reklamat e kërkuara për ndihmë. Megjithatë, në vend që të shkurtojnë në mënyrë drastike punëtorët, si në shumicën e recesioneve, bizneset mund të mbajnë talentin e tyre.

Ja pse:

Shkalla e papunësisë është në një nivel të ulët rekord

Shkalla e papunësisë, aktualisht në 3.5%, tani përputhet me nivelin më të ulët 50-vjeçar të parë në shkurt 2020 përpara goditjes së pandemisë. Shtesat e listës së pagave jo-bujqësore ishin mesatarisht 471.000 në muaj gjatë periudhës janar-korrik. Dhe vetëm në korrik, pati 528.00 vende pune. Këto janë shifra mahnitëse në çdo ekonomi, por veçanërisht pasi tregu i punës është në punësim të plotë. Bizneset e dinë se kjo do të thotë se tregu i punës është i ngushtë dhe do të jetë ende e vështirë për të gjetur dhe mbajtur punëtorë.

Pagat janë ende në rritje

Për më tepër, pagat po rriten për shumë punëtorë. Fitimet mesatare për orë janë rritur 5.2% nga një vit më parë, me fitimet më të mëdha mes kohës së lirë dhe mikpritjes, arsimit dhe shërbimeve të kujdesit shëndetësor dhe shërbimeve profesionale. Për më tepër, pagat dhe mëditjet për punëtorët civilë u rritën me 5.3% gjatë vitit që përfundon në qershor. Këto të dhëna janë një tjetër sinjal për kompanitë se tregu i punës është ende i shtrënguar.

Mungesa e fuqisë punëtore ka të ngjarë të qëndrojë këtu

Mungesa e fuqisë punëtore mbetet dhe ka të ngjarë të vazhdojë edhe nëse SHBA hyn në një recesion të shkurtër dhe potencialisht të butë. Edhe pse bizneset kanë filluar të zvogëlohen për sa i përket prodhimit, ata e dinë se do të kenë ende nevojë të gjejnë më shumë punëtorë.

Për një gjë, rritja e popullsisë në moshë pune (mosha 25 deri në 54 vjeç) është më e ngadaltë se rritja e atyre që janë në moshë pensioni, sipas Zyrës së Buxhetit të Kongresit. Gjithashtu, shumë njerëz që dolën në pension herët gjatë pandemisë nuk kanë gjasa të kthehen, siç dëshmohet nga dobësia e vazhdueshme në normat e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore midis punëtorëve 55 vjeç e lart. Më tej, kishte rreth 888.000 emigrantë më pak në vitin 2021 krahasuar me vitin 2016, pjesërisht për shkak të ligjeve më të rrepta të imigracionit të miratuara edhe para fillimit të pandemisë, sipas të dhënave të migracionit neto të Kombeve të Bashkuara.

Për më tepër, shumë njerëz ende nuk dëshirojnë ose nuk janë në gjendje të punojnë për shkak të efekteve të vazhdueshme pandemike. Disa ende i frikësohen infeksionit ose kanë simptoma "covid të gjatë" që po dëmtojnë aftësinë e tyre për të punuar. Të tjerë ende kanë sfida për kujdesin ndaj fëmijëve dhe për të rriturit. Dhe shumë punëtorë ende po largohen për të gjetur punë dhe mundësi më të mira. Në të vërtetë, më pak njerëz janë të gatshëm të punojnë dy ose më shumë vende pune duke pasur parasysh rritjen e pagave, veçanërisht për ndërruesit e vendeve të punës.

Si mund ta përballojnë bizneset

Bordi i Konferencës parashikon që SHBA-të do të përjetojnë një recesion këtë vit që mund të shtrihet në vitin e ardhshëm, por që mund të jetë shumë më pak intensiv se rëniet gjatë periudhës më të keqe të pandemisë dhe recesionit të madh. Ky recesion ka të ngjarë të nxitet nga rritja e normave të interesit mbi 3% nga Fed këtë vit, gjë që do ta bëjë huamarrjen më të shtrenjtë dhe do të nxisë një ulje të kërkesës së brendshme që do të ndihmojë në uljen e inflacionit.

Në mënyrë tipike, kërkesa e brendshme më e ngadaltë nënkupton që bizneset fillimisht shkurtojnë planet e punësimit dhe më pas pushojnë punëtorët. Këtë herë, firmat ka të ngjarë të anulojnë reklamat e punës dhe të ulin kostot e panevojshme, ndërkohë që do të përpiqen të mbajnë shumë prej punëtorëve të tyre më të mirë, të cilët kanë luftuar për të tërhequr dhe mbajtur gjatë dy viteve të fundit.

Firmat e shërbimeve, shumë prej të cilave kurrë nuk i rikuperuan plotësisht të gjithë punëtorët e humbur në mes të mbylljeve pandemike, mund të kenë më shumë gjasa për t'i mbajtur punonjësit e tyre në listat e pagave dhe në vend të kësaj mund të ulin orët ose pagat për të ulur kostot. Disa punëdhënës mund t'i vendosin punëtorët në pushime me përfitime dhe ndoshta një premtim për të kompensuar pagën e humbur më vonë. Të tjerët mund të shtyjnë rritjen e pagave të meritës, promovimet dhe kompensimet e ardhshme diskrecionale, ose mund të inkurajojnë pensionimin e parakohshëm vullnetar ose ndarjet nga puna. Punëdhënësit mund të krijojnë gjithashtu ndarjen e vendeve të punës, ku dy persona punojnë në një punë, për të mbajtur njerëzit e tyre më të mirë mes përgjumjeve të kërkesës.

Përfundimi është se pushimet masive nga puna nuk duket të jenë në horizont. Nëse recesioni i afërt ka të ngjarë të jetë i cekët dhe të zgjasë disa tremujorë ose një vit në rastin më të keq, bizneset ka të ngjarë të mbajnë punëtorët e tyre të fituar me vështirësi mes një popullsie në moshë pune në tkurrje. Për këto arsye, ekonomia amerikane mund t'i shpëtojë një rritjeje të papunësisë që dëmton miliona familje, veçanërisht familjet me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

Burimi: CNN Business; Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë