Analize

Pse ata që duan ta shohin Trump të burgosur së shpejti do të zhgënjehen

Nga Gazeta ‘Si’- Prokurorët që përpiqen të dënojnë Donald Trump përballen me një afat shumë të pazakontë. Rimarrja e presidencës do t'i ofronte Trump shpëtimin e tij më të mirë nga rreziku: sapo të kthehej në Shtëpinë e Bardhë, ai do të ishte në gjendje të mbyllte ose të ndalonte katër çështjet penale të ngritura kundër tij. 

91 akuzat për krime kundër zotit Trump janë të rënda. Më të rëndat lidhen me rolin e tij në sulmin ndaj Kapitolit më 6 janar 2021. Përpjekja e tij për të përmbysur humbjen e tij në zgjedhjet e 2020 ishte sulmi më tronditës dhe më serioz ndaj kushtetutës në dekada, nëse jo që nga lufta civile. Ka akuza shtesë për ndërhyrje në zgjedhje në Gjeorgji dhe keqpërdorim të sekreteve shtetërore. Dhe ( një sagë e Trumpit nuk mund të ishte pa një spërkatje argëtimi) ka gjithashtu një komplot që përfshin pagesa për një yll porno.

Çështjet penale në pritje vijnë në krye të humbjeve të rënda që Trump ka pësuar kohët e fundit në paditë civile të gjykuara. 

Më 16 shkurt, një gjykatës në Nju Jork gjobiti zotin Trump dhe biznesin e tij me 355 milionë dollarë (plus 99 milionë dollarë dhe rritje të interesit) për keqinterpretim të vlerave të aseteve për huadhënësit dhe e ndaloi atë të shërbente si drejtor korporate në shtet për tre vjet. Shtoni 88 milionë dollarë dëmshpërblim të dhëna për E. Jean Carroll, një shkrimtar të cilin Trump e sulmoi seksualisht dekada më parë. Vendimet – kundër të cilave ai do të apelojë – mund të shterojnë posedimet e tij në para dhe ta detyrojnë atë të shesë disa nga asetet e tij.

Zoti Trump këmbëngul se nuk ka bërë asgjë të keqe në asnjë nga rastet e diskutuara në këtë artikull dhe deri më tani i ka përfshirë të gjitha ato me shkathtësi në narrativën e tij të restaurimit të viktimizimit dhe hakmarrjes.Megjithatë, ai do të paraqitet shpesh para gjyqtarëve si një kriminel i akuzuar gjatë tetë muajve të mbetur të fushatës. Në të vërtetë, amerikanët tashmë janë mësuar me një ekran të ndarë të paraqitjeve të turbullta në sallën e gjyqit dhe tubimeve të maga-s , që nuk ka precedent në zgjedhjet e kaluara presidenciale.

Megjithatë demokratët që dëshirojnë ta shohin të mbyllur deri në ditën e zgjedhjeve do të zhgënjehen. Duket e mundshme që maksimumi një ose dy gjyqe do të përfundojnë përpara fillimit të votimit, dhe edhe nëse ish-presidenti dënohet për një ose më shumë krime, ai ka të ngjarë të shmangë ose të paktën të shtyjë një dënim me burg deri pasi të shpallen zgjedhjet.

Një gjykim në çështjen e 6 janarit mund të zhvillohet në verë ose në fillim të vjeshtës, në varësi të mënyrës se si do të zhvillohen apelimet e zotit Trump. Nëse do të vazhdojë gjatë fushatës, mbulimi i lajmeve do të rifreskojë kujtimet se si Gënjeshtra e madhe e zotit Trump dhe përpjekja e tij për të ndaluar Kongresin të certifikonte votimin, bëri që qindra mbështetës të tij të sulmojnë Kapitolin. Pesë persona humbën jetën si pasojë e sulmit dhe më shumë se 150 policë u plagosën.

Sulmi i Kapitolit

Alvin Bragg, një demokrat i cili është avokati i zgjedhur i qarkut, ngriti një aktakuzë të cilës nuk i mungon ambicia. Trump akuzohet për 34 krime për falsifikim të të dhënave të biznesit për të fshehur paratë e heshtura të paguara Stormy Daniels, një aktore pornografike, përpara zgjedhjeve të 2016-ës. Prokurorët pretendojnë se Trump urdhëroi avokatin e tij, Michael Cohen, të blinte heshtjen e zonjës Daniels për 130.000 dollarë. Pasi fitoi zgjedhjet, ai rimbursoi zotin Cohen dhe i shënoi ato pagesa si shpenzime ligjore.

Trump dhe Stormy Daniels

Së pari, por jo më kryesorja

Çështja është e ndërlikuar. Normalisht akuza do të ishte një kundërvajtje. Për ta ngritur atë në një krim, prokurorët duhet të provojnë se të dhënat janë falsifikuar me qëllim për të kryer një krim tjetër. Z. Bragg ka aluduar për disa vepra të tjera në dosjet ligjore. Ai mund të thoshte se pagesat shkelnin ligjet federale të financimit të fushatës pasi ato nuk ishin deklaruar si kontribute, ose se taksat nuk ishin paguar për to.

Çështja e zotit Bragg bie në një zonë gri ligjore. Ligji federal i zgjedhjeve parandalon prokurorët e shtetit të ngrenë çështje për garat federale. Duke ndjekur një teori ligjore të paprovuar, Bragg ka forcuar pretendimin e zotit Trump se ai është objektivi i një ndjekjeje partiake, thotë Jed Shugerman i Shkollës Juridike të Universitetit të Bostonit.

Ka probleme të tjera me rastin e zotit Bragg. Dëshmitarit yll, z. Cohen, i mungon besueshmëria, pasi ka gënjyer Kongresin dhe një gjykatës federal. Natyra karnavaleske e gjyqit – një ish-botues i tabloideve dhe një ish- modele i Playboy -it ndoshta do të dëshmojë – do të luajë në avantazhin e zotit Trump, duke e bërë rastin të duket si realitet televiziv , një format në të cilin ai është shumë i praktikuar. Edhe nëse zoti Trump dënohet, duket se ka pak mundësi që gjykatësi ta dënojë atë me burg për akuza të tilla të reja që përfshijnë manipulimin e të dhënave.

Çështja e 6 janarit u depozitua në gjykatën federale në Uashington DC nga Jack Smith, një këshilltar special në Departamentin e Drejtësisë ( d o j ). Smith e akuzoi Trump për katër krime, duke përfshirë komplotin për të mashtruar Shtetet e Bashkuara dhe për t'u mohuar votuesve të drejtat e tyre duke përdorur gënjeshtra, elektorë "të rremë" dhe skema të tjera për të penguar certifikimin e ligjshëm të votimit të kolegjit elektoral nga Kongresi më 6 janar. Aktakuza ishte e ngushtë, konservatore dhe e krijuar për të lëvizur shpejt, thotë Ryan Goodman i Shkollës Juridike të Universitetit të Nju Jorkut. Megjithëse liston gjashtë bashkë-konspiratorë të dyshuar, vetëm zoti Trump u akuzua. (Të tjerët mund të jenë më vonë.) Asnjë numër nuk lidhet drejtpërdrejt me dhunën e trazirave të Kapitolit. Kjo do të ishte një ngritje më e rëndë për prokurorët.

Një akuzë për kryengritje ose konspiracion kryengritës – e përdorur për të dënuar një numër udhëheqësish të milicisë së ekstremit të djathtë që sulmuan Kapitolin – do të kërkonte prova që zoti Trump e dinte se protestat atë ditë do të ktheheshin të dhunshme. Nxitja do të kishte shkaktuar një mbrojtje potencialisht të fortë të Amendamentit të Parë. Megjithatë, zoti Smith do të duhet të tregojë qëllime kriminale. Avokatët e zotit Trump pretendojnë se ai me të vërtetë besonte se fitoi dhe se këshilltarët thanë se taktikat e tij të presionit ishin të ligjshme. Kjo mund të mos jetë një mbrojtje fituese: shumë njerëz i thanë vazhdimisht se ai kishte humbur. Por është e zbatueshme. 

Çështja e Gjeorgjisë

Nëse padia federale e zotit Smith për ndërhyrjen në zgjedhje është një fuzhnjë e synuar, homologu i tij shtetëror në Fulton, Gjeorgji, është një rrjetë gjigante. Të dy mbështeten në thelb në të njëjtat fakte dhe dëshmitarë. Dallimi i madh është se Fani Willis, një demokrate që është prokurore e zgjedhur në qarkun Fulton, emëroi 18 bashkëpandehur së bashku me zotin Trump, të cilin ajo e akuzoi për 13 krime. Të gjithë u paditën sipas një statuti kundër shantazhit të përdorur fillimisht kundër mafies. Një dënim mund të rezultojë në burg prej pesë vjet ose më shumë. Zonja Ëillis thotë se dëshiron që gjyqi të fillojë në gusht dhe, duke pasur parasysh numrin e bashkëpandehurve, pret që ai të vazhdojë deri në vitin 2025. Tre kanë pranuar fajësinë deri më tani.

Por çështja është prishur nga zbulimet e një lidhjeje mes zonjës Willis dhe një avokati që ajo punësoi në ekipin e saj. Të pandehurit duan që ajo të skualifikohet, duke nxitur një gjyq të vogël për natyrën e marrëdhënies. Ata argumentojnë se zonja Willis ka një interes personal në ndjekjen e tyre, për të parë të pasuruarin e saj – ai fitoi 728.000 dollarë në punë dhe pagoi të paktën një pjesë të pushimeve të çiftit së bashku. Zonja Willis mohon çdo parregullsi dhe dha dëshmi luftarake në mbrojtjen e saj në një seancë dëgjimore më 15 shkurt.

Nëse gjyqtari, Scott McAfee, e skualifikon atë, një agjenci shtetërore do të emërojë një prokuror të ri, i cili mund të zgjasë një vit ose më shumë. Zëvendësuesi i saj mund të ndryshojë apo edhe të hedhë poshtë akuzat. Edhe nëse gjyqtari McAfee e lë atë të qëndrojë, ai me siguri do t'i lejojë të pandehurit të apelojnë kundër vendimit të tij dhe të ndalojë çështjen. Me fjalë të tjera, mos bëni një gjyq përpara zgjedhjeve. Mundësia më e mirë që kjo të ndodhë është nëse zonja Willis merr vullnetarisht një pushim dhe zëvendësi i saj ia shkëput çështjen e zotit Trump nga bashkë-të pandehurit e tij, thotë Clark Cunningham i Kolegjit Juridik të Universitetit Shtetëror të Xhorxhias. Asgjë nuk sugjeron se do të ndodhë në të vërtetë. Por si gjyqi i vetëm televiziv, ai mund të ketë ndikimin më të madh nga të katërt.

Kërkoj falje?

E zëmë se zoti Trump fiton në nëntor dhe dënohet në cilindo nga katër rastet përpara se të marrë detyrën: çfarë pastaj? Nëse ai dënohet në njërën nga dy çështjet federale, ai do të apelojë. Pas inaugurimit ai mund të përpiqet të falë veten, ose më mirë akoma të lëshojë një vetëfalje të mundshme. (Përpjekja e tij për të falur veten nuk do ta ndihmonte në asnjërin nga rastet shtetërore, pasi faljet presidenciale nuk mbulojnë krimet shtetërore.) Asnjë president nuk e ka tentuar ndonjëherë këtë. Kur Richard Nixon e mendoi atë gjatë skandalit të Watergate, DOJ tha se ishte e pahijshme dhe ai u la i lirë nga pasardhësi i tij, Gerald Ford. Në çdo rast, fjalën e fundit do ta kishte Gjykata e Lartë.

Një bast më i sigurt do të ishte që zoti Trump të apelonte kundër dënimit të tij, dhe më pas, ndërsa çështja ishte duke u mbyllur në gjykatat më të larta, të urdhëronte prokurorin e tij të përgjithshëm ta heqë atë. Përsëri, ai mashtrim nuk do të funksiononte në Gjeorgji apo Nju Jork, pasi çështjet shtetërore janë jashtë kompetencës së Departamentit të Drejtësisë. Megjithatë, politika thotë se një president në detyrë nuk mund të ndiqet penalisht dhe ndërsa opinioni këshillues është i paqartë për çështjet shtetërore, duket se të gjitha çështjet penale të zotit Trump do të ndërpriteshin ndërsa ai mbante presidencën. Ndjekjet penale mund të rifillojnë në vitin 2029 kur ai të largohet nga Shtëpia e Bardhë. Në atë moment ai do të ishte 82 vjeç.

Zoti Trump ka pjesërisht të drejtë për akuzat me të cilat përballet. Ato janë politike – jo në kuptimin që rastet janë sulme partiake, por për shkak të mënyrës se si mund të ndryshojnë ose jo trajektoren politike të Amerikës. Gjatë tetë muajve të ardhshëm, sistemi amerikan i drejtësisë do të testohet nga sfida dhe vonesa e zotit Trump. Mënyra se si funksionon ai sistem do të sigurojë një masë të integritetit dhe elasticitetit të tij. Ai do të përcaktojë gjithashtu nëse një kandidat që përqesh shtetin e së drejtës është në gjendje të manovrojë në rrugën e tij për të kapërcyer akuzat kundër tij për aq kohë sa të fitojë në nëntor dhe të bëhet një ligj për veten e tij.

Marrë me shkurtime nga The Economist/ Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë