Shendet

Pro apo kundër mëngjesit? Çfarë thotë shkenca, kur duhet ta konsumoni dhe si të silleni

A mundet që një ndryshim i thjeshtë të rrisë energjinë tuaj dhe t’ju mundësojë të jetoni më gjatë? Me sa duket po: studimet gjithnjë e më shumë po tregojnë se ngrënia e mëngjesit mund të jetë favorizuese në këtë drejtim

Rekomandimet

Nuk është rastësi kur thuhet se është vakti më i rëndësishëm i ditës dhe e dhëna që shpjegon pse, është edhe në emrin e tij: në anglisht "breakfast" do të thotë "prish" agjërimin, duke i dhënë trupit marrjen e parë të konsiderueshme të kalorive pas disa orë mungese ushqimi.

“Ngrënia e mëngjesit konsiderohet një mënyrë jetese e shëndetshme, aq sa rekomandohet në të gjitha udhëzimet për ushqimin e shëndetshëm”, thotë Licia Iacoviello, profesoreshë e Shëndetit Publik dhe nënkryetare e Shoqatës Italiane të Ushqyerjes.

Provat shkencore

“Por cilat janë provat shkencore mbi rëndësinë e mëngjesit? Ka shumë studime në këtë drejtim dhe të dhënat e deritashme tregojnë se njerëzit që heqin dorë nga mëngjesi kanë rrezik më të madh të zhvillimit të diabetit të tipit 2: në veçanti, ky rrezik duket se rritet kur e anashkaloni atë vakt për të paktën katër ditë në javë.

Gjithashtu duket se ky efekt është pjesërisht për shkak të indeksit të masës trupore, që është më i ulët tek subjektet që hanë zakonisht mëngjes.

Mëngjesi shoqërohet gjithashtu me rritjen e ngopjes dhe rregullimin e oreksit.

Është vënë re se ata që nuk e konsumojnë mëngjesin kanë një profil të ndryshuar të lipideve dhe kontroll më të dobët të glicemisë.

“Kohët e fundit - nënvizon Licia Iacoviello - është parë se ata që zakonisht nuk hanë mëngjes, priren të kenë një përgjigje inflamatore më të theksuar pas drekës dhe inflamacioni është një faktor rreziku jo vetëm për diabetin, por edhe për patologji të tjera kronike, si sëmundjet kardiovaskulare dhe tumorale”.

Ata që hanë mëngjes gjithashtu duket se kanë zakone më të shëndetshme dhe mirëqenie më të mirë: «Ata pinë më pak duhan, lëvizin më shumë, kanë ndjenjën e një cilësie më të mirë jetese dhe gjumi, janë më pak të stresuar dhe ndjekin më shumë dietën mesdhetare”, saktëson ekspertja. "Dhe edhe nëse fut më shumë kalori, ai ka një konsum më të madh të fibrave dhe mikronutrientëve, veçanërisht kalciumit, kaliumit, fosforit, zinkut dhe vitaminave të grupit B, të cilat janë thelbësore sepse kontribuojnë në sigurimin e trupit me gjithçka që i nevojitet për të funksionuar siç duhet"

Koha ndikon në konsum

Koha e kaluar në tryezë është gjithashtu e rëndësishme, siç del nga hulumtimi i publikuar në Journal of Translational Medicine. “Sa më shumë kohë të kaloni duke ngrënë mëngjes dhe drekë (të paktën 20 minuta secili), aq më pak vuani nga hipertensioni dhe hiperkolesterolemia sepse nuk jeni të prirur të ngatërroni ushqimin gjatë ditës”, shton Annamaria Colao, profesoreshë e Endokrinologjisë. “Për më tepër, mëngjesi është koha në të cilën duhet të mbledhim energji për ditën dhe në veçanti disa hormone që rregullojnë metabolizmin e sheqernave, përfshirë insulinën, prodhohen në mënyrë më të mirë dhe më fiziologjike në mëngjes. kështu që ajo që hamë përdoret në mënyrë më të dobishme dhe nuk ‘ruhet’ në organizëm”.

A ju ndihmon të humbni në peshë?

A ju ndihmon të humbni në peshë? Në hierarkinë ushqimore mëngjesi ka një vend të veçantë në krahasim me vaktet e tjera.

Megjithatë, një nga aspektet në të cilat përgjigja e literaturës shkencore është më pak e qartë ka të bëjë me marrëdhënien midis anashkalimit të mëngjesit dhe humbjes ose shtimit në peshë. Një analizë e publikuar në Nutrients arriti në përfundimin se ka prova minimale që anashkalimi i mëngjesit mund të çojë në mbipeshë dhe obezitet. Debati mbi këtë temë u shtua nga një studim i vitit 2019 i botuar në British Medical Journal: nga analiza e 13 studimeve doli se konsumimi i vaktit të mëngjesit nuk duket të jetë një mënyrë e besueshme për të humbur peshë dhe se anashkalimi i tij ndoshta nuk çon në rritjen e peshës: ajo që bën dallimin është mbi të gjitha ajo që hani.

"Dëshmitë shkencore nuk janë përfundimtare në lidhjen e nevojës për të ngrënë mëngjes dhe humbjes së peshës ose parandalimin e obezitetit", specifikon Mauro Serafini, profesor në Universitetin e Teramos.

“Nëse duhet të humbim peshë, mëngjesi sigurisht që luan një rol nëse është i balancuar në krahasim me drekën dhe darkën, nga këndvështrimi i dietologut i cili do të na japë indikacione specifike për objektivin. Nuk mjafton të hani mëngjes, pavarësisht se çfarë hani gjatë ditës, për të ruajtur mirëqenien ose për të humbur peshë, bëhet krejt e padobishme të hani një mëngjes në përputhje me rekomandimet ushqyese nëse më pas nuk e respektoni të njëjtën gjë për të ardhmen. vaktet. Është shuma që e bën totalin, gjithmonë, veçanërisht nga këndvështrimi i ekuilibrit të energjisë dhe ushqimit. Për më tepër, duhet të kemi parasysh edhe aktivitetin që kryejmë: nëse duhet të përballemi me punë intensive fizike, një mëngjes që siguron energjinë e nevojshme është thelbësor. Nëse keni një profesion që ju imponon të qëndroni ulur, mund të mjaftojnë disa biskota dhe disa fruta të thata për të pritur drekën pa probleme”.

Shmangia e mëngjesit gjatë "agjërimit me ndërprerje"

“Nuk kemi asnjë provë shkencore për faktin se zgjatja e orarit të agjërimit duke anashkaluar mëngjesin ka një rol anti-inflamator – shton Serafini – Diskutimi mbi agjërimet e ndryshme të afatit kohor nuk na tregon qartë se sa dhe cilat orë duhet të jenë objekt i abstenimit nga ushqimi. Për të reduktuar inflamacionin pas ngrënies dhe rritjen e faktorëve të rrezikut kardiovaskular, është më e rëndësishme të përqendrohemi në të ngrënit pak dhe herët në mbrëmje, rreth orës 19:30, 20:00, në përputhje me ritmet cirkadiane, orët tona biologjike që rregullojnë të gjitha funksionet e organizmit që nuk drejtohen nga vullneti ynë. Chrononutrition aktualisht na tregon se ata me zakonet e natës, apo "bufët" që hanë më shumë në mbrëmje, kanë rrezik më të madh të obezitetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare në krahasim me "larks", njerëzit që zgjohen herët dhe hanë po herët në mbrëmje, të paktën tre orë para se të shkoni në shtrat.

Në këtë mënyrë ata optimizojnë orët e tyre të gjumit pa u futur në stres inflamator pas ngrënies nga një darkë e rëndë dhe e vonë" corriere.it


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë