Shendet

OBSH: Duhet të ulet sasia e dozës së vaksinës për Covid-19 tek fëmijët 5-11 vjeç

Organizata Botërore e Shëndetësisë rekomandoi të premten reduktimin e një doze të vaksinës Pfizer për COVID-19 tek fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç.
Rekomandimi vjen pasi Grupi Këshillimor Strategjik i Ekspertëve (SAGE) për imunizimin mbajti një takim për të vlerësuar vaksinën. Doza aktuale rekomandohet për përdorim te personat e moshës 12 vjeç e lart.
Doza e rekomanduar për fëmijët e moshës 5-11 vjeç është 10 mikrogramë në vend të 30 mikrogramëve që ofrohen.
"Kjo grupmoshë (5-11) bën pjesë në grupin e personave me më pak rrezikshmëri nga komplikacionet nëse infektohen nga Covid-19,përveç fëmijëve që kanë sëmundje shoqëruese," tha në një konferencë kryetari i SAGE, Alejandro Cravioto.
Drejtoresha e vaksinave të OBSH-së, Kate O'Brien, tha se nuk u ngritën shqetësime për sigurinë për aplikimin e vaksinës Pfizer në moshën 5 deri në 11 vjeç në provat klinike.
Paneli rekomandoi gjithashtu që dozat përforcuese të vaksinës Pfizer duhet të administrohen 4 muaj deri në 6 muaj pas përfundimit të serisë së parë të dy dozave, në grupe me rrezik të lartë për t'u infektuar si të moshuarit dhe punonjësit e shëndetësisë.

“Rritja e mbulimit të dozës përforcuese për grupet me rrezik të lartë infektimi do të sjellë reduktim më të madh të sëmundjeve të rënda dhe vdekjeve sesa përdorimi i vaksinës ekuivalente për të rritur mbulimin e vaksinimit me dozën e parë”, shtoi Cravioto.

Cravioto tha se udhërrëfyesi i rishikuar për prioritizimin për vaksinat Covid-19 mori parasysh disponueshmërinë në rritje të vaksinave, mbulimin aktual dhe qarkullimin e varianteve shqetësuese.

Burimi: Reuters/ Përshtati: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë