Keshilla

Prindërit duhet të zgjidhin problemin e bullizmit te fëmijët

Bullizmi është një fenomen që nis shumë më përpara se periudha që ne mendojmë. Problemet nisin në një moshë të vogël e prindërit janë ata që duhet t’i vënë re këto probleme dhe të mbrojnë fëmijët e tyre.

Ngacmimi mund të ekzistojë në shumë forma: Mund të jetë fizik (duke nxitur, grushtuar ose goditur), verbal (thirrje emri ose kërcënime) ose psikologjik dhe emocional (përhapja e thashethemeve ose përjashtimi i dikujt nga një bisedë ose veprimtari).

Me përdorimin masiv të mediave sociale, sjellja e papërshtatshme midis fëmijëve mund të ndodhë në çdo kohë edhe jashtë shkollës.

Hapi i parë për t’u marrë me bullizmin është të dish kur fëmija juaj është viktimë.

“Simptomat tipike të ngacmimit përfshijnë ankesa fizike si dhimbje barku si dhe shqetësime dhe frikë dhe një fëmijë që nuk dëshiron të shkojë në shkollë”, thotë Steven Pastyrnak, shefi i Divizionit të Psikologjisë në Spitalin e Fëmijëve në Grand Rapids. Ai tregon se një mbrojtje normale është të shmangësh ose tërhiqesh nga gjërat që e bëjnë atë të stresuar. Bëni pyetje dhe nxitini fëmijët tuaj të flasin për situatën e tyre sociale. Dije se me cilët miq po shoqërohet dhe cilët është i distancuar.

“Vendosja e një komunikimi të mirë duhet të fillojë shumë përpara se fëmijët të kenë probleme ngacmimi,” thotë Dr. Pastyrnak. Duhet të bisedoni gjithë kohës me fëmijët tuaj dhe në momentin që vini re diçka që nuk shkon duhet të mundoheni të zbuloni detaje. Ndërsa fëmijët rriten, ata kanë një vetëdije të konsiderueshme për marrëdhëniet e bashkëmoshatarëve, kështu që ju mund të jeni më të drejtpërdrejtë me pyetjet tuaja. Kur fëmijët tuaj flasin, dëgjoni vërtet ato që ndajnë dhe mbani nën kontroll emocionet tuaja.

“Shpesh prindërit zemërohen ose irritohen por fëmijët nuk kanë nevojë që ju të reagoni. Ata kanë nevojë që ju t’i dëgjoni, siguroni dhe mbështetni ata. Ata duhet t’ju shohin si të qëndrueshëm dhe të fortë dhe të aftë t’i ndihmojnë ata në çdo situatë.” thotë Kaplan.

Sapo të jeni të sigurt se fëmija juaj keqtrajtohet nga bashkëmoshatarët, ka disa mënyra më efikase për tu marr me bullizmin sipas ekspertëve.

Së pari duhet të mundoheni të ndaloni ngacmimin para se të fillojë. Duhet të zhvilloni një bashkëbisedim me fëmijët dhe ti përgatisni për çdo situatë që mund të përballen. E rëndësishme është të krijoni një listë të përgjigjeve që fëmija juaj mund t’i përdorë për t’i thënë dikujt që të ndalojë ngacmimin. Këto duhet të jenë të thjeshta dhe të drejtpërdrejta, por jo antagoniste: “Më lini të qetë”. “Zbrapsu.” “Kjo nuk ishte mirë.”

Një fëmijë mund dhe të thotë “nejse, ok” dhe pastaj të largohej. Por kjo mund ta nxisë ngacmuesin të bëjë përsëri të njëjtin veprim ka thënë Michele Borba, këshilltar i prindërve dhe autor librash për prindërimin.

Në moshën 3-vjeçare, fëmija juaj është gati të mësojë truket që do ta bëjnë atë një person që nuk mund të ngacmohet. Fëmijët mund të mësohen të shikojnë gjithmonë në sy një shok ose shoqe dhe të njëjtën gjë të bëjë dhe me dikë që ngacmon. Kjo gjë e bën që të mbajë kokën lart dhe të ndjehet i sigurt, një fakt ky që e shqetëson ngacmuesin. Gjithashtu praktikoni me fëmijët tuaj të bëjnë fytyra të trishtuara, të guximshme dhe të lumtura dhe të mësohen të kalojnë nga një shprehi fytyre në një tjetër. Kjo gjë i ndihmon sepse “si duken është më e rëndësishme sesa ajo që thonë”.

Kontrolloni me fëmijët tuaj çdo ditë se si gjërat po shkojnë në shkollë. Përdorni një ton të qetë, miqësor dhe krijoni një klimë miqësore, kështu që ai nuk ka frikë t’ju tregojë nëse diçka nuk është në rregull. Theksoni se siguria dhe mirëqenia e tij është e rëndësishme dhe se ai gjithmonë duhet të flasë me një të rritur për çdo problem.

E rëndësishme është të ndërtoni besimin e fëmijës tuaj. Sa më mirë që fëmija juaj të ndjehet për veten e tij, aq më pak ka të ngjarë që ngacmimi të ndikojë në vetëvlerësimin e tij. Inkurajoni hobi, aktivitete jashtëshkollore dhe situata sociale që sjellin më të mirën tek fëmija juaj. Tregojini fëmijës tuaj sa vlen dhe sa rëndësi ka ai për ty dhe shoqërinë e tij.

“Si prindër, ne kemi një tendencë për t’u përqendruar në situata negative, por fëmijët në të vërtetë dëgjojnë më mirë kur sjelljeve të tyre të mira ju jepet rëndësi më shumë”, thotë Dr. Pastyrnak.

Kur fëmija juaj ju tregon se si shmangu një ngacmues, tregojini se jeni krenar. Një fëmijë duhet të dijë gjithmonë se në momentin që shmang një ngacmim, prindërit e tij do jenë shumë krenar për atë që ka bërë. Nga ana tjetër fëmijët duhet të kuptojnë se fëmijët që ngacmojnë kanë një nevojë për fuqi dhe kontroll mbi të tjerët dhe një dëshirë për të lënduar njerëzit. Atyre shpesh u mungon vetëkontrolli, empatia dhe ndjeshmëria.

Në fund, varet nga prindërit që të ndihmojnë fëmijën të përballet me një ngacmues. Ndihmojeni atë të mësojë se si të bëjë zgjedhje të zgjuara dhe të ndërmarrë veprime kur ndjehet i lënduar ose të shohë një fëmijë tjetër duke u ngacmuar dhe të jetë i gatshëm të ndërhyjë nëse është e nevojshme.

Të ngrihesh për të kundërshtuar një padrejtësi  është një veprim që fëmijët e shohim si heroizëm. Pyete fëmijën tënd se si ndjehet që dikush të ngrihet për të dhe të tregojë se si një person mund të bëjë ndryshime. “Kur janë fëmijët ato që flasin është dhjetë herë më e fuqishme se gjithçka që ne do të bëjmë si të rritur,” thotë Walter Roberts, një profesor i arsimit të këshilltarëve në Universitetin Shtetëror të Minesota dhe autor i “Punës me Prindërit e ngacmuesve dhe viktimave.”

Roberts tregon se prindërit dhe mësuesit kanë punën më të madhe për të bërë pasi duhet të jenë të vetëdijshëm dhe të përfshihen në mënyrë që të mund ta monitorojnë bullizmin në mënyrë të duhur. “Nëse fëmija juaj po ngacmohet, kujtojini se nuk është faji i tij, se nuk është vetëm dhe ju jeni atje për të ndihmuar.”

Në rastet kur fëmija nuk ka dëshirë të raportojë ngacmimin, shkoni me të për të biseduar me një mësues, psikologun e shkollës ose drejtorin e shkollës. Mbani shënime për çdo rast ngacmimi dhe ndiqeni situatën në çdo moment. Kur situata të pakëndshme përsëriten atëherë duhet të bisedoni me prindërit e palës tjetër në mënyrë të qetë dhe është e rëndësishme të ruani qetësinë dhe të tregoni frymën e bashkëpunimit.

Asnjëherë nuk duhet të pranohet që bullizmi thjesht është aty për momentin dhe do kalojë,” këshillon Roberts. Të ndihmoni fëmijën tuaj të merret me një ngacmues krijon vetëbesimin e fëmijës dhe do të parandalojë një përshkallëzim të situatës.

Burimi: Parents\Përktheu:Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë